Bygdebyen har fått landhandel

Kjærlighet på pinne, drops i løsvekt og sjokolade er blant det Kristina Gyllensvärd kan friste med i landhandelen som åpna på Fagernes i sommer.

Minnene fra landhandelen på hjemstedet Kungsbacka i Sverige og ektemannens forkjærlighet for det italienske kjøkken ble viktige inspirasjonskilder da Kristina Gyllensvärd (43) åpna landhandel på Fagernes.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

Här kan man fika lite om man vill. Vi får färskt bakverk från Bakeriet i Bagn varje torsdag, fredag och lördag, forteller Kristina smilende mens hun peker bort på de to små kafébordene like innafor inngangen på Fagernes Landhandel.

Personlig preg på landhandelen

Kristina skjærer skiver av italiensk mortadella, som valdriser ser ut til å ha fått smaken på.

Den svenskfødte 43-åringen har tilbrakt de siste tolv åra i Ulnes, hvor hun bor sammen med ektemannen Eivind Dølerud. På hjemstedet Kungsbacka, 25 kilometer sør for Göteborg, vokste hun opp med landhandelen Bröderna Nilsson.

– Jeg ønsker å viderebringe noe av den samme essensen her. Bröderna Nilsson er liksom et sted man har lyst til å gå inn, som det er hyggelig å komme til, sier Kristina. Hun er langt fra familien i Sverige, men har dem likevel med seg i hverdagen i butikkdrifta i Valdres og har lagt sjela si i å sette et personlig preg på den vesle landhandelen. Bedriftslogoen er det søstera, som jobber i reklamebransjen, som har laga i samarbeid med faren, som er kunstner. Faren har også sørga for kunsten som henger på veggene i form av tegninger. Kjolen, laga av gammelt stoff og gamle broderier, som har fått hedersplass like bak disken, er det mora som har sydd.

– Jeg brukte den på en spillejobb med Trio Gyllensvärd en gang, smiler Kristina.

Skapte sin egen arbeidsplass

Kundemøtene er noe av det den svenskfødte landhandleren setter aller mest pris på. Det er også mulig å ta en liten «fika» i butikken.

Sammen med Oddbjørn Skeie utgjør Kristina og ektemannen den nevnte musikalske trioen. Da landhandelen åpna sørga de sjøl for underholdninga. Håpet er at det skal bli flere kulturelle innslag i butikken framover. Mannen har full jobb i kulturskolen som fiolinlærer, men bidrar i butikken når han har tid. Hans lidenskap for mat fra Italia, hvor han bodde i flere år, kommer tydelig til syne i ferskvaredisken, der flere italienske delikatesser har fått plass, side om side med blant annet lokalprodusert ost. For hennes del var det innskrenkninger ved Skrautvål Montessoriskule, der hun jobba som lærer, som gjorde at hun måtte se seg om etter ny jobb.

– Jeg ville skape min egen arbeidsplass og mitt eget miljø. Det føles riktig, og salget går godt. Sjøl om sommertrafikken har gitt seg, tror jeg absolutt det er grunnlag for å drive videre. Vi har noen faste kunder allerede.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


two + two =