Kameratskap og kjøreglede

Kan sine saker: 15-åringen Henrik Holden i farta. Han er en av de beste kjørerne på crossmotorsykkel i Valdres.

– Kjempegøy, slitsomt, rått og grisemøkkete. Det sier guttene som kjører cross-sykler på Slidreåsen.

Av Ola Onstad

Det er fart og spenning og et knallgodt miljø. Det brummer godt i Valdres Motorsportklubb for tida.
Helt for seg sjøl, fire kilometer fra hovedvegen mellom Røn og Volbu ligger Valdres Crossenter. I et naturlig amfi med flott utsikt mot mektige fjell i Jotunheimen. Det er et stort og velfungerende anlegg som er fint plassert i terrenget. Det går for å være et av de beste crossanleggene i landet. 50 mål har de å boltre seg på.

Godt miljø

Det går mest i kjøring med motorsykler med svære pigger i dekkene denne søndagen. Snøscooterfolket kjører denne helga konkurranse et annet sted. Guttene kjører runde på runde på syklene sine i den artige og krevende løypa. Noen gjør triks og hopp underveis, andre har nok med å holde seg på hjula. Det er morsomt og slitsomt.
Øyvind Holden som har vært med i klubben i snart ti år viser rundt, og forteller om anlegget og alt dugnadsarbeidet som har vært gjort for å få det til. Han har kjørt mye crossykkel sjøl, og har nå med to sønner som er like ivrige som faren.
– Vi møtes her på søndager for å trene og ha det koselig sammen. Det er en fin gjeng, Vi er mye sammen både her og på konkurranser andre steder. Det blir en åtte til ti konkurransehelger i året, og da er vi på tur hele helga. Til sommeren skal vi ha en egen cup sammen med tre klubber i Hallingdal. Det gleder vi oss til.

Kult og slitsomt: Det er morsomt å kjøre, men det gjør godt med ei pause synes fra venstre Henrik Holden, Eivind Myrheim, Halgrim Stokke, Ådne Holden, Pieter de Geus, Heine Stokke og Magnus Høston.

Snøscooter og crossykkel

Valdres Snøscooterklubb ble starta i 1994, og har vært en av landets største og mest aktive klubber. Ildsjelene i klubben har hatt NM flere ganger, de har arrangert EM, og hvert år har de Midtnorsk mesterskap.
De siste åra har det vært stigende interesse for crosskjøring med motorsykler i Valdres. Snøscooterkjørerne og crosskjørerne er nå i samme klubb med navnet Valdres Motorsportklubb. Det er 50 aktive kjørere, 15 på scooter og 35 på crossykler.
– Den siste tida har det vært dugnadsarbeid for å legge til rette for motorsyklene. Det er lett å spørre folk om å være med på dugnad. Det er ikke få timer vi bruker bare på å preparere banen vinterstid, forteller Harald Stokke, som er formann i klubben.

Flere løyper

På anlegget er det et fint klubbhus, garasje med egen tråkkemaskin, traktor og anna utstyr som trengs på slike baner. Den største banen er på hele 1,1 kilometer. Den er delt om vinteren med en del for scootere og en for crossere. Det er også en egen stadioncrossbane på 400 meter og en liten barnebane.
– Vi har kjøpt 20 startgrinder for å kunne arrangere konkurranser for crosserne. Neste store dugnad blir å få disse på plass, sier Øyvind Holden.
En etter en kommer guttene kjørende inn mot klubbhuset på crosserne sine. De er slitne, men alle smiler og er fornøgde. Det skal bli godt med pause med pølser.

Godt snøscootermiljø: Det er ypperlige forhold for snøscooterkjøring på Slidreåsen. Her får både sjåfør Henrik Holden og scooteren kjørt seg.

Fokus på sikkerhet

Skikkelig sikkerhetsutstyr på kjøreren, vakter langs banen og klare regler for kjøringa er viktig i en sport med fart og spenning. Med barn helt ned i fem- seksårsalderen som kjører sier det seg sjøl hvor viktig dette er. Syklene for de minste er på 50 kubikk. Jo større barna er, jo større motor kan sykkelen ha. De største syklene har firesylindermotor på 450 kubikk.
Snøscooterne har motorer fra 120 til 600 kubikk. Det kan gå fort i svingene med dem også.
Da vi besøkte banen var det bare gutter som kjørte der.
– Jentene kommer for fullt, og dette er en sport som passer like godt for jenter og gutter, sier Øyvind Holden.

Koser seg: Det sosiale er viktig i Valdres Motorsportklubb. Formann i klubben Harald Stokke er raus med serveringa av pølser.

Positiv politimann

– Her forgår alt på en trygg og lovlig måte. Ingen hører lyden fra motorsyklene og irriterer seg over det. Det er mye bedre at ungdommen kommer hit for å kjøre fort i trygge omgivelser enn å prøve det andre steder. Det sier politimannen Bård Høston som er kriminalitetsforebyggende kontakt i Valdres. Han har med en sønn som kjører crossykkel, og roser det gode miljøet i Valdres.

For hyttefolket

Valdres har flotte løypenett og fine alpinanlegg, men noen ønsker å bruke fritida si også på andre ting.
– Mange med hytter i Valdres har vært innom her. Det har vært hyggelig, og vi har plass til flere. Det er bare å ta kontakt. Til sommeren skal vi ha klare noen sykler til utlån for alle som vil prøve denne morsomme aktiviteten, sier Øyvind Holden.

Passer på: Harald Stokke og Øyvind Holden står vakt langs løypa og gir beskjed til kjørerne hvis de har skjedd noe som gjør at de må ta det med ro eller stoppe.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


two × 2 =