Unngå de vanligste terrassetabbene

Omtrent annethvert år trenger treplattingen på terrassen ny behandling. Jobben er enkel og fort gjort – men det er mulig å trå litt feil. Her er tabbene du bør unngå!

Omtrent annethvert år trenger treplattingen på terrassen ny behandling. Jobben er enkel og fort gjort – men det er mulig å trå litt feil. Her er tabbene du bør unngå!


Tekst: Chera Westman / Foto: Jordan


En velholdt terrasse er en fryd å være på, enten du nyter en god middag eller bare slapper av i solen. Treplattingen slites imidlertid raskt av sol, vær og vind, og med to-tre års mellomrom er det ofte på tide med en liten arbeidsinnsats for å unngå fliser under føttene, oppsprekking og et stygt utseende.

Terrassestell er hverken vanskelig eller veldig arbeidsomt. En god vask, innimellom en skikkelig rens, og påføring av et tynt sjikt ny beis får de fleste plattinger i god form for ytterligere noen år.

For et vellykket og holdbart resultat er det fem feil du bør unngå:

Feil nr. 1: Slurve med forarbeidet
Er det noe du ikke skal jukse med, er det rengjøringen. Sluttresultatet blir aldri bedre enn forarbeidet. Rengjør derfor godt før du går i gang med behandlingen. Normalt holder det å vaske med et mildt rengjøringsmiddel av typen husvask, og så skylle grundig. Omtrent annenhver gang terrassen gjenbehandles, vil det være en fordel å rense den skikkelig ved å fjerne gammel behandling. Då får du også tilbake den opprinnelige trefargen, og beisfargen kommer mer til sin rett.

Feil nr. 2: Bruke høytrykkspyleren
Hageslangen er din beste venn ved terrassevask. Bruk den sammen med en vaskekost, så fjerner du også fastgrodd skitt – uten å flise opp treverket. En høytrykkmaskin blåser ut lite vann med stor fart, og kan fort ødelegge mer enn den gjør nytte. Med hageslangen skyller du effektivt med mye vann, uten å slite på treverket.

VI RULLER: Påfør ny beis på tørt treverk, og bearbeid et par bord av gangen i hele lengden. Påfør beisen med rull, montert på forlengerskaft.
VI RULLER: Påfør ny beis på tørt treverk, og bearbeid et par bord av gangen i hele lengden. Påfør beisen med rull, montert på forlengerskaft.

Feil nr. 3: Glemme å beskytte omgivelsene
Terrasserens av ulikt slag er supert til å fjerne begroing, skitt og smuss, men kan også skade planter du gjerne vil beholde. Også vinduer og fasaden kan ta skade av sprut av rengjøringsmiddel og beis om du er uheldig under arbeidet. Bruk noen minutter på å legge plast over rosebedet og dekk til hus og gjenstander som du ikke vil behandle, så unngår du slike ulykker.

Feil nr. 4: Bomme på værmeldingen
Ved beising skal treverket være tørt og ikke for varmt. La det tørke noen dager etter vask, og påfør beis en dag det hverken regner eller er kraftig solskinn. Hvis du beiser i direkte sollys, risikerer du at beisen tørker før den rekker å trekke ned i treet. En nybeiset platting skal heller ikke utsettes for regn – da vil det kunne oppstå skjolder.

Feil nr. 5: Bruke unødvendig med tid og krefter
Terrassen er en stor, gjerne flat flate – uten for mange kriker og kroker. Grei skuring for påføring med rull og forlengerskaft altså. Påfør beisen med rull og stryk den ut med en flat pensel – begge kan monteres på forlengerskaft. Du sparer mye tid ved å bruke godt og riktig utstyr i stående arbeidsstilling, i stedet for å krabbe rundt på kne og male med en liten pensel. Med jevn og god påføring vil resultatet også bli maksimalt holdbart. For mye beis kan føre til flassing, og for lite beis beskytter treverket dårlig og slites raskt. Arbeid systematisk med et par bord av gangen. Gjør deg ferdig met disse i hele lengderetningen før du går videre til de neste bordene.

 

YR: Vask gjerne terrassen en dag det småregner. Da får du ekstra hjelp av regnet, som bidrar til å løse opp skitten. Hvis solen skinner for sterkt, kan rengjøringsmidlene risikere å tørke inn i treverket.
YR: Vask gjerne terrassen en dag det småregner. Da får du ekstra hjelp av regnet, som bidrar til å løse opp skitten. Hvis solen skinner for sterkt, kan rengjøringsmidlene risikere å tørke inn i treverket.
KRIKER OG KROKER: Stryk ut rullestrukturen med en flat pensel. Bruk også pensel til kriker og kroker der rullen ikke kommer til. Sett også penselen på forlengerskaft.
KRIKER OG KROKER: Stryk ut rullestrukturen med en flat pensel. Bruk også pensel til kriker og kroker der rullen ikke kommer til. Sett også penselen på forlengerskaft.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


thirteen + 2 =