Staut-spellemann og hytteeier

SPILLER PÅ MANGE STRENGER: I tillegg til å spille hardingfele og fele i Staut jobber Asle Tronrud, som er bosatt i Asker, innen IT-bransjen i Oslo, er daglig leder i Staut og hytteeier på Høvreslia.

Som Asker-basert sør­aurdøl med jobb i Oslo og hytte på Høvreslia, føler Staut-spellemann Asle Tronrud han får det beste fra både bygd og by.


Tekst / Foto: Ingri Valen Egeland


– Når du har vokst opp i Valdres og har hatt stor glede av det, slik som jeg har hatt, så trekker man tilbake til gamle trakter, sier 47-åringen og fortsetter:

– Jeg savner nok særlig fjella og snø­en vinterstid, men samtidig trives jeg veldig godt med den urbane tilværel­sen. På dagtid jobber jeg i IT-bransjen. Der er det høgt tempo – jeg er ikke så flink til å sitte stille, så det passer meg bra. Jeg elsker følelsen av å gå på jobb i Oslo – mange synes det er pes, men jeg synes bare det er moro og bruker kol­lektivtilbudet for alt det er verdt. Det dynamiske livet i byen koser jeg meg veldig med, men så er det like digg å bare kunne stikke fra det og søke roen i Valdres når man har fått nok, forteller Asle, som også styrer Stauts «Kremmarbu» på nett, hvor det selges bandeffekter, fra Asker, hvor han har bodd i over 20 år. Han er forøvrig den som er økonomiansvarlig og har det daglige driftsansvaret i Staut.

«Tjukka» og «Smukka»
I tillegg til å traktere hardingfele og fele i et band som framfører låter på valdresmål, holder Asle kontakten med sin barndoms dal ved å besøke foreldrene og eldstebroren som fort­satt bor i Bagn, samt tilbringe tid på si egen hytte på Høvreslia.

– Høvreslia er ei gammel seter­grend, som er stille og rolig, så det er herlig. Bestefar hadde ei familie­hytte der oppe. Vi brukte den i en del år, men jeg har en bror som også bor i Asker med familien – som meg – så den ble fullstappa etter hvert, så da kjøpte vi vår egen hytte i samme lia for åtte år siden, forteller 47-åringen som sammen med kona Line Jacob­sen Tronrud har to døtre, Mina (16) og Thea (19).

– Vi kaller hytta rett og slett bare «Tjukka» for den er så grovt bygd, så da er det et perfekt navn. Annekset ved siden av har fått navnet «Smukka» – blir det overbefolka på hytta, kan noen være der, men nå er det primært ungdommen som befinner seg der, sier Asle.

Fristed for musikere
– Hytta brukes så sant jeg kan sjøl og ofte også av musikerkolleger, spesielt Gaute koser seg mye der oppe. Det er bra, for «Tjukka» blir i dårlig humør om hun ikke får besøk, humrer han videre. I starten av Staut-karrieren ble hytta dessuten brukt som øvings­lokale og fortsatt sitter det mye mu­sikk i veggene. Tremenningen Olav Tronrud fra Skrautvål er hyttenabo og spellemann.

– Jeg har stor glede av å spille med Olav. Nå har sønnen hans, Sindre, blitt veldig god på fele, i tillegg til at han har et par yngre døtre som spiller, så når vi treffes i påska for eksempel og sola skinner og alle tar med seg in­strumentet sitt ut på verandaen på Tronrud-setra for å spille folkemu­sikk og gammaldans, blir det meget god stemning.

Gjenkjennes i skisporet
I ungdomsåra i Valdres pleide han å spille mye sammen med Ørnulf Juv­kam Dyve, som i dag er bandkollega i Staut.

– Ørnulf og jeg er samme årsmodel­ler, gikk i samme kull på skolen, har to unger hver, som vi fikk omtrent sam­tidig, og gifta oss med ei ukes mellom­rom, meddeler Asle, som derfor ikke var vond å be da Ørnulf ville ha ham med på kirkekonserter jula 2008, som seinere leda fram til stiftinga av Staut. Resten er historie. Både heime i Asker og på hytta på Høvreslia omgir han seg med mange hytteeiere, og flere av dem er godt kjent med bandsuksessen han er del av.

– Veldig mange av dem jeg prater med, kjenner til bandet, så Staut har nok blitt en del mer kjent de siste par-tre åra. Det er overraskende når du møter folk midt oppå fjellet som spør: «Er ikke du han…?».

– Det skjedde aldri før, ler Asle, som trives godt ute i skisporet.

– Jeg har flotte skiløyper 200 me­ter fra hytteveggen på Høvreslia, som Hellebuklia Løypelag sørger for å holde i gang, så de fortjener stor skryt, avslutter han.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


18 + 6 =