Opphengt i blondekanter

Gardinglad: Butikkdriver Astrid Onstad ved et oppheng med blomstrete gardiner med blondekant. Foto: Ingri Valen Egeland

Har over 150 ulike gardinstoff i butikken

Meter på meter med gardinstoff og andre tekstilvarer fyller butikklokalene hos Brødrene Onstad Eftf. på Fagernes. I en manns-alder har Astrid Onstad (67) tatt imot folk som vil fornye både hytter og heim over den lommetørklefylte disken.

Av Ingri Valen Egeland

Astrid titter opp og legger fra seg gardinstoffet hun er i ferd med å legge opp, idet Valdresmagasinet trår inn over dørstokken på Brødrene Onstad Eftf.
– Det er noen dager som er stillere enn andre – særlig når det er slikt vær som dette ute, sier Astrid og ser ut på snødrevet.
– Men jeg har alltids noen gardiner å sy på eller andre ting som må gjøres i butikken, sier hun og tar tak i gardinstoffet igjen.

Gammel traver: Brødrene Onstad ble etablert på Fagernes i 1946.

Hyttefolk faste kunder

Forretninga i Valdresvegen 11 ligger litt tilbakebrukket fra E16 og fra handlegata langs hovedvegen, gjemt bak Gjensidigegården og bygningskomplekset der Gaveforsyningen og Intersport holder hus. Tilreisende, som ikke er kjent i byen, har imidlertid ikke problemer med å finne fram, ifølge butikkdriveren.
– Turistene går gjerne litt inn i krokene og titter. Dessuten har jeg stor parkeringsplass utafor, så mange synes det er kjekt, sier Astrid, som også forteller at hyttefolket utgjør ei solid kundegruppe.
– De er trofaste kunder. Man blir godt kjent med kundene sine etter hvert. Jeg hadde ei som var her og kjøpte hyttegardiner, som kom innom igjen neste gang hun var på veg til hytta, som sa: «Jeg måtte bare innom for å hilse på deg», humrer hun.
– Hyttefolket har ofte bedre tid når de er her enn når de er heime, så en del synes nok det er fint å komme innom her på veg til hytta, sier Astrid, som forteller at de klassiske, rutete hyttegardinene fortsatt står høgt i kurs hos mange. I butikken har Astrid over 150 ulike slags gardiner.
– Ellers har det blitt litt mer farger og mønstre i gardinene igjen. Det synes jeg er fint, så det ikke blir så grått og kjedelig, forteller butikkdriveren videre.
– Jeg må kjøpe inn ting jeg sjøl liker – jeg kan ikke selge noe bare fordi det er moderne, fortsetter hun.

Glassdisk: Ragnhild Strømmen fra Røn brer ut en løper på den gamle glassdisken for å finne ut om den blir lang nok mens Astrid Onstad følger med.

Valgte vekk storbylivet

Ting har endra seg siden faren hennes, Vegard Onstad, starta opp virksomheta da varemangelen var stor i etterkrigstida i 1946.
Astrid legger ikke skjul på at konkurransen fra kjedebutikker har gjort seg stadig mer gjeldende med åra.
– Jeg satser på kvalitet – og å ha et litt annerledes utvalg, kanskje. Dessuten håper jeg at jeg har noen gode råd å komme med og en del kunnskap etter så mange år i bransjen, smiler hun.
– Jeg kjenner ikke et liv uten butikken. Faren min starta den fem år før jeg kom til verden – jeg har leika rundt i butikken hele barndommen, før jeg begynte å jobbe her etter skoletid som ungdom.
I 20-åra bodde 67-åringen et par år i Oslo og jobba i bank, men hun har alltid visst at hun ville drive butikken faren starta i si tid, som hun tok over i 1984.
– Det var ingen som sa jeg måtte eller burde ta over. Jeg synes bare alltid at det har vært moro å stå i butikk og treffe så mange hyggelige folk som det jeg gjør her, forteller Astrid før hun blir avbrutt av at tre kunder kommer innom etter tur – en nordaurdøl på jakt etter sytråd, en hytteeier på gardinshopping og en vestreslidring som trenger en ny løper til bordet.
– Jeg er ofte innom her – enten det er fordi jeg trenger noe eller bare har lyst til å se om det har kommet inn noe nytt. De har så mye flott her – dessuten er butikkdriveren veldig hyggelig, så det er fint bare å kunne slå av en prat, sier Ruzhka Angelova fra Fagernes. Hun er fast kunde og forteller at hun den siste tida har kjøpt inn både sysaker, laken og sengetøy.

Fast kunde: Ruzhka Angelova viser fram en stoffbit til Astrid Onstad for å høre om hun har sytråd i samme farge.

Gammeldags glassdisk

Plassert bak glassdisken fra 1956, som er fylt med lommetørklær, forteller Astrid at hun får kommentarer fra kunder som synes det er hyggelig å kunne handle over disk på gamlemåten – og at hun stadig må fylle på med lommetørklær i monteren.
– Nattkjoler er også noe jeg selger en del av. Det er kanskje først og fremst godt voksne folk som kjøper det – det er jo kundene mine stort sett også, men jeg hadde ei bestemor innom her i fjor som hadde med seg barnebarnet sitt på 14 år fordi hun ønska seg nattkjole hun også, forteller 67-åringen, som har passert pensjonsalder.
– Det er ikke noe jeg tenker så mye på foreløpig. for jeg har ingen planer om å gi meg ennå. Jeg er vant med å jobbe seks dager i uka og arbeide mye – og det har jeg tenkt til å fortsette med ei god stund til, avslutter hun.

Meter på meter: Antall ulike gardinstoffer teller over 150, og det store gardinutvalget dominerer i butikklokalet.

 

 

Service: Astrid tilbringer mye tid ved symaskinen. Kundene setter pris på muligheta til å kunne få lagt opp gardinene.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


twelve − 2 =