Blir kjent i Valdres, én tur av gangen

Bitt av fjellbasillen: Anna Eide har brukt sin brennende interesse for turer i fjell og friskluft til å gjøre seg kjent med sitt nye hjemsted. Dette kan hun på det varmeste anbefale videre til andre «nybygdinger», og sambygdinger for øvrig. Ikke bare vil man bli godt kjent, man blir fort frisk, rask og sprek i samme slengen.

Da Anna Eide (28) kom flyttende til Valdres i begynnelsen av året, tok hun beina fatt for å gjøre seg kjent. På rekordtid har hun besteget ti av tolv «kremtopper», gjennomført sommervandringen i Nord-Aurdal, og fjellstafetten i Øystre Slidre. Vi har spurt hva som har inspirert henne til å utforske topper og turstier i et slikt tempo.

Av Linn-Helene Larsen

Anna Eide kommer fra Granvin, et lite sted i Hardanger med cirka 900 innbyggere. Det var her hun ble bitt av «fjellbasillen», allerede da hun gikk i barnesko.
– Jeg har alltid vært et turmenneske, og sånn blir det kanskje når man kommer fra at lite sted. Det er ikke flust av fritidsaktivteter der, men det er flott natur. Det å komme seg ut, bli litt sliten, og bli belønnet med en flott utsikt når man kommer opp på en topp, det er noe jeg liker veldig godt. Dessuten har jeg veldig aktive foreldre, som har dratt meg med ut helt fra jeg var liten, forteller Anna på sin klingende hardangerdialekt.

Kjærligheten tok henne hit

Det var derfor lite som falt mer naturlig for den turglade hardingen enn å utforske turmulighetene i området, da kjærligheten tok henne til Valdres.
– Det var Ådne som i utgangspunktet førte meg hit, men så var jeg også så heldig å få meg jobb her.
Anna er utdannet fysioterapeut, og begynte i januar i ny jobb på Valdres lokalmedisinske senter. Da hun i våres begynte å legge ut på sine mange turer, var det i utganspunktet for å utforske turmulighetene, og for bli kjent i området. Men det har også vist seg å ha flere fordeler.
– Det har hjulpet meg til å forstå bedre hva pasienter og kollegaer prater om, når de forteller og Syndin og Tyin, og Vaset og «vestre». Nå henger jeg med, og har blitt bedre på småpraten, ler Anna, og avslører at dette var litt av baktanken. Som fysioterapeut har hun også et fokus på helse og fysisk aktivitet, og ser absolutt fordelen av nå å kunne komme med lokale turtips.

Ny liste klar til neste år

Det som begynte som et tiltak for å gjøre seg kjent, har imidlertid også utviklet seg til å bli en aldri så liten «koppjakt».
– Det har blitt en liten koppsamling etter hvert, selv om det ikke var det som var målet i begynnelsen, det har det. Jeg har nok litt konkurranseinnstinkt med meg selv, flirer Anna.
Hun har ikke tall på hvor mange turer hun har vært ute på i løpet av sommersesongen, men at det er i nærheten av femti tviler hun ikke på. Hun har dessuten en ny liste klar for neste år.

Fått noen favoritter

Blant turmålene er det et par hun vil besøke igjen, blant andre Skaget, Rundemellin og Varhovdtinden.
– Disse liker jeg veldig godt. Men de aller fleste turene legger jeg til nye mål. Jeg liker veldig godt Valdres’ turmuligheter, nettopp fordi det er så mange av dem. Her finnes det dessuten noe for en hver smak, både bratt og flatt.

Annas turtips for nybegynnere:

  • Finn deg en turvenn. Det er lettere å komme seg ut sammen med noen.
  • Følg et turprogram. Begynn med stolpejakt, sommervandring eller fjellstafett, og finn ut hvilke turer som passer for deg. DNT, kommunene og Frisklivsentralen har alle gode lavterskeltilbud.
  • Sett deg mål. Hva ønsker du å oppnå med turene? Vil du bli sprek og rask, nå flest mulig topper, eller bare komme deg litt ut? Alt er lov!
  • Ta med deg noe godt. Belønn deg selv når du når turmålet ditt.
  • Stopp og nyt! Tur skal være givende, ikke bare blodslit. Ikke stress videre med en gang du når målet ditt. Ta deg tid til å finne roen og nyte naturen.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


3 × four =