Nå har han høsta

Kronår: - Stor og lytefri knutekål, konstaterer Daniel og far Stein.

Husker du Daniel fra sommermagasinet?

Forrige gang Valdresmagasinet besøkte Daniel Ugedal på Leira var han i åkeren og sådde gulrøtter, og knutekålplantene var fortsatt i drivbenken i påvente av varmere dager.


Tekst og foto: Knut Erik Jemtlund


Det var i slutten av mai, og sommeren hadde ennå ikke fått skikkelig tak.

I skrivende stund har vi passert midten av august, og Daniel har begynt innhøstinga av kål og squash.

– Se her, sier han og bøyer seg ned til årets rekordsquash. – I fjor ble den største sju kilo. Det vil ikke forundre meg om denne blir ti.

Rekord: Årets største squash.
Rekord: Årets største squash.

Kortreist og reint
Mye av squashen er allerede tatt opp og klargjort for årets første torgdag nede på Leira – et par kilometer unna åkeren. Det ser han fram til; det er jo der han får lønna for strevet. Han regner med å fylle et månedsverk når den siste avlinga er oppe av jorda.

– Dessuten er det hyggelig å treffe folk som setter pris på kortreiste grønnsaker dyrket fram helt uten kunstgjødsel og sprøytemiddel.

Snart har han også salgsmoden blomkål og brokkoli, og etter hvert miniagurker, rødbeter, gulrøtter og mandelpoteter. Noe av avlinga er allerede bestilt for henting seinere til vinterlagring.

– Knapt noe har blitt ødelagt av skadeinsekter. Kanskje er svinnet ti prosent, men da regner jeg med de plantene som uansett ikke ville greid seg, forteller han.

– Det er ikke mer komplisert enn at jeg bruker hvit duk langt ut i vekstperioden. Dessuten har jeg og pappa sprayet undersidene av bladene med tyntblandet grønnsåpevann.

– Gjødslinga består av pelletert hønsemøkk. Beste gromiddelet som finnes, påstår Daniel som har delt sommeren mellom plantestell, ferie, styrketrening innomhus og intervall- og kondisjonstrening innover skogen.

Tar egne valg
Når du leser dette, er Daniel i gang med siste året på ungdomsskolen. Der skal han legge seg i selen og satse på gode karakterer til våren for å kunne velge den videregående skolen han har mest lyst på.

– Sannelig ikke sikker på om den satsinga kan kombineres med grønnsakdyrking, undres han.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


fourteen − seven =