Nytt liv på hytta – Ingen sak å male tak

ALLTID BEVEGELSE: Trikset for å lykkes er aldri å stoppe opp, men alltid holde sprøyten i bevegelse. (Foto: Enrico Bastiani)

Så enkelt maler du hyttetaket med sprøyte.


Tekst: Robert Walmann | Foto: Enrico Bastiani


Tenk deg en bred pensel som aldri går tom for maling. En pensel som kan føres i en rolig bevegelse uten å måtte presses mot veggen.

– Med litt trening vil de fleste klare å male et tak eller en vegg med malersprøyte, sier Hans Jørgen Solhaug hos MalProff på Billingstad i Asker.

Alltid perfekt
Solhaugs inntrykk er at nordmenn maler som aldri før. Han tror mange vil ha stor nytte av å velge det utstyret proffene bruker.

– Folk maler mye og de er kresne. Alt skal være perfekt. Det blir det med malersprøyte. Dessuten sparer du tid, sier han.

Alt må ut
Enrico Bastiani er salgssjef for proffmarkedet hos Nordsjö. Han vet hva en sprøytejobb handler om.

– Ei sprøyte tuller ikke. Derfor må rommet forberedes godt. Alt i rommet må ut eller tildekkes grundig med plast og papp, sier han.

TOPP TAK: Mellom hvert panelbord ble det fuget med akryl.
TOPP TAK: Mellom hvert panelbord ble det fuget med akryl.

Vaske først
Bastianis siste sprøytejobb var i brorens hytte. Der var det et gulnet furutak som fikk gjennomgå.

– Vi vasket taket først med Nordsjö Forvask. Så lot vi det tørke i ett døgn før vi sprøytet taket med Nordsjö Kvist- og Sperregrunn. Etter åtte timers tørk, la vi på et nytt strøk, forteller han, og legger til at det må males to strøk med Kvist- og Sperregrunn for at resultatet skal bli bra.

Tette hull
Etter at grunningen kom på plass, var det tid for å tette sprekker.

– Vi brukte akryl fugemasse til å tette sprekker som var i panelet. Du kan også sparkle kvisthull med akrylsparkel. Husk å slipe lett med pussepute der du har sparklet, sier han.

Frem med stokkene
Før malersprøyten kom frem, ble også stokkene eller dragerne i taket dekket til.

– Siden stokkene ikke skulle males hvite, måtte det være helt tett rundt dem. Husk at gulv og vegger også må dekkes til når taket males med sprøyte, sier han.

Tynne strøk
Bastiani valgte en fin dyse og middels trykk på sprøyten.

– Trikset er å sprøyte i korte bevegelser 20 centimeter fra panelet. Med tynne strøk unngår du sig, og må ikke stryke ut med pensel. Med sprøyte jobber du uanstrengt. Resultatet blir et flott tak, sier han.

FORARBEID: Å bruke malersprøyte betyr mye forarbeid. Alt i rommet må ut eller dekkes grundig til med plast. Stokkene i taket må også dekkes til.
FORARBEID: Å bruke malersprøyte betyr mye forarbeid. Alt i rommet må ut eller dekkes grundig til med plast. Stokkene i taket må også dekkes til.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


eighteen + thirteen =