Valdresjenter har startet sitt eget advokatkontor

Ble tre fra nyttår: Advokatkontoret TD Legal, startet av valdresjentene Marte Dalåker og Guro Tuv, fikk ytterligere en ansatt fra årsskiftet da Christian Angell Røkke ble ansatt. Foto: Ingri Valen Egeland

Noen fellesfaktorer har brakt Guro Tuv (34) og Marte Dalåker (34) dit de er i dag som kompanjonger i et relativt ferskt advokatkontor i Oslo med det noe ambisiøse navnet TD Legal AS.

Av Torbjørn Moen

Guro Tuv og Marte Dalåker kommer begge fra Valdres, fra henholdsvis Plassane, «verdens navle», i Vestre Slidre og «vakre og varierte» Vang. Karakteristikkene er deres egne. De vil bli trodd på at oppvekst i Valdres har betydd mye for dem. Jentene som nå har rukket å bli 34 år, bodde begge på hybel på Fagernes under tida på Valdres vidaregåande skule, og det er egentlig det som brakte dem sammen, til nære venninner som nå også har blitt advokatpartnere.

Advokatpartnere

De har litt forskjellig livsløp. Etter videregående dro Marte til Frekhaug uten Bergen for å ta et år på folkehøgskole, på en linje med golf og idrett som spesialfelt. Jenta var sportsinteressert. Høsten 2005 startet hun med friskt mot på psykologistudier i Bergen, men det var ikke noe for henne, og hoppet av til fordel for tre år på Idrettshøgskolen i Oslo. Det var heller ikke det hun ville jobbe med, og skjebnen ville at hun heller satset på jusstudier som hun var i mål med i 2009. Året etter ble hun også mor til en gutt.

Heime i Valdres: De to Valdresjentene Marthe Dalåker (f.v.) og Guro Tuv sier mye fint om oppveksten sin i Valdres. Nå har de to venninnene startet eget advokatkontor. Foto: Torbjørn Moen

Jusstudier

Guro startet også på jusstudier, som hun gjorde unna på rekordtid. Innimellom ble det også tid for en liten barneflokk som nå teller tre, 2, 6 og 14 år. Etter studiene startet hun som advokatfullmektig hos Advokat Edin og ble advokat i 2012. Skjebnen ville også at begge jentene ble ansatt i samme advokatkontor. Med en god del års praksis fra advokatkontor meldte tanken seg om å gjøre noe mer ut av det, si opp og rett og slett starte for seg sjøl.

Ville stå på egne bein

– Tanken om å skape vårt eget foretak modnet. Vi var klare for litt forandring og så da at vi måtte flytte på oss. I større grad ville vi styre vår egen tid, kan du si. Det var en vanskelig avgjørelse å slutte i en jobb du har trivdes med, men vi var klare for å ta skrittet fullt ut, forteller Guro og Marte. Vi møter dem heime på en snarvisitt i forbindelse med juleferien. Etter en telefon heim til Dalåker’n, far i Vang, var det ikke lenger noen betenkeligheter. – Far mente vi skulle hoppe i det og satse og han ville støtte oss. Det gjorde avgjørelsen om å si opp enda enklere, forteller Marte, som ikke angrer et sekund. Et drøyt år har gått siden de startet TD Legal advokatkontor. Og et naturlig spørsmål er hvordan det har gått?

Vellykket oppstart

– Vi ligger over budsjettert omsetning og har nådd målet vi satte oss for det første året. Det gjorde også at vi på slutten av året «bevilga» oss firmatur til selveste New York. Det var en god opplevelse, og vi kunne konstatere at man der i garden ikke var kommet særlig langt på for eksempel den digitale utviklinga slik vi er innen faget i Norge. Det var morsomt å registrere at vi var noen hakk mer moderne enn det amerikanerne er på dette feltet. Besøket var i alle fall lærerikt og spennende for oss, sier de begge.

Tre fra årsskiftet

Valdresjentene har så stor tro på framtida at de fra og med dette årsskiftet har ansatt ytterligere en advokat. En mann denne gangen. Det er forøvrig mannen til Guro som også er advokat.

De to advokatjentene er nå i en fase der de bruker mye tid på å bygge opp kundeporteføljen. De hadde naturligvis noen kunder i «sekken» fra ti års jobbing i faget, og nye er i løpet av året kommet til. Men det vil alltid være rom for mer, og en av tankene er også å skaffe seg klienter fra Valdres. Noen lokale saker har og har de hatt, men jobber for at valdressaker og klienter herfra kan utgjøre en enda større del av kundeporteføljen etter hvert.

– Valdres er jo hjemme for oss, og det er her røttene våre er og vi kjenner jo distriktet, og mye folk her. Det er et godt utgangspunkt, mener de to advokatdamene, som er hjemmom i anledning jula.

– Det ble litt rakfisk og den slags, og det er ordentlig jul for meg, forteller Marte.

Saker lokalt: Advokatjentene har allerede kunder i Valdres og jobber for å skaffe seg flere. I midten av januar kjørte Marte Dalåker en rettssak i Valdres Tingrett og bildet er tatt i rettssalen på Sorenskriverkontoret på Fagernes. Foto: Torbjørn Moen

Eiendom er spesialfelt

– Og hvilke rettsområder satser dere på?

– Vi gjør mye forskjellig, men det er innenfor eiendom vi har vårt spesialfelt, forteller Guro og Marte. Eiendom-feltet er i stor vekst og utvikling i Norge og et område med store konsekvenser som det er spennende å jobbe med, sier de to. Spesifisert kan dette være blant anna saker knyttet til eiendomsutvikling, rettstvister og tvister omkring boligkjøp. Vi kan ikke drive med alt, selv om det hender at vi trår til på andre områder også, men i det daglige driver vi mye med forvaltningssaker som blant anna kan dreie seg om dele- og seksjoneringssaker, sier de. De presiserer at de eventuelt formidler kontakt med andre for spesialfelt de ikke kan ta.

Får mange kommentarer

– Dette er ikke akkurat et så veldig feminint rettsområde å jobbe med?

– Ja, ganske riktig er det nok flere menn enn kvinnelige advokater innenfor dette feltet enn så lenge. Vi opplever å få mange positive kommentarer på at det også er jenter som driver på med dette. Men det er dette vi kan mest og trives med, understreker Guro og Marte, som ikke minst tror at det er mange slike saker i Valdres.

Vil være nære

– Vi er også mye opptatt av å kunne hjelpe folk på et tidlig stadium før det blir krise. Vi vil også søke å være litt annerledes advokater for folk, Vårt konkurransefortrinn skal være å identifisere det som virkelig betyr noe for folk, å ha en slags psykologisk tilnærming til sakene. Vi mener at det derfor er viktig å lytte til helheten og at vi skal være ærlige og først og fremst nære og til stede for folk og klientene våre, sier Guro og Marte.

Valdres preger dem

Ballasten fra Valdres har vært med på å forme dem, påstår de,

– Vi er begge oppvokst på gard her i Valdres og vet mye om hva det medfører. Vi er kanskje litt mer praktisk anlagt og har erfaring og ballast som er bra for advokater å ha.

– Jeg vil påstå at oppveksten min her i Valdres og Vang har vært med på å gjøre meg mye tryggere. Den har gitt meg gode verdier i livet som jeg tjener på nå. Det er trygt og godt å vokse opp her i Valdres. Jeg har alltid et dragsug i meg til Valdres, presiserer Marte.

Valdres kaller: Venninnene Marte Dalåker (f.v.) og Guro Tuv var i jula hjemmom i Valdres. Da møtte Valdresmagasinet dem for intervju. Foto: Torbjørn Moen

Fant opp navnet selv

– Men navnet TD Legal trenger også en forklaring …

– Jo, takk, vi jobbet mye med navnet og T og D-en står for etternavnene våre. Vi var bevisste på at vi ønsket oss et litt moderne navn. Neste fase var å utvikle en logo som identifiserer oss. Da søkte vi et litt feminint tøtsj for å få fram at dette akkurat er oss, slik vi vil framstå.

Jobber hjemmefra

Advokatjentene er også litt utradisjonelle på andre felter. – Vi driver praksisen i stor grad hjemmefra, men leier oss inn i et kontorlandskap etter behov. Våre arbeidsplasser er i den grad det er mulig, papirløse. Og vi skiller oss nok klart ut fra den gamle garden advokater på den måten, sier Marte og Guro, som begge er helt klare på at de har havnet på rett hylle her i livet. Livet som akkurat nå er hektisk, innholdsrikt og veldig spennende, forteller de om, og valdriser skal man som kjent alltid stole på, noe som ikke minst er viktig i advokatyrket.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


eighteen − 17 =