Kirsten Onstad og den magiske hemmeligheta

Bokdebut: Kirsten Onstad fra Leira, bosatt i Togrende, debuterer som bokforfatter denne måneden. Det gjør hun med boka «Den magiske hemmelegheita», hvor gamle historier fra virkeligheta har gitt liv til det som er en nåtidshistorie. Onstad forteller at boka passer for barn i alle aldere, fra 0 til 100 år.

Kirsten har hatt en forfatterspire i magen hele livet, men måtte bli godt voksen før hun tok steget med å utgi sin første bok. Denne måneden debuterer hun med barneboka «Den magiske hemmelegheita».

Av Linn-Helene Larsen

Kirsten Onstad gikk fortsatt i barnesko da hun oppdaget fortellergleden, og med den forkjærligheta for å dikte og skrive.
– Jeg er enebarn, og kjeda meg en del i barndommen. Jeg brukte mye tid på å lese, men bøkene var få. Etter å ha lest de samme bøkene mangfoldige ganger begynte jeg til slutt å tenke: Kunne ikke denne boka ha vært litt lenger? Og så diktet jeg videre på historia, humrer Kirsten.
Den dag i dag har hun fortsatt en bok om Pippi Langstrømpe, som hun selv – for hånd og rett i boka – har skrevet et nytt kapittel til.

Med i historia: Kirstens familiegård, Ton, kjøpte hennes tipp-oldefar, Endre Ton, på 1860-tallet. Endre er en av karakterene man møter i den

Nedarvet fortellerglede

Fra hun var fire år og til hun var nesten voksen, tilbrakte Kirsten somrene på stølen på Smørlie sammen med sin bestemor, Marit, som hadde en stor og smittende fortellerglede.
– Hun fortalte levende historier om sin egen barndom. Blant annet fortalte hun mye om sin farfar, Skogin, som er opphavet til hulder-historiene i boka.
Også mora til Kirsten, Liv, var en god forteller. Hun fortalte mang en historie om sin oldefar, Endre Ton, som for 150 kjøpte gården Ton – hjemstedet til Kirsten.

Historiske tilbakeblikk

I hennes nye bok møter vi både Endre, Liv og Marit. Det skjer når de to hovedpersonene, Elise og Olai, som lever i vår samtid, på mystisk vis havner langt tilbake i tid.
– Det magiske møtet som finner sted i boka, er faktisk forankret i virkelige historier, forteller Kirsten. Hun har latt seg inspirere av forfedrenes gamle historier, og har spunnet dem inn i et nytt bokunivers. Her byr hun på tidsriktige historiske tilbakeblikk, blant annet til 1845, og 1942. Alt sett gjennom øynene til nåtidas barn og unge.

På stølen: Kirsten Onstad tilbrakte barndommens somre på Smørlie med sin bestemor Marit.

Noe for enhver

Boka byr på mye historisk lærdom, med tidsriktige skildringer av blant annet mat, klær, tradisjoner og kjønnsroller.
– Dagens unge kan nok lære mye av boka, samtidig som de av oss som har levd litt lenger, også kan ha glede av å lese den. Jeg tror det vil kunne vekke minner fra egen fortid, og håper det også vil slå gnister i fortellergleden hos leserne, og inspirere til åpenhet, forteller Kirsten. Hun er levende opptatt av å bevare denne formen for kommunikasjon.
– Vi må ikke la den mellommenneskelige samtalen forsvinne i den «digitale verdenen», fastslår forfatteren. Hun får samtykke fra Aud Søyland, forlagssjef i Kvitvella Forlag, som utgir «Den magiske hemmelegheita».

Oversatt til nynorsk

Boka ble opprinnelig skrevet på bokmål, og Søyland sa den kunne være aktuell for Kvitvella hvis den var på nynorsk. Kirsten har selv oversatt den, og forlaget har to språkarbeidere – Aud Søyland og Sara Marie Granheim – som begge har gått gjennom manuset.
– Språket er nå moderne og lettforståelig nynorsk, noe som kler stoffet i boka godt, forklarer Søyland. Hun forteller at forlaget nå ser fram til å utgi en barnebok av en nålevende forfatter.
– Vi har tidligere bare gitt ut barnebøker etter manus fra avdøde forfattere, så det blir spennende å gi ut en nyskrevet bok, sier Søyland.

God Hjelp: Forlagssjefen i Kvitvella, Aud Søyland (t.h.), har vært en viktig støttespiller for Kirsten Onstad gjennom bokprosjektet.

Flere å takke

Søyland har vært en viktig støttespiller for Kirsten, i det som er et helt nytt kapittel i hennes liv.
– Jeg må innrømme at det er litt skummelt å debutere som forfatter, men jeg har fått mye god støtte, blant annet fra Aud. Hun har bidratt med stor kompetanse og faglig tyngde. Også Kari Hauge, lærer ved Valdres vidaregåande skule, har vært en god hjelper, som har kommet med innspill og gode råd. Det har også gode naboer, venner, familie gjort, avslutter en takknemlig Kirsten Onstad.

KVITVELA FORLAG
* Stifta i 2005
* Driftes av Nord-Aurdal Mållag
* Forlagssjef er mållagsleder Aud Søyland
* Gir ut litteratur på nynorsk og dialekt, gjerne med Valdrestilknytning
* Gir ut cirka en bok i året

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


fourteen + 19 =