Brenner for veteranbiler

Bil med stil: Dag Strand er eier av denne Porsche 356, 1957-modell, og dette er en Porsche av den riktig gamle og edle sorten. Her fra utstillinga under Valdres Motorshow i storhallen på Leira i høst.

Bilen min: Dag Strand, Leira – Porsche 356

Av Torbjørn Moen

Dag Strand (57) forteller entusiastisk at han hadde anskaffa bil nummer tre da han var klar til å kjøre opp som 18-åring. Og første bilen var en Volvo Amazon Sport, som lever i beste velgående hos en Volvo-entusiast på Leira.

– Ettersom jeg fylte 18 på en søndag, var det avtalt oppkjøring på mandagen, forteller han. Vi får for ordens skyld legge til at han besto prøva med glans selv med den lokale bilsakkyndiglegenden Steinar Lien som sensor, kjent som streng, men rettferdig og real. Dag var for lengst perfeksjonert for lappen, øvelseskjøringa hadde han gjort unna blant anna på isen på Strandefjorden, som var viktig tumleplass for de bilfrelste på 1970- og 1980-tallet.
Det første motoriserte kjøretøyet var nok moped. Selv om en årvåken lensmann Bjarne Kavli stadig var i hælene på ham, lyktes han aldri å slå kloa i Strand. Fortsatt lever Dag nokså lovlydig. Han har det som plomma i egget hver gang han sitter bak rattet på spreke Audier eller en sprek veteranbil.

Drøm til virkelighet: Dag Strand har lenge vært på leit etter en Porsche 356, i år er den fullført og blir familiens nye kosebil nummer én.

Realiserte en bildrøm

Nå er Dag Strand stadig oftere å se bak rattet på en edelstein av en bil, Porsche 356 Speedster Replica, 1957-modell. Strand har dukket opp i Valdresløpet med bilen et par ganger. Ellers kunne folket ta den i nærmere øyesyn i Storhallen på Leira under Valdres Motorshow tidligere i høst. Bil og eier Dag Strand er så absolutt verdt en nærmere omtale …
– Bilen kjøpte jeg privat i Sverige i 2009. Da hadde jeg en stund vært på utkikk etter en Porsche av det riktig gamle slaget, og da et eksemplar til akseptabel pris dukket opp, var jeg egentlig klar til å bestemme meg. Det ble kjapt avtalt tur til Sverige med tralle på slep og dernest innom tollen på grensa før bilen kom heim til Åbjør. Etter litt oppgradering og fiksing fikk den skilter i 2010, forteller Strand.

Tidsriktig: Dag er opptatt av å kjøre tidsriktig. Egen skinnlue/hjelm, briller, skjerf og hansker er av tilbehøret.

Kjører tidsriktig

Men det er først i år at bilprosjektet er fullendt, og i øyeblikket framstår bilen totalrenovert med ny lakk. Han beretter om en omfattende prosess, og han er svært godt fornøyd med jobben som belgieren Micha Achim Marshall, som driver lakkeringsverksted på Spikarmoen, har gjort. Den er lakkert i originalt Stone Gray. Bilen framstår nå som det smykket den er, sjelden, og det er neppe noen overdrivelse at den vekker oppsikt når den er på vegen.

– Det har blitt en del småturer og løp med den, men håpet er naturligvis å bruke den enda mer, forteller bilentusiasten Dag Strand. Og når Dag er på vegen med veteranbilen, er han alltid å se i tidsriktige klær, da med kjørehansker, «skinnhjelm», skjerf og kjørebriller. God tildekning av nakken hindrer at man drar på seg verkende nakke og skuldre, en erfaring mange kabriolet-kjørere nok har gjort. Dag Strand er ingen førstereisgutt så slikt har han for lengst fått med seg.

Kjører åpent

Dag kjører bilen som åpen kabriolet og har foreløpig ikke montert taket som kan slås opp når været gjør det nødvendig, men bilen er utstyrt med såkalt ????-cover som i praksis er et cover som festes over kupeen når bilen ikke er i bruk. Men Dag innser at det aller koseligste med en slike type bil, er å kjøre når været er på sitt beste. Da får man bokstavelig talt naturen inn i bilen og kjøringa gir en fantastisk frihetsfølelse …

Flotte linjer: Porsche-en har som sagt motoren bak og er luftavkjølt som på en Boble. Legg også merke til skiltnummeret som er to ganger 356.

Startet Bilar i 2008

– Jeg har ikke målt kreftene på den, men det er en behagelig bil å kjøre på alle måter, og det er enkelt og behagelig å følge trafikken med den, sier Dag.
Dag er det man trygt kan kalle bilmann eller det litt mer nøytrale, bilentusiast. I 2008 tok han også skrittet fullt ut og gjorde bil til levebrød. Da startet han bilfirmaet Bilar på Fagernes sammen med to kompiser, og spesialiserte seg på import av litt dyrere bilmodeller. En periode ble de regnet som Norges største private importør på Audier. I disse tider er det ikke fullt så enkelt å drive forretning med bilimport, men bilbutikken holder likevel koken og de satser mer på bruktbiler generelt.

Trives med bil og familie

For Dag er det et skår i gleden nå om dagen, han er satt ut av arbeidslivet for en periode på grunn av en mislykka ryggoperasjon. Han håper på ny operasjon og på at han om ikke altfor lenge er tilbake med det han trives aller best, å jobbe med bil. Før Dag startet med bilsalg på heltid, ledet han salgskontoret til Tine på Fosheim i flere år. Livet har også før det handlet mye om salg – selv om han egentlig har fagbrev innen elektro.
– Men hva er det med bil som fascinerer deg så sterkt, spørsmålet er uunngåelig?
– Bil og motor har vært en viktig bestanddel fra nesten den tidlige morgen under oppveksten på Strand. I mange år drev jeg også med både bilcross og rallycross, men det har jeg vokst fra meg, ler han og forteller om Bobla som står intakt på låven. – Den har i alle fall mange gromme deler. Nå er det jobben, når han er der igjen, og familien som også inkluderer to barnebarn som har Dags oppmerksomhet. Og jevnlige turer med Porschen og en Morgan +4, som også samlinga inneholder. Og innimellom jobber han på enda et Porsche-prosjekt, en 911, 1979-modell.
Og når Dag kjører privat, bruksbil, da sitter han sjølsagt bak rattet på en Audi A4 Allrock. «Du veit den passa best før ryggen min», er den treffsikre kommentaren.

LITT MER OM BILEN
Porsche 356 er en sportsbil produsert av den tyske bilprodusenten Porsche, den ble laget i tidsbolken mellom 1848 og 1965. Denne modellen var den første produksjonsmodellen fra Porsche, og navnet 356 angir at dette var Porsches 356. prosjekt. Men allerede før krigen hadde Ferdinand Porsche bygget Type 64, samt den midtmotoriserte prototypen kalt «Nummer 1». Wikipedia skriver at disse to prosjektene har skapt debatt om 356 virkelig er den første Porsche-modellen.
Det må også fortelles at 356 ble utviklet av Ferdinand «Ferry» Porsche, sønn av Dr.ing. Ferdinand Porsche, den opprinnelige stifteren av Porsche-selskapet. 
Modellen er bygget på Volkswagen Type 1, som faktisk Ferdinand Porsche hadde designa, og som Bobla var 356 en firesylindra, luftkjølt, bakhjulsdrevet bil med motoren bak.
Bilen er utstyrt med en 1670-kubikkmotor. Sterke motorer var ikke så vanlig på den tida bilen ble produsert, men mye blir kompensert ved at den veier bare 560 kilo.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


fifteen − 5 =