Spanjolen som ville bli smed

SJØLLÆRT: David Gonzales i den enkle smia som han nylig har bygd utenfor huset i Skammestein. Også her står gjenbruk i sentrum, ambolten er laget av gamle jernbaneskinner og beholderen bak hvor kullet brennes er en brukt propantank.

Et gammelt spett, et brukt sagblad og en jernbaneskinne. Det er bare noe av stålet som David Gonzalez (37) i Skammestein omformer i smia. Den sjøllærte smeden er lidenskapelig opptatt av gjenbruk og bærekraft.

Av Morten Stensby

– Produktene må være spennende, nyttige og miljøvennlige, slår han fast. Hensynet til gjenbruk, miljø og klima gjennomsyrer alt han tenker og gjør.
Men la oss gå tilbake til 2011, da eventyret startet. Katalaneren David fra Barcelona fant ut, i fellesskap med sin samboer Elena, at storbyens stress ikke var der de ville være. Som tenkt, så gjort. Alene satte han kursen nordover, mot Norge, det smått forgjettede landet.
– I Spania setter vi samfunnssystemet i Norge svært høyt. Og selvsagt naturen, den friske lufta og armslaget du bokstavelig talt får på landsbygda. Vi hadde egentlig ingen plan da jeg dro, men vi ønsket å finne ut om det var mulig å flytte hit og livnære seg, forteller David.

PRESISJONSARBEID: I Beito nærings- og grendehus har David et verksted. Her holder han på å sage ut tilbehør til en kniv fra eksklusivt oliventre.

Ekte håndverk

Friluftsmennesket hadde oppnådd kontakt med Beito Husky Tours via internett. Først kom han hit på ferie, men fikk tilbud om å prøve seg som hjelpearbeider i to måneder. Det gikk bra. Så møtte han Tor Håvard Kolbu i Beitostølen Aktiv og Skiskole. Og da begynte snøballen for alvor å rulle. David, som var en dyktig skiløper, jobbet hos skiskolen i fire sesonger.
– Elena fulgte etter meg i 2012. Da var hun gravid med vår datter Marian. Elena arbeider 80 prosent som sykepleier på Øystre Slidre sjukeheim. Men hun bidrar også i firmaet vårt, primært med å sy samt at hun lager enkelte andre pynte- og bruksgjenstander, sier David og smiler.
Firmaet deres heter Takono Design og har en hjemmeside som heter takono.no. Her kan du finne så vel historien til Elena og David som informasjon om firmaets filosofi samt de mange spennende produktene som de arbeider med. Alt er håndlaget i familien og nesten utelukkende gjenbruk av mangt slags materiale. Kjærligheten til ekte håndverk og god design står i sentrum for alt det David og Elena gjør. Det gjør også at produktene enten bare lages på bestilling eller i begrensete antall.

Kule kniver

Plankebiter, greiner og mindre rester av forskjellig tremateriale. Gamle flasker, stein i ulike fasonger og brukte pappruller. Tekstiler av ymse slag. Kasserte lamper og en rekke metallgjenstander og rester, inkludert kabler av kobber. På veggen henger også en bukett dyrehorn fra elg, hjort og rein. Dette er noe av alt det som David og Elena har på lager i verkstedet i det som nå heter Beito nærings- og grendehus (den tidligere skolen, som bygda har overtatt fra kommunen).
– Bare se her, sier David ivrig og viser meg mønsteret i en brukt kobberkabel.
Aldri har jeg tenkt over eller for den saks skyld hatt noen anelse om at slike kan brukes til noe. Men det vet David.
– Jeg kapper av tynne skiver og bruker dem til å dekorere skjeftene på knivene jeg lager, forteller han.
Og det er faktisk riktig så flott. Ikke minst oppfyller dette Takonos filosofi om gjenbruk, bærekraft og miljøvennlighet. Davids kniver blir såvisst ikke mindre kule av den grunn. For eksempel minner knivbladet på en av dem om hvalen Moby Dick, fra den berømte boka med samme navn. Kniven heter da også det. Og en annen kniv er noen hakk mer grotesk, muligens, med navnet Whitechapel. Det var nemlig i det London-området Jack the Ripper herjet og drepte sine ofre, uten at det er meningen at Davids kniv skal brukes slik…

SÆRPREGET: Her ser vi noen av de tingene som David har laget, originale knivblader samt lamper av gamle malingsspann og brukte flasker.

Fargerikt

Designeren David viser meg med engasjement og smil et gammelt malingsspann. – Hva bruker du det til, undrer jeg.
– Det skal du få se senere, svarer han underfundig.
Kursen settes mot Beitostølen. Den relativt nyåpnede kafeen Valdres & verden, vegg i vegg med turistkontoret, er neste stoppested. Ned fra taket henger noen riktig så dekorative lamper, med et fargerikt og flott mønster.
– Kan du se, dette er gamle malingsbokser, avslører David.
Sannelig er det malingsbokser, hva kan vel ikke den kreative katalaneren finne på! Like ved henger en taburett, som også er blitt lampe. Lenger borte i rommet henger lamper laget av greiner, en metallkurv og gamle, kappede flasker. Noen flotte lærarbeider, blant annet et fat som har flere anvendelsesområder, er også utstilt og er for salg i den kule kafeen.

Stadig utvikling

– Jeg er på leting etter hvilke produkter som Takono skal satse mest på. Vi har bare så vidt startet på den spennende reisen vår, sier David og smiler igjen.
Det å smi kniver er ubetinget noe han kommer til å satse på. Han har studert smedfaget på egen hånd i flere år og arbeider fortsatt 1-2 dager i uka hos Egges Mekaniske Verksted i Ryfoss. David har også hatt mye hjelp både av en smed fra Barcelona og Knut Olav Dokken i Vestre Slidre. Han har i tillegg bakgrunn som sveiser.
Men at produktene helst skal være laget av resirkulert materiale samt at de skal være lokale og håndlagde, hersker det ingen tvil om. Takono har eksempelvis også hatt en viss suksess med en egenutviklet hettegenser, der korallfleecen er laget av resirkulert glass.
– Nå har vi bygd stein på stein i om lag seks år. Vi lærer og utvikler oss hele tida, sier tusenkunstneren David, som også er omreisende trubadur med sin gitar.
Men det vil han helst ikke ha så mye søkelys på. For det er Takono Design som gjelder nå.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


thirteen − thirteen =