Vekstpotensial på vinterstid

UT PÅ TUR: Esther Baas (th) fra Norgereiser og Sophie Waegemaekers var godt fornøyd med trugeturen på Kongevegen. Her sammen med lokalkjent guide, René Berg.

Skal det være en trugetur på Kongevegen over Filefjell? Nå har du muligheten. Unik natur kombinert med mye kultur og historie byr på særegne opplevelser. – De fleste nederlendere har ikke gått på ski. Derfor kan det være greit å starte med truger.

Av Morten Stensby

Esther Baas jobber og er medeier i Norgesreiser, som holder til i byen Wierden, ikke så langt fra grensen mot Tyskland. Nylig var hun på guidet visningstur i trugetraseen fra Kyrkjestølen til Maristova. Det er en strekning på over 10 kilometer.
– Vi selger mange reiser til Norge om sommeren, cirka 800 grupper i året. Men vi har et vekstpotensial om vinteren, sier Baas.

INSTRUKSJON: René Berg viser hvordan trugene skal settes på foten, mens Esther Baas filmer ivrig. Hun sendte nemlig live på facebook fra turen. Ida Ask fra Mountains of Norway og Sophie Waegemaekers følger med.

Anbefales

Norgereiser selger turer til vårt land for om lag 200 grupper på vinterstid. Kommende vinter planlegger reisebyrået å selge trugeturene på Kongevegen til enda flere nederlendere.
– Vi håper denne måten å ta seg fram på vil slå an blant våre landsmenn, sier Esther Baas.
Hun og venninnen Sophie Waegemaekers – som var med som en slags vanlig testperson – var veldig glade og fornøyde med den visningsturen de fikk fra Kyrkjestølen til Maristova. Selv om turen er temmelig lang, gikk den i rolig, fint vær og under gode værforhold. Da er Filefjell på sitt beste.
– Turen var en spesiell opplevelse, som vi absolutt kan anbefale, sier Baas og Waegemaekers.
Norgereiser kan se tilbake på 20 års virksomhet. Byrået begynte bare med Norge, men tilbyr nå også reiser til Sverige og Finland, så vel sommer som vinter. Reisebyrået er en familieeid virksomhet med sju medarbeidere.

HISTORIE: René Berg var kunnskapsrik og kyndig guide på visningsturen.

Nytt konsept

René Berg fra Vang – sjøl opprinnelig fra Nederland men bosatt 10 år i Valdres – var lokalkjent guide på visningsturen.
– Dette er en veldig spesiell tur om vinteren. Det er nødvendig med egen guide, for været kan endre seg raskt. Dessuten er det viktig med kunnskap om snøforholdene. Og traseen byr på en del bratte bakker, så det er en fordel å kjenne terrenget, sier han.

STARTPUNKTET: Trugeturen går i spektakulært fjellterreng. Den starter på cirka 1000 meter over havet og går opp til rundt 1350 meter, før nedstigningen mot Maristova begynner.

Berg forteller at det finnes flere andre ruter man kan ta hvis været er dårlig.
– Vi har mange fine turer. Det handler om å ta en fornuftig avgjørelse, påpeker han.
Konseptet med trugeturer på Kongevegen er nokså nytt. Men Filefjellstuene, hvor de to nederlandske gjestene bodde, har hatt en del som har gått både denne og andre turer allerede forrige vintersesong. René Berg mener en ideell størrelse på ei trugegruppe på en tur som denne er 10-12 personer. Da blir det også anledning til å fortelle om Kongevegens historie pluss mye annet som er verdt å vite langs den særegne traseen.
– Turismen ute i Europa er veldig fokusert på Norge. Og vi har svært mange fine aktiviteter her i Vang og i Valdres. Dessuten er det nå blitt et godt kollektivtilbud, der besøkende kan ta bussen fra Gardermoen, slik våre to nederlandske venner gjorde, sier Berg og Ida Ask, som var med på trugeturen som representant for salgsselskapet Mountains of Norway.

Fra Kyrkjestølen til Maristova

Ferden fra Kyrkjestølen til Mari-stova tar deg over Kongevegens høyeste punkt.
Høydeforskjellen på turen er rundt 370 meter, så vanskelighetsgraden er ikke avskrekkende. Turen karakteriseres som middels vanskelig. Lengen er 10,5 kilometer og varigheten anslås til mellom tre og fem timer, om sommeren.
Sesongen var opprinnelig ment å være fra juni til oktober, men det siste året har man altså begynt å lansere turen også på truger om vinteren. Da er det naturligvis ekstra forbehold om at været kan stikke kjepper i hjulene. Traseen byr på spektakulært utsyn til så vel fjellene i Jotunheimen som fjordene lenger vest, når man kommer så langt. Langs ruta finnes flere severdigheter, som St. Thomaskyrkja, Stiftsstøtta og Håvardskleivi. De som vil, kan forlenge vandreturen på sommerstid til Borlaug, en strekning på 10 kilometer fra Maristova.
Hele turen er behørig beskrevet på nettsidene til Mountains of Norway, som står for markedsføring og salg av disse turene til det internasjonale markedet.
Vang har i tillegg lagt til rette for vandring på Kongevegen fra Kvamskleiva til Søndrol, en strekning på 4,7 kilometer. Anslått varighet er fra en til to timer. Traseen fra Øye stavkyrkje til Tyinkrysset er en annen rute som er tilrettelagt. Strekningen er på 12 kilometer og man må regne med å bruke fra fire til seks timer på turen.

IDYLLISK: Å gå på truger i vakkert vinterlandskap i Vang kan være en spesiell opplevelse. Foto: Yngve Ask, Mountains of Norway

 

 

 

 

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


twenty + two =