Tid for å male panel

RULL PÅ: Ved å bruke rull på forlengerskaft, går jobben raskere og du får et jevnt og godt sjikt med maling.

Kaldt og tørt vintervær er perfekt når du skal male panel.


Tekst: Robert Walmann/ifi.no | Foto: Robert Walmann/ifi.no og Chera Westman/ifi.no


Skal du male panel eller annet treverk innendørs, bør du gjøre det i løpet av de neste månedene. Da er sjansen minst for at det sprekker opp senere.

På sitt tørreste
I januar, februar og mars er treverket i norske hus og hytter på sitt tørreste. Det er fordi det er kaldt ute, og vi bruker kunstig oppvarming inne. Det gir drømmeforhold for deg som skal male panel eller annet treverk. Når luftfuktigheten inne er på sitt laveste, trekker treverket seg sammen. Maler du det da, minsker sjansen for skjemmende krympesprekker etterpå. Da vil du også få behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker når det holder normal tykkelse.

SMART ÅRSTID: Malermester Cecilie Marie Ski Breen hos Alliero mener det er lurt å male inne om vinteren. – Du får bedre tid til å jobbe med malingen. Om sommeren tørker maling raskere, sier hun.

Levende natur
I sommermånedene trekker treverk til seg fukt igjen, og det vil ese ut. Det er fordi tre er et levende naturprodukt som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten. Maler du i de varme månedene, når det er mye fukt i treverket, er det større sjanse for at du får synlige krympesprekker i det malte panelet når det trekker seg sammen igjen. Du gjør derfor lurt i å få unnagjort jobben nå i vintermånedene.

God temperatur
– En annen fordel med å male om vinteren er at det er lettere å holde riktig temperatur i rommet. Med 18-20 grader inne, vil du få lenger åpningstid på malingen, noe som betyr at du kan jobbe lenger med den. På varme sommerdager tørker vanntynnbar maling raskt. På malingsspannet vil det stå hva slags temperatur som er best, sier malermester hos Alliero, Cecilie Marie Ski Breen.

Slik maler du panel

  1. Vask panelet med trerens for ubehandlet panel, og husvask eller interiørvask for tidligere malt panel. Skyll godt med rent vann.
  2. Fest maskeringstape på de stedene du ikke vil ha maling. Dekk gulvet med dekkpapp eller malerfilt.
  3. Grunn panelet med kvist- og sperregrunning før det males, for å unngå gjennomblødning. Dette gjelder både umalt og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Grunningen er særlig viktig hvis du skal male med en lys farge.
  4.  Slå malingen over i en bøtte med riller på innsiden. Påfør så malingen i to strøk med tilstrekkelig tørketid imellom. Bruk en rull montert på forlengerskaft. Da går jobben raskere, og du får på et jevnt og godt sjikt med maling. Bruk en fordriver eller en flat pensel til å glatte ut rullestrukturen.

    VINTERMALING: Vinteren er et optimalt tidspunkt for å male treverk. Når det er kaldt ute og varmt inne, tørker treverket og sjansen for sprekker minsker.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


20 + 20 =