Flott utsikt og frisk fjelluft

Fant drømmestedet: En kan ikke ha det bedre enn når en sitter foran familiens gamle stabbur med Syndisvatn ramma inn av flotte fjell i det fjerne synes Mette og Arne Lambech.

Det gir ro i sjela og inspirasjon til ny innsats for Mette og Arne Lambech

Ekteparet Lambech fra Oslo er de ideelle hytteeierne for Valdres. 60 prosent av helgene er de på hytta, og de engasjerer seg til det beste for Valdres og hytteeierne.


Tekst og foto: Ola Onstad


– Hytta betyr svært mye for oss. Vi synes det er fantastisk fint å være her i den fine nye hytta vår. Rett utenfor har vi flott natur, utsikt og fine turmuligheter. Her sover vi godt, vekkerklokka er gjemt bort og skuldrene senkes. På sommeren kan jeg gjerne være her i sju–åtte uker i strekk, sier Mette.

Etter å ha hatt hytte i Vasetlia i ti år kjøpte de den nye hytta i Høyset Panorama i Vestre Slidre i påska 2014. I hytta på 139 kvadratmeter kan flere generasjoner være samtidig. Når alle sengeplasser tas i bruk kan 13 ligge over i den. Barn og barnebarn stortrives også på hytta.

Positivt engasjement
Arne er viseformann i hytteforeningen i Vestre Slidre, han er med i styret i Visit Valdres og sitter i Valdresrådet. I sommer var han også med i arrangementskomiteen for Stølsfestivalen på Vaset. Markedsføringseksperten bidrar gjerne med sin kunnskap og engasjement til beste for Valdres og hytteeierne i dalføret. Han dreiv i mange år i reklamebransjen før han var markedsdirektør i Nordea i 18 år, Nå underviser han framtidige siviløkonomer på Handelshøyskolen BI.

– Jeg ser kanskje en del ting fra en litt annen synsvinkel enn de som er bosatt i Valdres, og jeg håper å være med å bidra til at Valdres blir et enda bedre sted å være for fastboende og hyttefolk, sier han.

Mye prat og lite action
– Det er mange råd og utvalg og møter og rapporter og utredninger i Valdres. Jeg tror en kommunesammenslåing må til for å få mer fart på Valdres. Mye kan forenkles og innsatsen må spisses. Nå har jeg på følelsen at de stakkars kommunepolitikerne bruker for mye tid på koordinerende møter og rapporter som ikke fører til så mye. Det må bli slutt på konkurreringen småkommunene imellom–valdrisene må stå sammen for å få til ting. Tanken med Valdres Natur- og Kulturpark er bra, men mye kunne sikkert vært effektivisert og bedre koordinert med andre organisasjoner der også.

– Dette må oppfattes som positiv kritikk. Valdres har en fantastisk flott natur og kjempehyggelige folk. Det er morsomt å være med å bidra, sier Arne.

Flergenerasjonshytte: Mette og Arne Lambech er svært fornøyde med den fine hytta satt opp av lokale Kveno Snekkerlag i hyttefeltet Høyset Panorama i Vestre Slidre.
Flergenerasjonshytte: Mette og Arne Lambech er svært fornøyde med den fine hytta satt opp av lokale Kveno Snekkerlag i hyttefeltet Høyset Panorama i Vestre Slidre.

Tent av Rakfiskfestivalen
Arne Lambech mener det er viktig å dyrke det unike i Valdres som naturen, stølslivet, lokalmaten, turmulighetene og rakfiskfestivalen. Han mener innsatsen og pengestøtten må gå mot disse tingene og mindre til alle typer kulturarrangement.

– Det er morsomt å tenke på at det var rakfiskfestivalen som fikk oss til å kjøpe hytte i Valdres. Vi var på festivalen siden vi var bedt på hyttebesøk i Valdres. Festivalen var morsom og her var det fint. Vi så på tomter året etter. En novemberdag med mye snø havna vi oppe i Vasetlia. Vi måtte kjøre helt opp for å få snudd, og der lå det ei fin hytte til salgs. Vi smelte til og kjøpte den. Vi har ikke angra en dag på det, forteller Mette.

Støtter valdrisene
– Etter ti år i Vasetlia ble de to barna voksne og fikk egne familier. Det ble behov for mer plass. Mette hadde alltid ønska seg peis på kjøkkenet. Vi møtte byggmester Odd Eivind Kveno som vurderte utbygging av hytta vår og han sa han hadde ei ny hytte med kjøkkenpeis til salgs i Høysetfeltet. Det ble en ny rask handel og vi er kjempefornøyde sier Arne.

Som mange andre hytteiere er ekteparet Lambech svært flinke til å bruke lokale håndverkere og forretninger. Valdres Energi er til og med strømleverandør i leiligheten i Oslo.

– Alt er bra her, men både jeg og mange rundt her savner skikkelig internettilknytning med bredbånd og telefoni, sier Arne. – Tenk så flott det hadde vært å sitte her ved kjøkkenbordet og rette eksamensoppgaver med den fantastiske utsikten utenfor vinduene.

Hyggelige folk
– Det er så mye flinke og hyggelige folk i Valdres. Det er en høy servicegrad her som vi setter stor pris på. Vi hadde ikke noe forhold til Valdres før rakfiskfestivalen gjorde at vi tilfeldigvis havna her. Eneboligen vi hadde i Oslo solgte vi i 2012 og vi bor nå i leilighet. Det vi kan savne med plass og luft rundt oss i Oslo får vi her på hytta, sier Mette

De har flere venner som har gjort som dem og kjøpt hytte i Valdres. For noen var det som for Mette og Arne Lambech: Det var rakfiskfestivalen som fikk dem hit. Det er koselig å ha venner i nærheten. De er fort blitt kjent med nye naboer i Høyset Panorama også, ikke minst på grunn av utbyggernes rakfiskselskap i ei visningshytte helga det er rakfiskfestival på Fagernes.

 


Mette og Arne Lambech

  • Har hytte med flott utsikt i Høyset Panorama i Vestre Slidre kommune.
  • Arne er med i mange lokale råd og utvalg.
  • Valdresentusiaster – bruker lokale håndverkere og handler lokalt.
  • Bruker hytta svært mye.
  • Rakfiskfestivalen er grunnen til at de ble hytteeiere i Valdres.1 Trackback / Pingback

  1. Med sykkel på afterski – Sykkelnm2010.no

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


11 − ten =