Terrasseliv med solfaktor

Beisen trekker inn i materialet, og forhindrer fuktinntrenging, krymping og oppsprekking. Før beisen påføres må treverket gjøres rent og skylles nøye. [FOTO: Kristian Owren/ifi.no]

Solens UV-stråler påskynder hudens aldring – og det samme gjelder faktisk for treplattingen. Mens vi smører oss med solkrem, er det terrassebeisen som beskytter treplattingen mot nedbrytning.


Tekst: Chera Westman


– Ser du skjolder på plattingen, at vann trekker inn i treet og at det ser matt ut, bør terrassen gjøres rent og få et nytt strøk beis, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk rådgiver for Butinox Futuras terrasseprodukter.

Terrassebeisens fremste oppgave er å beskytte treverket mot solens UV-stråler. Både sol, regn og snø sliter på plattingen og gjør treet flisete, matt, deformert og fullt av sprekker. Et strøk beis motvirker denne slitasjen, og gjør at plattingen både ser fin ut og takler vær og vind gjennom flere år. Beisen trekker inn i materialet, og forhindrer fuktinntrenging, krymping og oppsprekking.

Pigment som solfaktor
Terrassebeisen gir også en vakker glans og farge, samtidig som den fremhever mønsteret i treverket og gjør plattingen lettstelt. Beisen kan brekkes i mange farger som passer til huset og omgivelsene. Fargepigmentene beskytter godt mot UV-stråler, hvilket betyr at treverket holder seg pent lengre.

– Velg gjerne en terrassebeis som står i stil med boligens fasade og som skaper harmoni mellom fasade, gulv og møbler utendørs, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Du kan få en grå platting som ser værslitt uten å være flisete, fremheve uteplassen med en elegant brunsort farge, eller få en vakkert sandfarget terrasse. Smak og behag, og treverkets egen farge, bestemmer resultatet.

Et godt strøk beis motvirker slitasje på treplattingen, og gjør at terrassen både ser fin ut og takler vær og vind gjennom flere år. [FOTO: Butinox Futura]
Et godt strøk beis motvirker slitasje på treplattingen, og gjør at terrassen både ser fin ut og takler vær og vind gjennom flere år. [FOTO: Butinox Futura]
Liten innsats varer lenge
Gjør du jobben riktig vil det kunne flere år før du må beise plattingen igjen, forutsatt at den rengjøres regelmessig.

– Terrassepleie er enkelt og lite tidkrevende. En nybeiset terrasse kan holde seg pen i flere år, hvis den rengjøres årlig, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Ønsker du å bytte farge, eller har terrassen fått to – tre strøk med noen års mellomrom, er det en fordel å rense og nullstille plattingen før ny beis påføres. Da brukes et sterkere middel som både rengjør og fjerner rester av gammel beis fra inne i materialet. Det gir treverket den naturlige fargen tilbake, og lager et godt underlag for en ny runde med beis. Beisen påføres i ett strøk, som ofte er nok for å gi en fullgod beskyttelse.

– Med et godt forarbeid blir resultatet bra, uansett om du kjøper en billig eller en dyrere beis. Hvis forarbeidet mangler eller er dårlig utført, blir resultatet dårlig, selv om du kjøper det dyreste produktet, sier Bjørg Owren.


Fakta:
Slik rengjør du terrasse:
Til årlig rengjøring, og før gjenbehandling uten dyprens, brukes et mildt rengjøringsmiddel beregnet for vedlikeholdsvask. På gammelt og skjoldet treverk med mange strøk, fjernes tidligere behandling med et sterkere middel. Dette finnes i to hovedtyper, for bruk i ett eller to trinn. To-trinns-behandlingen består av en sterk alkalisk såpe, og et surt middel som nøytraliserer underlaget etterpå. «Alt-i-ett»-midlene både rengjør og nøytraliserer i samme prosess. Etterpå skylles grundig med rent vann. Velg et vaskemiddel som hører til samme system som beisen.

– En vanlig feil ved ett-trinnsbehandlingen, er å ikke skylle nok. Da vil du beise et underlag der det sitter igjen rester av middelet som fjerner beisen, sier Thor Ingar Røneid.

I solfullt og varmt vær er det en fordel å fukte flaten med vann før påføring av vaskemiddel. Da unngås at midlet tørker før det har fått tid til å virke, og kan skylles vekk. Skrubb med en børste, skyll grundig med vann og la det tørke.

Les på emballasjen og følg nøye produsentens anvisninger om blandingsforhold, påføring, virketid og skylling.

Slik beiser du terrasse:
Når terrassebordene er tørre, og fuktighetsinnholdet er under 16 prosent, kan ny beis påføres. Slip først vekk løse trefibre med slipepapir på et slipebrett, eller med en slipemaskin hvis slitasjen er stor. Fjern alt slipestøv.

Beisen påføres med rull og etterstrykes med en flat, bred pensel. Arbeid over maks tre bord av gangen, og i hele bordets lengde for å unngå skjolder. Beisen skal trekke fullstendig inn, og ikke danne film. Eventuelle våte felter med overskytende beis, strykes ut før den tørker til en klebrig hinne. Normalt er ett strøk nok, men hvis treverket suger til seg mye beis, kan behandlingen utføres i to strøk.

Terrassebeisen må tørke før den utsettes for regn, og skal ikke brukes i direkte solskinn. Det er viktig å følge produsentens anvisninger om forarbeid, påføringsmetode og tørketid.

Terrassebeis kan brekkes i mange flotte farger, og med enkelt forarbeid og vedlikehold holder uteplassen seg fin i flere år. Foto: Nordsjö
Terrassebeis kan brekkes i mange flotte farger, og med enkelt forarbeid og vedlikehold holder uteplassen seg fin i flere år. [FOTO: Nordsjö]Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


six + twelve =