Vaset-veteranen blir deltidspensjonist

Motor: Svein Erik Ski som leder Vaset Utbyggingsselskap AS, har vært med siden selskapet ble opprettet, da som ansatt i Vestre Slidre kommune. Vaset er tatt til nye høgder som hytteområde i løpet av et par tiår. Nå vil Ski trappe ned, og i større grad nyte det å være et aktivt friluftsmenneske.

Etter 38 år i Vestre Slidre og mange av årene i tjeneste for Vaset blir Svein Erik Ski deltidspensjonist. Det blir en omstilling…

Av Torbjørn Moen

Lang fartstid

Svein Erik Ski kjenner hver stein og bakketopp på Vaset, kanskje også de fleste kriker og kroker ellers i kommunen. Hans første jobb i Vestre Slidre kommune var som plan- og tiltakskonsulent fra 1981 til 1989.
Ski, som er fra Oppegård kommune like sør for Oslo, hadde sin første ordentlige jobb hos Nordland vegkontor, der han som nyutdannet fra Ås ledet seksjonen for grunnerverv. Med unntak av to år som prosjektleder i Regionrådet i Valdres, 1990–1992, har han vært tro mot Vestre Slidre kommune.
Karrieren ble toppet med fem år som etatsjef inntil han høsten 2000 ville ha forandring. Da var han to år daglig leder av Sør-Valdres Utvikling inntil han i 2002 ble hentet tilbake til Vestre Slidre som leder av Vaset Utbyggingsselskap, selskapet han sjøl hadde vært med på å etablere.

Økt aktivitet

Med unntak av et engasjement i Valdres Natur og kulturpark har Ski vært daglig leder i utbyggingssselskapet i 17 år. De siste par åra har utbyggingsselskapet økt innsatsen. I 2017 hadde Vaset Utbyggingsselskap driftsinntekter på tett oppunder 20 millioner, og har mange av årene levert gode resultater.

Ansatt prosjektleder

Nå har selskapet etablert seg i de nye næringslokalene som Lasskogen-familien har bygget ved Vasetsenteret samtidig som bemanningen i selskapet er økt. I tillegg til Ski sjøl ble Jan Steinar Thanke (44) ansatt som prosjektleder fra april i fjor. Bygningsingeniøren, for øvrig helstøpt vestreslidring, har nyttig bakgrunn fra entreprenørbransjen i Oslo, Frost Utvikling (Sanderstølen-satsinga) og Valdresbygg.
– Jeg syns det er spennende å jobbe tett på utviklinga her på Vaset, og at vi opplever at Vaset er i vinden som hyttedestinasjon, er ekstra moro, sier Thanke.

Veteranen trapper ned

65-åringen Svein Erik Ski blir deltidspensjonist fra april. Men han vil fortsatt være daglig leder i utbyggingsselskap. Ytterligere en ny prosjektleder blir hentet inn for å sikre aktiviteten framover.
– Det har vært en spennende reise, sier Ski, som uten problem må betegnes som veteran og kunnskapsbank.
– En erfaring har jeg i alle fall gjort, og det er at sjøl med alskens kommunale planer kan man ikke vedta næringsutvikling, det må næringa sjøl stå for, men vi må legge forholdene til rette. Vi har vært veldig bevisst på å bruke lokale leverandører og firmaer. Det er en viktig del av kvalitetsbegrepet vårt. Det skaper størst ringvirkninger, sier Ski.

Snart 40 år …

– Ja, det har skjedd mye, helt klart, siden jeg første gang som næringskonsulent i kommunen gikk på ski over området her sammen med daværende ordfører Sverre Vik. Vi diskuterte mulighetene som fantes. Rom ble ikke bygget på en dag, men jeg må si at det har vært en stor inspirasjon å få jobbe med dette, sier Ski ettertenksomt.
Friluftsmannen, jaktmannen, fiskeren og hundemannen Svein Erik Ski. Hunden Kira, for øvrig en Schapendoes, hollandsk gjeterhund, er fast med på jobb. Etter et liv med jakthunder lovet han samboeren at de skulle gå til anskaffelse av en sofahund. – Men ingen fare, jeg har lært den opp til å bli en helt super jakthund, sier han med et smil. Arbeidsdagen er på hell, Svein Erik vurderer om han skal avrunde en hektisk dag med en skitur i gromløypa på Vaset. Slik renser man hodet og gjør livet godt å leve.

Høg aktivitet

I tillegg til Båtane-feltet er innsatsen om dagen mest konsentrert omkring to nye felt, Vasetlia grendehytter og Vaset Alpinområde. Vaset Grendehytter består av 30 hytter, i en blanding av kjeda hytter med garasje imellom og enkelthytter. Dette feltet har praktutsikt blant anna utover Vasetvatnet og fjellene omkring, og feltet ligger tett opp til skiheisen. For mange er det en avgjørende faktor.

Satser stort i infrastruktur: Det graves vinteren igjennom på Vaset, vatn og kloakk skal fram til hytteområdet ved skiheisen på Vaset.

Bygger ved skiheisen

– Selve indrefileten på Vaset utgjør utbygginga av Vaset Alpinområde, mener prosjektlederen Jan Steinar Thanke.
– Ja, vi er ubeskjedne nok til å mene det, her er det gode muligheter for «ski ut» og «ski inn». Det er blant anna bygget ei skibru i området som knytter feltet sammen med alpinområdet og løypenettet, forteller Thanke. Også dette er et såkalt fortettingsområde med 52 nye enheter og 30 eksisterende hytter. Alle blir gjennom satsinga knytta til vatn og avløp og får veg til døra.
Arbeidet med å utvikle vatn og avløp til området er i gang og vil pågå mye av året. Et sted mellom 17 – 18 millioner kroner investeres i dette området nå.
Satser også på infrastruktur
Totalt utgjør Vaset-området, det man kan definere til området, nå omkring 1500 hytter, og i overskuelig framtid er det tomter nok til å dekke etterspørselen – om markedet fortsatt vil peke oppover.

Undergang: Bygging av en løypekulvert binder områdene sammen og gjør det mulig å sikre løypenettet i området.

– Men en destinasjon blir en død destinasjon om den ikke har noe å tilby. Kontinuerlig har vi sammen med de andre bedriftene på Vaset jobbet med å bygge turstier, leikearealer, sikre løypenettet, arrangere stølsfestival og vinterfestival og arrangere et sett av tilbud og aktiviteter. Slik kan området bli levende og gjøres mer interessant for en større gruppe mennesker. Vi erkjenner jo at konkurransen fra hytteområder både i Valdres og andre regionen er der, så man må bare legge seg i sælene, sier Ski.

Munn til munn-metoden

– Vi erfarer vel at det er munn til munn-metoden som funker best som salgskanal. De som allerede har hytte her, betyr mye for at andre kjøper her, forteller Ski.
Nå er også Vaset Vekst etablert som et bedriftsnettverk for næringsbedrifter som jobber spesielt mot hyttesegmentet. Vaset Aktiv er en annen nykomling nå som skal skape og arrangere aktiviteter og opplevelser for slik å gjøre området enda mer ettertrakta, forteller Ski.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


19 − 6 =