Tøffing uten begrensninger

Drømmebilen: En Toyota Hilux utrustet med Arctic Trucks påbygg har lenge vært drømmebilen for Fredrik Ruud Fjeld. For to år siden gjorde han drøm til virkelighet, noe han ikke angrer et sekund på.

BILEN MIN
Toyota HiLux dobbeltcab Arctic Truck
Fredrik Ruud Fjeld, Fjellsbygda

Fredrik Ruud Fjeld (29) innrømmer det uten blygsel: en slik bil hadde han drømt om lenge. For vel to år siden realiserte den kjøretøyinteresserte etnedølen drømmen om en Toyota Hilux dobbeltcab Arctic Truck.

Av Torbjørn Moen

Den kjøretøyinteresserte etnedølen, Fredrik Ruud Fjeld (29), kom over bilen hos en bruktbilforhandler på Gol, slike biler er ikke uten videre lette å oppdrive, strøkne eksemplarer med få kilometer. Toyota Hilux Dobbelcab-en er en «kruspin» bil med masse kjørekomfort og 170 hestekrefter under panseret. Men såpass trengs også på en så tung bil. At eksemplaret til Ruud Fjeld har automatgir som ikke er spesielt vanlig på dem, gjorde kjøpet enda mer opplagt.

Høy og kraftig: Hiluxen har tiltalende front og biler flest blir små i møte med en slik.

Rigget med Arctic Truck

Selve bilhandelen var bare fase én. Fase to handlet om å utstyre og utvikle bilen til å bli den virkelige drømmebilen som Fredrik alltid hadde sett for seg. Kort tid etter at bilen kom på garden, ble den kjørt til Arctic Truck-fabrikken i Drammen for å utstyre den med det spesielle påbygget. Hva det innebærer, trenger nødvendigvis en forklaring for den menige leser.
Det innebærer blant anna montering av veltebøyle i karmen, samtidig som Ruud Fjeld også valgte å lakkere opp karmen med Vortex sprøytebelegg. Det sikrer blant anna at karmen ikke utsettes for rust og tåler en påkjenning.
Bilen fikk også montert på skjermutbyggere og nye hjul og felger som er selve juvelen i utstyrspakka fra Arctic Truck. Med 37 x 17 hjul ble bilen noe høgere enn før, samtidig som at fjærene ble hevet med fire cm og karosseriet ytterligere to cm. Det krevde at både rattstammen og gir-overføringa også måtte forlenges. Bilen er likeledes utstyrt med stigtrinn og lyktebøyle med to halogenlykter i front. Arctic Truck skvettlapper er med på å forsterke det røffe og tøffe preget på bilen. Regninga for Arctic Truck-utrustinga kom på 200.000 kroner, men Ruud Fjeld er like fullt klar på at det er verdt pengene.
– Det ble en helt annen bil å kjøre og den ble mye tøffere å se på. Breiere og kraftigere, kan du si, slik jeg hadde drømt om. Dessuten møter man få begrensninger når man vil ta seg fram, sier etnedølen, som innrømmer at han tar godt vare på bilen. Den har fått understellsbehandling og annethvert år blir den levert til proffpolering.

Tøffing: Bilen til Fredrik Ruud Fjeld er en Dobbelt Cab, men registrert som toseter. Motoren er en 3 L type D4D. Veltebøyla i karmen er en viktig del av utstyrspakka.

Utstyret i orden

Fredrik jobber som linjemontør i Vokks og kjører mye firmabil, slik at Hilux-en da kan hvile seg i den romslige og velordna garasjen på bruket øvst i Fjellsbygda. Utstyrsparken for øvrig er på stell og består av både snøscooter og ATV for hjul og belter samt en Valtra traktor i metalliclakk som skinner som ny. Bilen hadde rullet snaue 39.000 kilometer da den ble kjøpt, og nå viser speedometeret 54.000. – Kjøretøy og friluftsliv er en viktig del av livet for meg, og da er det naturlig å bruke noe av lønna på akkurat det, forteller Fredrik, som mener det er midt i blinken med slikt utstyr der han bor. Han har også en del brøyting i området og er ofte på farten på fjellet. Bilen har jo en bakkeklaring på godt over 30 centimeter, så det skal mye til for å stoppe den, for å si det slik.

Mange detaljer: Arctic Trucks-utrustninga er gjennomført og inneholder mange detaljer, her skvettlappene bak.

– Artig bil å eie

– Det er også moro å eie en bil som det ikke går så veldig mange av. En kommer heller ikke bort fra at en slik bil vekker interesse hos mange og det vanker gjerne kommentarer. Slikt er jo bare moro og krydrer hverdagen, sier Fredrik, som denne helga vurderer å dra til Storefjell på Golsfjellet der det arrangeres Vikingtreff for slike biler. Det er også egne Arctic Truck-treff på Beitostølen som fenger et stort publikum.
Fredrik får ikke fullrost bilen, han storkoser seg bak rattet på den, forteller han.
– Dette er mest av alt en bil med stor kjøreglede. Noe av moroa er jo å få bilen i sitt rette element og få prøvd den ut, sier ungkaren fra Fjellsbygda, som fra gardstunet sitt kan se utover hele bygda og langt av gårde. Det fine tunet ligger majestetisk til, 750 meter over havet.

Kjøreglede: Fredrik storkoser seg bak rattet på bilen som har kostet han mange penger. Vinter og sommer er det få begrensninger.
Framkommelighet: Vegene i Fjellsbygda byr på få utfordringer for en bil som dette. For en bilinteressert journalist må det være lov å si at den tar seg god ut i det flotte

Trives med jobben

Jobben som linjemontør i Vokks har også brakt han til mange steder i Norges land, der Vokks enten er innleid av andre på oppdrag eller har vunnet anbud. Etnedølen gikk også i lære hos Vokks og fikk fast jobb fra 2011.
– Jeg har vært en god del ute på anlegg, både i Nord-Norge, på Vestlandet og i Vestfold, det har vært lærerikt og gir ny erfaring. Også spennende å komme til nye steder, sier han, som betegner seg som etnedøl på sin hals. Nå om dagen er det Etnedal som gjelder. Med jobbing på heimebane får han også større muligheter til å dyrke hobbyene og komme seg ut i felten, enten bak rattet på en tøffing av en Toyota, på en kraftplugg av en traktor, snøscooter eller ATV. Alt er i grunnen like morsomt. På sommeren forakter han heller ikke å teste fiskelykka som det er gode muligheter for i denne kommunen …
– Livet her i Etnedal gir jo masse valgmuligheter, sier han og skotter mot himmelen om det skulle komme nye omganger med nedbør. Da er det Valtra-en med superfresen på som gjelder.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


five × 2 =