Knallgod kortreist mat for vegbyggerne

Skikkelig arbeidsmat: Arbeidskarene i Skanska gleder seg til flesk og duppe som Helen Austad serverer. Fra venstre Bjørn-Ove Torjuul, Olav Einar Nogva, Kristian Bjørkeland, Mikael Woxblom og Jens Olsen.

Valdres Mathus serverer god heimelaga mat til anleggsarbeiderne som lager ny veg og tunnel mellom Bagn og Bjørgo

Vegbyggerne har lange dager og tøft arbeid. Da er den smakfulle og mettende maten som Valdres Mathus i Bagn lager viktig for trivselen og at jobben blir gjort skikkelig.

Av Ola Onstad

Kortreist og god mat: Helen Austad og Espen Blåfjelldal eier og driver Valdres Mathus i Bagn.

– På det meste er det over 90 sultne arbeidsfolk som skal bli gode og mette av maten vi lager i stand. Vi lager all mat fra bunnen, og prøver å kjøpe inn det meste av råvarer lokalt. Når middagen serveres er målet vårt at det både skal smake godt og se godt ut. For det meste går det i god, gammeldags bondekost. I dag får de en skikkelig porsjon med flesk og duppe hver. Dette sier Espen Blåfjelldal som eier og driver Valdres Mathus i Bagn sammen med Helen Austad.

Jula nærmer seg: Laura Neagos og Silje Muldbakken henger opp den siste pynten på juletreet i kafeen i Bagn. Hjertene er heimelaga pepperkaker.

Viktig for Valdres Mathus

Serveringsstedet i Valdrestunet i Bagn er kjent for den gode maten. De siste fire åra har de vært med helt til finalerundene i kåringa av Årets Veimat. I 2016 gikk de helt til topps. Det var også for vel to år sia de inngikk avtale med entreprenørselskapet Skanska om levering av all maten til arbeidsfolkene deres som da starta på den store vegutbygginga på E 16 i Bagnskleiva.

– Før anleggsarbeidet starta hadde Skanska mange møter med matservering på kafeen vår, og vi fikk god kontakt med dem, sier Helen Austad. – Vi tilbød oss å lage maten for dem i anleggsperioden, der vi lager den fra bunnen basert mest mulig på lokale råvarer. De sa ja sjøl om denne måten å gjøre det på var nytt for dem.
– Jeg er imponert over Skanska, og deres ønske om å få til dette. For oss har dette vært gull verdt, og i dag har vi 16 navn på vaktlista vår, sier Blåfjelldal.
Valdres Mathus lager all maten til Skanska. Vaskinga tar Valdres Renhold seg av.

Skikkelige saker: Helen Austdal er klar til å servere flere sultne anleggsarbeidere.

Nesten hundre munner å mette

Klokka 04.30 fem dager i uka starter arbeidsdagen med å lage frokost som kjøres ut til kantinene på brakkeriggene der arbeidsfolkene bor. Der blir det rydda og maten satt på bordet. Lunsjen spises på kantinene eller de har smurt matpakke som tas med dit de jobber. De smakfulle middagene spises i kafeen til Valdres Mathus. Det står mat i kantinene utover kvelden, så Skanska-arbeiderne som bor der kan finne seg det de ønsker.
Brødrene Dokken har også ei stor kontrakt på vegbygginga. I det lokale firmaet jobber det mest folk fra Valdres. Brødrene Dokken har mellom 30 og 45 mann i arbeid på vegen. De ansatte hos Dokken bor stort sett heime. De ordner frokost sjøl og smører niste til lunsj før de drar på jobb. Den rykende varme middagen får de servert av Valdres Mathus. Middagsmaten kjøres til brakkeriggen ved den øvre tunnelåpningen ved Klosbøle der arbeidsfolkene hos Brødrene Dokken spiser.
Antall munner å mette til middag kan variere noe i forhold til hva det jobbes med, men er på høgeste opp imot hundre.

Lokale leverandører

– I tillegg til de faste måltidene leverer vi masse kaker til Skanska og møtemat og kaker til Vegvesenet. De er glade i det, sier Blåfjelldal. Vi prøver å lage variert, sunn kost. Alt vi serverer skal vi ha lyst på sjøl. Vi bruker bare norske råvarer, og mest mulig av det skal være kortreist. Her får de kjøtt fra Piltingsrud i Begnadalen og fjellgriser som har beita på Breiset, brødet kjøper vi fra Bakeriet i Bagn eller baker sjøl, oster kommer fra Beito og alle eggene henter vi på en gard i Etnedal. Vi lager alt fra bunnen av, her er det ikke aktuelt med pulverløsninger. Vi har laga et nytt slagord: «Den beste maten er den som ikkje er laga endå». Maten herfra skal være fersk, nylaga og smakfull, sier Blåfjelldal.
– Vi får mye ros. Stort sett er de veldig fornøgde med det de får servert.

Store mengder: Espen Blåffjelldal forbereder julematen der det kommer til å gå store mengder surkål.

Heller kjøtt enn fisk

– Vi har lært oss at vi må lage mer mat når vi serverer steiker, svinenakke eller anna god kjøttmat. Da går det mye mer enn de dagene vi har fisk. Vi er blitt enige med Skanska og Brødrene Dokken om at vi skal ha fisk en dag i uka. Mange er glade for at det bare er en fiskedag, andre ville gjerne hatt mer. Hos Skanska jobber det folk fra hele landet. Mange av dem er vant til fiskemåltider, og spiser mer av det enn de ansatte hos Dokken som er fra Valdres, sier Austad.
Det går fort mot jul, og da blir det ekstra god mat. Da kommer ribba, julepølsene og alt det andre som hører med fram.

Mye å gjøre

Anleggsarbeidet i Bagnskleiva starta i august 2016. Bygginga av vel 11 kilometer ny veg og tunnelen på 4,3 kilometer skal være ferdig høsten 2019.
– Da blir det mye stillere for oss. Det er stor aktivitet i Bagn nå. I tillegg til veg, bygges det idrettshall. Det gir oss også noe ekstra trafikk. Vi har hatt gode år nå, og vi har blant anna fått pussa opp lokalene våre. Den første tida etter at vi ble kåra til Årets Veimat i 2016 skaut trafikken i været, og med kontrakten med å lage mat til vegbyggerne ble det enda mer å gjøre, sier Espen Blåfjelldal.

Stort anleggsarbeid: Bygginga av 11 kilometer ny veg og tunnel på 4,3 kilometer skal være ferdig høsten 2019.

Spent på neste høst

– Da vegarbeidet starta bestemte vi i Bagn oss for å ta vel imot alle som kom – de skulle føle seg velkommen. Skanska er veldig flinke til å bruke oss og andre lokale bedrifter – jeg er imponert over dem, fortsetter Blåfjelldal.
– Om sommeren og i andre ferietider går det av seg sjøl her med masse trafikk. Framover må vi tenke mer på catering, og finne måter som gjør at både lokalbefolkning og hyttefolk vil bruke oss mer, sier Helen Austad.
Den knallgode maten er grunn god nok for å besøke Valdres Mathus. For dem som stikker innom for en matbit er den heimelaga hamburgeren med heimelaga brød mest populær. Blåfjelldal er med i styret til bryggeriet Små Vesen, og Valdres Mathus var med den gangen Bakeriet i Bagn kom i gang. Disse bedriftene samarbeider i dag, og det kan bli mer.

Valdres Mathus

  • Starta for ti år sia og er i Bagn. Eies og drives av Helen Austad og Espen Blåfjelldal.
  • Lager mat til nesten 100 vegarbeidere fra Skanska og Brødrene Dokken som lager ny veg og tunnel på E 16.
  • Satser på kvalitetsmat, og alt lages fra bunnen. Mye råvarer fra Valdres.
  • Valdres Mathus fikk prisen for Årets Veimat i 2016.
Smakte kjempegodt: Arbeidsfolkene hos Brødrene Dokken har kost seg med middagen i kantina på brakkeriggen ved Klosbøle. Fra venstre og rundt bordet sitter Ole Henrik Hansen, Knut Amundsen, Anette Hermundsplass, John Arne Larsen, Vidar Røang, Pål Marius Hagadokken og Edgar Thon.

Skryter av maten og store porsjoner

– Nydelig! Dette smaker virkelig godt! Sultne og slitne arbeidskarer ser på hverandre, tar tommelen i været og smiler.

Etter ei lang økt inne i tunnelen er det godt å komme til de koselige lokalene til Valdres Mathus i Bagn og gafle i seg en skikkelig god middagsrett. Flesk og duppe er tingen. Den heimelaga kålrotstappa er super med poteter, skikkelige fleskestykker og heimelaga saus til.
– Middagsmaten her er veldig god, og vi gleder oss til den hver dag. Denne kraftige husmannskosten passer oss guttene godt, sier Bjørn-Ove Torjul fra Eresfjord på nord-vestlandet.

Langt til mors kjøttkaker

De fem karene som er ansatt i Skanska og deler bord, har med seg forskjellige matvaner fra der de bor. Ole Einar Nogva er som Bjørn-Ove fra nord-vestlandet, og de synes begge det er greit med både kjøtt- fiskemåltider. Kristian Bjørkelund fra Stavangerkanten er vant til å spise mye fisk og liker det godt. Mikael Woxblom fra Sverige sier han er glad i det meste.
– Maten er toppers, sier lærlingen Jens Olsen fra Hol, men innrømmer at både han og noen andre ikke alltid synes det er like stas med fisk på tallerkenen.
Rundt bordet er de enige om at kjøttkakene hennes mor er gode, men jammen smaker kjøttkakene her godt også

Todelt tilværelse

Elleve dager på jobb og ti heime eller tolv på jobb og ni heime. Intense lange dager med nattskift eller dagskift. Mye arbeid inne i tunnelen. Det er et tøft og spesielt liv vegbyggerne i Bagn lever. Da sier det sjøl hvor viktig et godt og riktig kosthold er.
– Som oljearbeiderne lever vi et av og på liv som vi trives med. Vi bor tett på hverandre på brakkeriggen her i Bagn, og er blitt gode kamerater. Det er fint i Bagn, men det kunne godt vært litt mer liv her om kveldene, sier de blide karene.

God mat og service: Rolf Ødegård og Øystein Lie i Skanska gleder seg over store porsjoner og god service.

Skryter av maten og servicen

På et annet bord sitter Rolf Ødegård og Øystein Lie som jobber på kontoret til Skanska i Bagn. De jobber også lange dager, men har fri fredager, lørdager og søndager.
– Vi får alltid god mat og store porsjoner her, og de kommer alltid og spør om vi vil ha mer. Med tolv timers lange arbeidsdager trengs det skikkelig mat, sier Øystein Lie, vestlending bosatt på Østlandet, som er like glad i fisk som kjøtt.
– Vi som jobber ute på anlegg er godt vant med god mat laga av kokkelag eller catering levert på brakkene. Maten her er ekstra god, og det er fint at vi kommer oss litt ut fra brakkene når vi skal spise middag, sier trønderen Rolf Ødegård.
De er enige om at Bagn er en perfekt plass å jobbe på – det er lite og oversiktlig. Alle de har med å gjøre, både på Valdres Mathus og ellers i Bagn får skryt.
– I kafeen er det ekstra trivelige folk og alltid god service.

Middag på brakkeriggen

Ved middagstider fylles kantina på brakkeriggen ved tunnelåpningen ved Klosbøle opp av arbeidsfolkene til Brødrene Dokken. De bor i Valdres og ordner seg med frokost, lunsj og kveldsmat sjøl. Middagen får de tilkjørt og satt fram av Valdres Mathus. De har arbeidsdager fra klokka sju til nitten. Det smaker godt med flesk og duppe.
– Ja, dette var kjempebra, og alle her er stort sett fornøgde med maten hele tida. Et par av dem sier det nesten i kor. De andre rundt bordet nikker og smiler.
De sier at de kjenner det i kroppen hvis de ikke får i seg ordentlig mat, særlig ved middagstider når de har jobba fra tidlig morgen. Skulle de ha ordna seg noe sjøl, hadde det ikke på langt nær blitt så bra som dette. Å lage seg noe varmt når de kommer heim etter en lang arbeidsdag fungerer heller ikke bra.
– Ja dette er bra, det er bare å nyte maten og kaffekoppen etterpå.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


10 + nine =