Får opplevelsen fra fjellet inn i arbeidet

Formidler innlevelse: Leslie Ayres er opptatt av å få formidlet innlevelsen han sjøl har i bildene. Det øverste er fra Skogshorn, det andre er utsikt fra Bitihorn.

Billedkunstneren og fjellklatreren Leslie Ayres i Skrautvål er opptatt av å få inntrykkene fra fjellturene sine over på lerretet. Han er en mester i å få fram utsikten, lyset og stemningen.

Av Ola Onstad

Han er ikke av dem som bare finner et bilde på nettet eller tar et raskt bilde fra bilen og kopierer bildet heime. Leslie Ayres har alltid vært mye i fjellet, og opplevelsene og følelsene derfra er det han vil føre over i bildene sine.
– Innlevelse er stikkordet. For meg handler det om å være i motivet for å få formidla det på en slik måte at budskapet kommer fram. Andre billedkunstnere jobber på andre måter som er riktig for dem. Det er «signaturen» eller ”fingeravtrykket” i arbeidet som teller. Det er veldig fint når jeg kjenner at bildene mine treffer folk, og at de ser innlevelsen jeg prøver å formidle. Da blir jeg takknemlig, sier han.

Flere kunstformer

Engelskmannen Leslie Ayres har bodd i Norge fra 1980, og har ti års kunstrelatert utdanning. Han har blant anna mastergrad i billedkunst, har jobba som kunstterapeut og er utdanna billedhugger.
– Når jeg jobber med et fjellmaleri er jeg veldig opptatt av skulpturelle former i naturen. Jeg prøver å abstrahere formene fra den menneskelige anatomien inn i disse skulpturene. Det er svært givende for meg at disse kunstgreinene kan veves inn i hverandre. Tanken er for øvrig å ha en utstilling med skulpturelt arbeid snart.
Han lager også portretter, og synes det er fascinerende å jobbe lenge med et menneske. Da blir han ikke bare kjent med ansiktet, men også det som er på innsida.
– I utdannelsen min var tegning svært viktig. Det er en stor fordel for meg som maler fjell å ha denne bakgrunnen med tegning av anatomi og menneskelige former. Anatomien hjelper meg når jeg skal formidle opplevelsen fra fjellet på et lerret.

Inspirert av menneskets anatomi

Ayres er opptatt av linjene i menneskekroppen. Han sier det kan overføres til maling av fjell.
I menneskekroppen er det ingen rette linjer, det forandrer seg stadig. Menneskekroppen er i stadig forandring.
– Dette med linjer er fascinerende. Ei linje er ei linje når du tegner. Når du maler kan du skape linjer med to forskjellige farger som for eksempel får fram lys og skygge på et fjell. Dette beriker og fascinerer meg, og jeg håper det smitter over på dem som ser bildene mine, sier han.

Dansende linjer: Leslie Ayres er fornøgd med et bilde når linjeføringa og de skulpturelle formene byr opp til dans. I dette nye bildet fra Bitihorn har han fått fram dette.

Linjeføringa byr opp til dans

– Det kan være veldig spennende å male en fjellvegg for eksempel fra Bitihorn eller Skogshorn. Å male slik at den ligner et fotografi er nesten umulig. Utfordringa blir å få til ei linjeføring som får fram dynamikken i bildet på en malerisk måte. Å få fram denne dynamikken er svært vanskelig. Noen ganger går det bra. Andre ganger må jeg begynne på nytt, og blir så frustrert og jobber så med problemet oppe i hodet mitt at det blir søvnløse netter. En må lide for å fryde, sies det.
– Når jeg ser på et maleri skal det åpne øynene mine og jeg skal være med i en dans som linjeføringa i maleriet byr opp til, sier Leslie Ayres.

Sprek entusiast

Leslie Ayres kunne ha levd et avslappende liv som pensjonist, men han brenner for kunsten og er opptatt av å være i fjellet og holde seg sprek. Han er fremdeles i Jotunheimen med klatreutstyr for både å kose seg og finne nye motiver. Han blir sammenligna med den kjente norske kunstneren Keilhau som levde fra 1797 til 1858. Som Ayres var han ute i fjellet og formidla opplevelsene derfra med ekte innlevelse.
Leslie Ayres er profesjonell, sertifisert tindeveileder, og var med å starte Norske Tindeveiledere, Nortind. Han er en allsidig kunstner som har arbeider i mange offentlige bygg. Han har gitt ut diktsamlinger illustrert av egen billedkunst, og han holder privatundervisning i kunstfag. Ayres har stadig ideer om nye spennende prosjekter.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


nineteen − 11 =