Peter vil ta Syndinstøga til nye høgder

Renovert: Syndinstøga er betydelig fornya siden Tveitabru Bygg overtok i fjor vår. Cathrine og Peter Hatcher er den nye driverfamilien. Peter, som er kokk, har tatt over driften av stedet siden i fjor høst.

Peter Hatcher, som er den nye turistverten og kokken på Syndinstøga, er imponert over mottakelsen han har fått. Nå bygger familien også hytte noen få hundre meter fra «Støga».

Av Torbjørn Moen

For ett år siden tok Tveitabru Bygg AS over Syndinstøga da Randi og Andres Horge valgte å selge stedet etter et langt hopehav. Etter en heller krevende sesong for de nye eierne falt brikkene på plass til høstferien. Da var ny driver på plass, Peter Hatcher (54).
– Han er et funn for oss, og vil være viktig for å utvikle Syndinstøga videre, som igjen er av uvurderlig betydning for området, sier daglig leder i Tveitabru Bygg, Odd Magne Grythe. Han er svært letta over at det «ordna seg» for Syndinstøga. Eierne har så langt lagt ned betydelige penger i oppgradering av stedet, og det er ikke slutt der.
– Det som gjøres her, er nødvendig og viktig, og som ny driver gleder jeg meg over satsinga, sier Peter Hatcher.

Lang fartstid

– Men hvem er han, den nye verten, mannen med en avslepet svensk aksent og som har et nokså fremmedarta navn?
– Jeg har hatt oppveksten i Sverige, far var engelsk og mor svensk, forteller Peter velvillig. Han valgte kokkefaget som yrkesveg, noe som etter hvert skulle trekke han til Norge. I 1986 ville fire kokkekompiser ha avveksling og dro til Oslo for å søke jobb. Alle fire fikk jobb, og for Peters vedkommende ble det starten på mange års jobbing i restaurantbransjen i Oslo, de første årene for Olav Thon. Han ble etter hvert deleier i restaurant Viktor, 14 år som kjøkkensjef og daglig leder fram til i 2009. Da skiftet Peter Hatcher beite til cateringbransjen, og det skulle gå 10 år inntil Syndinstøga kom på banen.

Blir også hyttefolk: Cathrine og Peter bygger også hytte i området, de falt pladask for ei tomt noen få hundre meter fra Syndinstøga.

Bygger hytte i området

Hatcher hadde to barn da han i 1992 traff sin nåværende kone Cathrine. Nå teller familien fire barn. Cathrine er HR-sjef i ett av selskapene innenfor AF-gruppen og vil fortsette i denne rollen selv om familiefar vil være beskjeftiget på Syndin.
Det nye i deres liv er også at de samtidig med å ta over ansvaret for drifta av Syndinstøga, bygger hytte, noen hundre meter fra Syndinstøga. Det jobbes for fullt med hytta vinteren igjennom, og på vårparten skal den stå ferdig.
– Dette skal bli kjempebra, vi gleder oss veldig. Nå føler vi at vi får sterk tilknytning til området, sier Cathrine og Peter Hatcher. Sammen er vi og inspiserer hytteprosjektet, som naturligvis, blir levert fra Tveitabru Bygg.
– Vi hadde faktisk kjøpt oss hyttetomt på Rennefjell (les Sørre Syndin), men solgte denne da vi ble forespeilet tomta vi nå bygger på. Dessuten gir det oss kort veg på jobb, smiler ekteparet, som er viss på at de har funnet sitt drømmested.

Fant drømmetomta

I mer enn 15 år har de frekventert området mye, på besøk hos venner og de har også leid hytte her. – Vi har lenge drømt om å bygge vår egen hytte i dette området, sier de, vel vitende om at de snart kan våkne opp med storslått utsikt mot Gilafjellet og de majestetiske Vangsfjella, på grenseskillet mellom østlands- og vestlandsnatur.
– Vi er glad i alt dette, nyter naturen så ofte vi kan, både til fots, på ski eller sykkel, forteller Peter.

Et sted for alle

Men hva vil han egentlig med Syndinstøga?
– Jeg har egentlig vært ute etter et slikt sted, nå er vi der, sier Peter, som forteller om planene han har for stedet. Han poengterer at Syndinstøga ikke skal være et sted bare for hyttefolket, men også for alle andre, bygdefolk, sykkelturister og andre.
At Hatcher er dyktig kokk, har for lengst spredd seg. Han har allerede rukket å tilføre stedet noe nytt. Siste nyttårsaften hadde han åpent og ba inn til nyttårsfeiring, som slo godt an blant både lokalbefolkninga og hyttefolket. Rakfiskhelga var det fullbooka for dem som ønsket en helaften. Kurset i vinsmaking som han arrangerte sammen med en hytteeier som jobber innenfor faget, slo an. Denne våren er de fleste helger fullbooka med konfirmasjoner og selskaper. Og om det ikke er ledig på Syndinstøga, ja, så leverer han gjerne maten om de skaffer sted sjøl. Mange års erfaring innenfor cateringbransjen vil også komme til nytte her.

Holder mer åpent

– Jeg vil gjøre mer av dette. Syndinstøga skal være knutepunktet for området. Hit skal man kunne komme med alt. Vi skal bygge videre på det Andres og Randi bygget opp. Syndinstøga skal være mye mer åpen og tilgjengelig, sier Hatcher. Han gleder seg til sommeren. Da står hytta ferdig og de kan få gjennomføre sin første hele sesong ved Syndinstøga.– Vi åpner i juni og vil holde det gående til over høstferien.
– Jeg jobber dessuten mye med å knytte til meg kontakter og samarbeidspartnere. Det blir viktig for å utvikle dette stedet videre. Røde Kors er en av flere som vi har fått et godt forhold til. I påska er de på plass og skal ha en av leilighetene her som base. De står dessuten for barneskirennet på påskeaften, forteller Peter Hatcher engasjert. Det er hektiske dager og han er glad for at kona Cathrine styrer hytteprosjektet.
Cathrine er forresten yogainstruktør, og de har allerede hatt tilbud om yogatimer på Syndinstøga. I påska vil de på nytt gå ut med dette tilbudet.

Pøbb: Gilapøbben skal åpne til påske, her ser vi Peter i rommet som skal utgjøre det nye tilskuddet til stedet.

Åpner Gila pøbb

Denne påska får også området og Syndinstøga en nyvinning, da åpner Gila Pøbb. Utsynet er mot flotte Gilafjellet og derfor måtte det bli Gilapøbben.
– Den skal nok bli ferdig selv om det ikke ser slik ut, sier Peter og viser oss rundt. Møblene er på plass og det som skal stå i hyllene og tappetårnene, kommer i løpet av uka, lover Peter. Det er deler av gamle leiligheten til de tidligere driverne som skal blir bygget om til pøbb.

Nyoppussa butikk

Peter Hatcher innrømmer at det er mye som skal på plass. Å få tak i personale er ikke minst en av de mange brikkene som må falle på plass. – Poenget blir å skape et godt team som trives med å jobbe ved et sted som dette, sier han. Mange som har vært med før stiller opp, spesielt skoleungdom. Det gjør også mye av familien til Cathrine og Peter. Arnlaug Ekerbakke er ansatt i halv stilling og avlaster Peter med en hel masse.
– Hun har en viktig rolle her og har blant anna ansvar for fjellbutikken, forteller Peter. Butikken har for øvrig fått en kraftig ansiktsløftning. Den framstår som ny, og Hatcher jobber også mye med å tilpasse vareutvalget til det brukerne etterspør. Egenbakte brød selges også i butikken.
– Og din holdning til bruk av lokale råvarer som er så i skuddet for tida?
– Det ligger mitt hjerte nær. Jeg har allerede prøvd ut noe og holder på å knytte kontakter. Lokale osteprodusenter står på kartet, hjort fra lokalt oppdrett, Syndingris, han nevner aktuelle produsenter i fleng. Hatcher er også imponert over Svart-Valdrespotetene og Troll-poteten som han har kjøpt fra Jan Dokkehaugen og Gorm Engen. – Dette er fantastiske produkt som jeg vil ta mer i bruk, sier han.

«Ny» butikk: Arnlaug Ekerbakke jobber i halv stilling ved Syndinstøga og blir en av nøkkelpersonene i driften framover. Foto: Trygve Lien

Imponert over mottakelsen

Peter Hatcher har stor tro på prosjektet han og familien har gitt seg i kast med. Det har vært et stort steg for dem å ta. Det har så langt vært og blir helt sikkert hektiske tider. Som driver av et slikt sted må man også håndtere det meste. Han er også veldig imponert over mottakelsen han har fått, ja, fra alle hold.
– Akkurat det tenkte jeg veldig mye på før vi bestemte oss for å gå for dette. Vi har fått en helt utrolig mottakelse, folk er så kontaktsøkende og hyggelige. Folk valfarter nesten hit og vil se hvordan vi har fått det til. Responsen på den «nye» butikken» har også vært utrolig bra, forteller Peter Hatcher, som medgir at akkurat det er godt å ha med seg.
Et liv som dette fører nok til en del pendling, familien har tilhørighet på Slemdal i Oslo og nesten alle barna er ute av redet. Peter forteller at yngste sønnen går på NTG, toppidrettsgymnaset, og er kommet langt i en fotballkarriere. De neste fire årene vil han forhåpentligvis gå på studier i USA. Den nye fjellstueverten gleder seg ellers over de fire barna, og det er blitt to barnebarn også, som han betegner som en veldig kreativ og framgangsrik «gjeng». I påska trør de alle mer eller mindre til for å sikre en mest mulig problemfri første påske for den nye verten.

Voksende område: Syndinstøga er og blir et knutepunkt for hele området.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


16 + 14 =