Slike unge voksne vil Valdres ha

Trives i Valdres: Marte Myskja Sæterbø, Even Gisletun Berntsen, katten Leif og hunden Titti stortrives med å bo i Ulnes.

Etter noen år utafor dalen kom Even Gisletun Berntsen tilbake til Valdres og skapte sin egen arbeidsplass. Han hadde også med seg en ressurssterk samboer som har mye å bidra med. Slike folk vil Valdres ha.

Av Ola Onstad

Jeg er Valdrespatriot, og det var helt naturlig for meg å komme tilbake til Valdres etter noen år andre steder. Ønsket mitt var å få til noe jeg kunne leve av som har med fjell og friluftsliv å gjøre. Nå har Marte og jeg vært her i halvtanna år, og jeg føler meg veldig heime. Det er godt å være her, sier Even.
Det er slike ord alle som driver med næringsutvikling og jobbskaping i Valdres ønsker å høre. Lokalpolitikerne snakker mye om nettopp dette, men det er ikke så lett å få unge til å komme til Valdres – rett og slett fordi arbeidsmarkedet er begrensa.

Arven etter foreldrene

Oppveksten til Even var prega av mye trening og fine turer i naturen. Foreldrene hans, Ellen og Kjell Arne Berntsen, er kjente navn i trenings- og friluftlivsmiljøet i Valdres. Mor driver treningssenter med aktiviteter innendørs og far var friluftsmann med stor F.
Kjell Arne Berntsen som var en dyktig og godt likt leder for Valdres Natur – og Kulturpark, døde i ei tragisk skiulykke for noen år sia. Even hadde et svært nært forhold til sin far.
– Jeg føler stolthet for det han sto for, og med det jeg nå har starta fører jeg på en måte videre det han sto for.

Midt i blinken: Beliggenheten sentralt i Ulnes er et fint utgangspunkt for Evens jobbing som fjellfører og Martes jobb på Vaset.

Raskt huskjøp

Stedet Marte Myskja Sæterbø og Even Gisletun Berntsen kjøpte i Ulnes er nærmeste nabo til kirka.
– Vi var i bryllup i kirka og stakk innom huset siden det akkurat var visning der, forteller Marte. – Finstasen var på, og vi tenkte vi bare skulle titte. Vi likte huset, tomta med stabbur og låve og beliggenheten så godt at vi slo til. Det har vi ikke angra på, det er veldig koselig her.
Hun forteller at de vurderte å flytte til fjellkommunen Vang som har vært så flinke til å skape arbeidsplasser for unge, men de er begge svært fornøgde med valget av Ulnes.
– Det er fint å være Fagernesgutt i Ulnes, sier Even med et smil. Det er kort veg til Fagernes og til fjells. Låven vi har på det vesle bruket vårt er spennende – kanskje vi etter hvert kan bruke den til aktiviteter som har med klatring og fysisk aktivitet å gjøre.

Savner en fjellkafé

Marte fra Åndalsnes synes det er fint å bo sammen med Even som har oppvekst i Valdres og kjenner mange her fra før.
– Både jeg og andre som har flytta hit ønsker oss et eller flere møtesteder for unge voksne. Det er så mange fine folk her med mange av de samme interessene som oss. Kall det hva du vil, men er møtested som for eksempel en Fjellkafé hadde vært fint å ha. Nå er ballen kasta ut, kanskje noen tar kontakt med oss slik at dette kan bli noe av.

Marte skaper aktiviteter på Vaset

Hun er vokst opp på en gard i Åndalsnes med bratte Romsdalsfjell på alle kanter og begynte med fjellklatring i tenårene. Nå jobber Marte Myskja Sæterbø i et helt annerledes fjellterreng.

Fra stedet hun og Even Gisletun Berntsen har kjøpt i Ulnes er det bare noen minutter i bil opp til Vaset hvor hun har arbeidsplassen sin. Der er hun daglig leder og aktivitetsleder i det nye Vaset Aktiv. Gomobu fjellstue, Brennabu leirskole, Vaset Vekst og skiheisen på Vaset er blant bidragsyterne til Vaset Aktiv.
– Vi er den eneste aktivitetstilbyderen på Vaset, og jeg lager aktivitetstilbud for hytteeiere, turister og lokalbefolkningen. I vinter har blant anna kveldsturer på truger vært veldig populære, sier Marte. Seint i november hadde vi Valdresrennet for barn. Siste helga i januar hadde vi fokus på vinterstillhet og i slutten av februar blir det mer action med det vi kaller superhelg for ungdom med blant anna kitekurs og topptur med Even.

Aktivitetsleder: Marte Myskja Sæterbø er glad i å klatre i høge fjell, men synes det er svært givende å lage nye aktiviteter i nyoppretta stilling i mer snille fjellomgivelser på Vaset.

God turopplevelse

Marte har bachelorutdanning i friluftsliv. Det samme som Even. De møttes i Sogndal da de studerte der. Hun har også et årsstudium i naturfag. Hun er glad i planter, og på turene liker hun å fortelle om det som vokser og gror.
– Det er mange spennende sagn og historier i Valdres som jeg liker å fortelle når jeg har med folk på tur. Stikkord kan være stølskultur, haugafolk og sagnet om Hulabakken. Det virker som turdeltakerne setter stor pris på at jeg også driver med kulturformidling når vi er ute. Turene går i rolig tempo og vi skal kose oss.

Samkjørte

Med samme sterke interesse for fjell, friluftsliv og klatring har Marte og Even hatt mange fine turopplevelser sammen. Mange av dem har gått i Jotunheimen eller i andre Valdresfjell. De har jobba som guider på Svalbard, og vært noen måneder på ferie i Patagonia sør i Argentina – hvor det er flotte fjell å klatre i.
– Vi utfyller hverandre bra, snakker samme språk, og kan kanskje få til mer samarbeid i jobbene vi har også.

Turistinformasjon på Vaset

Den første tida i nyoppretta jobb i Vaset Aktiv har Marte vært opptatt av at det hun finner på og setter ut i livet skal ha kvalitet. Til nå har hun hatt kontor på Brennabu, men skal få lokale ved sia av sportsbutikken på Vasetsenteret.
– Det er bra å bli mer synlig. Kontoret der kan også i perioder fungere som en turistinformasjon. Da vil vi også få kunngjort aktivitetene på Vaset på en mye bedre måte, sier hun. – Det er fint med bratte fjell slik som jeg er vant med fra Romsdalen, men det trenger ikke være bratt for å være fint. Det er Vaset er godt eksempel på.

Brenner for klatreklubben

Marte liker å engasjere seg og er glad i å klatre. Derfor sa hun ja til å bli leder i Valdres klatreklubb.
– Det er morsomt. Klatring er en flott aktivitet for store og små der alle muskler i kroppen brukes. Prestasjonspresset ligger bare på deg sjøl. I klatreveggen kan de beste ha det fint ved sia av nybegynneren. Klatreveggene i Storhallen på Leira er fantastisk fine, og vi har masse folk som koser seg med å være med. I klubben er det cirka 180 medlemmer, og over halvparten er aktive i klatreveggen.
– Even og jeg er masse i klatreveggene på Leira. Vi er heldige som har det tilbudet og bor i nærheten av fine fjell.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


one × 5 =