Tidenes storsatsing på Beitostølen

Terje Fahre (t.h.) sammen med sine investorer har satt spaden i jorda for tidenes utbygging i sentrum av Beitostølen. Det gleder veteranen Erik Grønolen seg over.

De nærmeste årene vil sentrum av Beitostølen endre seg: Noen hundre nye boenheter vil bli bygget og fjellandsbyen vil få 4.000 nye kvadratmeter næringslokaler.

Teskt og foto: Torbjørn Moen

Næringslokalene vil i stor grad dagens bedrifter legge beslag på. Det betyr også at deler av dagens bebyggelse, hytta som huser Arnolds Pub og Spar-butikken, vil bli revet for å gi plass til ny, tidsmessig bebyggelse. I bakkant fra der Arnolds Pub ligger og fram forbi gamle Bitihorn fjellstue og Peppes Pizza-bygget, vil det komme ny blokkbebyggelse.

Bygger leiligheter

Minst 200 leiligheter vil ferdigstilles fra 2019 fram til 2025 i flere byggetrinn. Utbygginga av første byggetrinn med omkring 100 leiligheter starter neste år og vil stå ferdig 2019 – 2021.

Samtidig med at Beitostølen fornyes og videreutvikles, vil det også skje en totalrenovering av vann- og kloakksystemet for hele området.

– Ja, helt klart blir det mye gravemaskiner, byggekraner og aktivitet her de nærmeste månedene, men vi skal gjøre vårt beste for at de besøkende blir ivaretatt, sier krumtapp i satsinga, Terje Fahre, til Valdresmagasinet. Han føler sterkt behov for å informere om hva som vil skje framover på det kjente turiststedet.

Nye eiere satser

1. november i fjor overtok Fahre og en gruppe investorer eiendomsmassen til veteranen på Beitostølen, Erik Grø- nolen. Det er Beitostølen Invest AS som er byggherre for den omfattende utbygginga i sentrum av Beitostølen. Dette selskapet eies igjen med 34 prosent av Facta Invest AS og tilsvarende av investeringsselskapet Rebelio, 22 prosent av Beitostølen Resort AS, Erik Grønolen 7,8 prosent og Trym/Eide to prosent. Det er HD Arkitekter i Oslo som er arkitekter for storsatsinga.

Det er HD Arkitekter i Oslo som har tegnet den nye bebyggelsen i sentrum av Beitostølen. I disse dager er de første arbeidene med å grave ny vann-, kloakk- og overvannsledning gjennom Beitostølen i gang. Samtidig skal det også legges fjernvarmerør og fiberkabel i grøfta for framtidas nye Beitostølen. De nærmeste åra blir det mye byggeaktivitet i området.

– Vil løfte Beitostølen

– Dette er tidenes største løft for Beitostølen og sentrum, bare første byggetrinn er beregna til 500 millioner kroner. Det vi nå gjør, er det Lillian og Erik Grønolen har hatt i skuffa. Vi har tatt det fram og modernisert planene litt, sier Fahre. Han berømmer alle som har vært involvert i planleggingsprosessen for handlingsviljen deres. Da nevner han blant anna Øystre Slidre kommune, fylkeskommunen, Vegvesenet og for ikke å glemme grunneierne og trekker fram Sørre Beito sameige der Olle Rosendal er leder. De siste månedene har det vært tett møtevirksomhet, det er mye som skal klaffe før spaden settes i jorda for et så omfattende byggeprosjekt, understreker han.

– Jeg er overbevist om at Beitostølen med denne utbygginga vil løftes til et nytt nivå. 4.000 nye kvadratmeter næring er en del av dette i tillegg til de vel 200 leilighetene som bygges fram til 2025.

Terje Fahre bedyrer at han sover godt om natta selv om det er mange tråder å holde i om dagen. Han understreker at de har en god stab av dyktige folk å lene seg på, dessuten er eierne bak Beitostølen Invest finansielt sterke.

Flere lokale

Gravearbeidene er det Kroon Maskin og Facta Transport som står for. De har allerede revet tre hytter i sørkant av Bitihorn-bygget, og er nå i gang med å legge nytt vann- og kloakknett gjennom sentrum. I samme grøfta skal også fjernvarmerør og fiberkabel. Lokal rørleggerbedrift Svein Olsen & Sønner er entreprenør på det som angår vann/avløp. Flere Valdresfirmaer er involvert i prosjektet med Gudmund Hovrud i Byggteknikk Valdres AS som bygge- og prosjektleder for hele satsinga. Halvor Skaar og Valdres EL-prosjektering har prosjekteringsansvaret for elektrodelen.

Valdresbygg AS er engasjert av FactaGruppen som entreprenør for den store utbygginga.

Kloakk, vann og fjernvarme

Først skal det graves vann og kloakk fra sør for Bitihornbygget og fram til Knutsstøl, og etter hvert vil man krysse vegen ved både Bergo Hotell og ved Arnolds Pub. Og det vil bli jobbet med å anlegge ny tilførselsveg til den nye boligbebyggelsen som kommer i bakkant.

I 2018 rives dagens «hytte» som huser Arnolds Pub, og det skal bygges et nytt og særpreget næringsbygg her der den gamle puben skal flytte inn i 2.-etasjen.

Bilene under bakken

I 2018 skal også dagens Sparbygg rives. I bakkant vil det bli bygget et parkeringsanlegg under bakkenivå for inntil 300 biler. 2019 til 2021 er planen å ferdigstille omkring 100 leiligheter, som er fase én av leilighetssatsinga. Neste byggetrinn kommer i 2021 – 25 med nye 100 boenheter, i tillegg kommer det ca. 400 parkeringsplasser under bakkenivå.

Veteranen storkoser seg

Veteranen Erik Grønolen, som valgte å selge eiendomsmassen sin, men som har sikret seg en liten eierandel i det nye utbyggingsselskapet, gleder seg over det han ser om dagen.

– Jeg har 55 år bak meg på Beitostølen. Det har vært mye moro og jeg har møtt massevis av kunder både fra bygda og hytteeiere. Vi satset på å bygge opp infrastruktur, og det kom leietakere som leide lokaler og ytet service slik at alle har trivdes her. Både Knutsstøl og Spar-bygget står i full blomst, nå står vi overfor tidenes største løft for Beitostølen, og det håper jeg kan bidra til at enda flere ønsker å ta turen hit, sier Grønolen. Han berømmer de nye eierne som han etter ett års samarbeid kommer godt overens med, understreker han.

 

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


two × two =