En variert ferd over fjell og til fjord

KUNNSKAP: En rekke steder langs vegen er det satt opp informasjonstavler og lignende, slik at vandrerne får vite mer om historien.

Kongevegen over Filefjell sto ferdig i 1793 og var den første vegen der folk kunne kjøre med hest og kjerre mellom øst og vest i Norge, og mellom Christiania og Bergen.

Av Morten Stensby

Vegen erstattet den gamle ride- og kløvevegen fra middelalderen og postvegen fra 1600-tallet. Partiet mellom Vang og Lærdal var det mest spektakulære. I dag er vegen blant de fineste veghistoriske kulturminnene i Europa.
Filefjell har siden menneskene begynte å bosette seg i Norge, vært den mest benyttede ferdselsåra mellom øst og vest i Sør-Norge. De mange kongeferdene over Filefjell er kjente og flere av de gamle sagakongene red over her.
Kongevegen var et storstilt samferdselstiltak i sin tid. Vegen er bygd etter datidas ideologi for vegbygging – «det franske prinsipp» – med mest mulig rett linjeføring, god drenering og en godt oppbygd vegbane. Bredden var fire meter. Slik startet ingeniørene sin tidsalder, som fra da av skulle reformere den moderne vegbygginga.
Den 10 mil lange turvegen som er etablert langs Kongevegen over Filefjell ligger mellom Vang i øst og Lærdalsøyri i vest. Vegen tar deg gjennom noen av de vakreste landskapene i Norge, fra innlandsbygdene i Valdres via høgfjellet på Filefjell, og ned til det trange og dramatiske fjordlandskapet innerst i Sognefjorden.
Turvegen er en variert ferd gjennom fjord, fjell og innlandsdal. Cirka halvparten av de 100 kilometerne går på den autentiske vegen fra 1790-åra. Her kan du oppleve dramatisk landskap gjennom ur med hengebratte fjell over og elva under deg. Og her kan du gå flere kilometer på grasgrodd vegbane.
Kongevegen over Filefjell fikk i 2017 EUs mest høythengende kulturminnepris, Europa Nostra-prisen i klassen for bevaring. Vegen vant også en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene. I tillegg ble Kongevegen nummer to i den store publikumsprisavstemningen. I 2015 fikk Kongevegen over Filefjell «Vakre Vegars Pris».
Du kan finne mer informasjon på nettsida visitkongevegen.no.

Vindhellavegen i Lærdal: Endepunktet for vandring på Kongevegen. Foto: Yngve Ask, Mountains of NorwayVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


two × 5 =