Hyttebygger på høygir

Vegard Haugrud ved ei av de nye hyttene firmaet hans har satt opp på utsiktstomt på Veståsen i Vestre Slidrefjella.

Det er travle tider for de lokale snekkerfirmaene. Mange steder i Valdres, og ikke minst på Vaset, er det stor byggeaktivitet denne høsten.Vegard Haugrud og karene hans bygger åtte hytter i Vaset-traktene.

Tekst og foto: Ola Onstad

– Det er morsomt at det er gode tider og at det svinger. Vi må bare passe på å ikke ta på oss for mye. Jeg synes vi er passe store nå, og har ikke noe mål om at bedriften skal bli større. Det er viktig at vi alltid leverer godt håndverk, sier Vegard Haugrud.

Han starta Haugrudbygg AS i det små i 2002. Nå er de seks fast ansatte pluss en lærling. Denne høsten er de i full sving med åtte hytter – i hyttefeltene som heter Båtåne og Stubbeset på Vaset og i Mo hyttegrend på Veståsen
ved Knippeset. Der blir det lagt ut et par hundre tomter de nærmeste årene, så der blir det stor aktivitet.

Lokal forankring

Vegard Haugrud har gått rundt med hammer siden han var en smågutt.

– Far dreiv i samme bransje som meg, så dette med snekring og hyttebygging ligger vel i blodet … I starten fikk jeg kontakt med en del kunder gjennom far. Hvert år er jeg på den store hyttemessa på Hellerud for å vise hva vi tilbyr. Det har vært svært nyttig. Jeg har fått mange kontakter der. Vi har egne hyttemodeller som jeg kan vise til, og mange titter på dem på nettsidene våre, sier Vegard Haugrud.

På de fine nettsidene ser en at hyttene er i samme stil og at alle har lokale navn. Det er navn som Knippeset, Stubbeset, Tildheim, Vaset og Veståsen.

Alt på byggeplassen

Haugrudbygg leverer nøkkelferdige hytter over grunnmur. Mange hytteprodusenter setter i dag opp hytter på tre måneder i ferdige store elementer fra fabrikk.

Ørjan Tvenge og Sverre Myrheim er i gang med innredning av ei hytte.

– Vi bruker omtrent ett år på å få ferdig ei hytte, og gjør alt arbeidet på byggeplassen. Alle samarbeidspartnerne våre, som elektriker, rørlegger, murer og gravefirma er lokale. Vi prøver å legge det opp slik at utearbeidet skjer i sommersesongen og innarbeidet på vinteren. Nå har vi det travelt med å få alle hyttene våre under tak før snøen kommer, sier Haugrud.

Trygve Røn er lærling og synes han har valgt riktig yrke som snekker.

Flotte kulisser

– Vi jobber i flotte fjellområder, men det er som oftest så travelt at jeg ikke får sett på utsikten. Kanskje jeg etter åra her oppe er blitt litt blenda også …

Vi setter oss på en veranda på ei hytte de har satt opp høgt oppe i lia ved Knippeset. Derfra er det kjempeutsikt mot Syndisvatna og fjella i Vang.

– Det er fint, og jeg skjønner godt at det blir mer og mer populært med hytte her. Vi nyter godt av det. Det er stor aktivitet når det gjelder nybygging og rehabilitering.

Gode tider

Det har vært gode tider for håndverkerne i Valdres de siste åra, og det er ingen tegn på forandring.

– Vi har arbeid i hvert fall ut 2018, så det ser bra ut framover. Hyttemodellene våre kan tilpasses kundens ønsker. De fleste har egne tomter når de henvender seg til oss, og da ser vi på modeller og gjør de tilpasningene som kundene ønsker. Noen kommer med arkitekttegna forslag som vi jobber ut ifra. Vi har noen tomter på Knippeset, og planen er å sette opp hytter på noen av dem for å selge. Vi samarbeider med grunneiere flere steder. På Stubbeset har vi i høst fått fem byggeoppdrag som er formidla gjennom Vaset Utbyggingsselskap.

Øyvind Kjørstad jobber på ei ny hytte en fin høstdag på Vaset.

Det er mange snekkerfirmaer i Vaset-traktene. De konkurrerer på pris, men er ikke verre konkurrenter enn at Vegard Haugrud ringer og spør om andre kan ta en jobb hvis han har det for travelt sjøl. Slik skal det være.

Være seg sjøl

Haugrud har på ingen måte en vanlig åtte til fire jobb. Kontor og verksted er i Røn, men han er svært mye til fjells og ute på byggeplassene. Han har familie med to barn i aktiv alder som han vil være sammen med så mye han kan.

– Jeg liker veldig godt det jeg driver med, men det er mye som skjer samtidig og jeg må passe på meg sjøl og familien min oppe i det hele. Jeg er opptatt av det gode håndverket, og det er svært tilfredsstillende å skape noe. I
jobben min er det i tillegg til å være en god fagmann viktig å kunne behandle folk. Det handler vel rett og slett om å være seg sjøl. Jeg er kjempeheldig med arbeidskarene mine, de er flinke og greie.

Hytte satt opp av Haugrudbygg med flott utsikt mot blant anna Grønsennknippa.

Telefonen ringer igjen. Nok pause med flott utsikt i denne omgang. Mer arbeid venter for trivelige og travle Vegard Haugrud.

Haugrudbygg AS
■ Bygger hytter i området fra Vaset til Knippeset.
■ Har egne hyttemodeller med navn fra områdene der de bygges.
■ Sju ansatte og åtte hytter under bygging i høst

 

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


8 − 1 =