Rakfisk i klassisk stil

Rakfisk og innspilling: Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas står for musikken under årets «Festivalbalsam». Like etter venter plateinnspilling for de to.

Ragnhild Hemsing sørger sammen med Tor Espen Aspaas for klassisk tonefølge for dem som vil nyte rakfisken i ro og fred, vekk fra folkelivet, under rakfiskfestivalen.

Av Ingri Valen Egeland

Klassisk musikk og utsøkte smaker er jo en uslåelig kombinasjon, konstaterer Ragnhild Hemsing. Fiolinisten fra Aurdal skal sammen med pianist Tor Espen Aspaas stå for årets utgave av «Festivalbalsam», som de seinere åra har blitt en fast tradisjon under Norsk Rakfiskfestival på Fagernes. På menyen står både kortreist klassisk musikk og mat.

Mer enn musikk

Foruten rakfisk, lam, molteparfait, speka elgkjøtt, stekt gjørs og sjokoladekake med bringebærsorbé, kan Hemsing avsløre at det blir servert flere klassiske musikkperler når det både fredag 2. november og lørdag 3. november er duka for rakfiskkveld på Munkekroen på Valdres Folkemuseum. Hun lover romanser av både Ludwig van Beethoven og Johan Svendsen.
– Og så blir det nok noe av Grieg i tillegg, tenker jeg, fortsetter hun.
– Å kombinere smak med toner er noe vi har hatt tradisjon for på Hemsingfestivalen de siste åra også, fortsetter 30-åringen.
Når det i slutten av februar nok en gang er klart for festivalen som Ragnhild sammen med søstera Eldbjørg, som også er solofiolinist, har etablert i heimbygda Aurdal, er «Smak med toner», «Foredrag og majel», «Rakfisk Forte Fortissimo», «Musikkaperitiff» og «Frokostkonsert» blant det som står på programmet til festivalen der helhetsopplevelsen er sentral og skal romme mer enn kun musikk.

Opptrer med ektemannen

– Det blir 15 konserter over 5 dager. Vi har lagt opp ei ny, spennende festivalløype der folk kan få med seg alt fra frokostkonsert til fjellkirkekonsert med guida skitur i forkant. Nythun Høyfjellstue er festivalhotellet vårt, så mye vil foregå der, men basen vår er sjølsagt i aurdalsbygda, forteller Ragnhild.
Tema for 2019-utgava av festivalen er «røtter og forgreininger». For øvrig skal også samtidskomponist Lasse Thoresen vies ekstra oppmerksomhet. Blant annet skal Ragnhild framføre Thoresens verk «Yr», som hun hadde med på debutalbumet med samme navn fra 2011, sammen med ektemann, koreograf, danser og Frikar-gründer Hallgrim Hansegård i Aurdal kirke 22. februar.
– Hallgrim og jeg har opptrådt med «Yr» i inn- og utland sikkert 60 ganger – og jeg enda flere ganger på egen hånd. Det er et verk jeg føler uttrykker min identitet på en god måte, som har med både den klassiske biten og elementer fra folkemusikken. Dessuten synes jeg jo selvfølgelig at Hallgrim har laga en fantastisk koreografi som komplementerer stykket, sier festivalsjefen som sjøl skal opptre på en stor andel av konsertene under Hemsingfestivalen.

Balanse: Ragnhild fødte i april dattera Eiril, som allerede har vært med på flere spillejobber. Her fire uker gammel under Festspillene i Bergen. Foto: Rune Sævig

Plateinnspilling og julekonsert

I høst skal Ragnhild i studio med Tor Espen Aspaas for å spille inn ei rein Beethoven-plate, som kommer ut neste år. I slutten av april ble fiolinisten mor for andre gang til vesle Eiril, som var med på spillejobb for første gang bare to og ei halv uke gammel.
– Som frilansmusiker kan man ikke ta seg helt fri, men jeg får litt mammaperm innimellom. Det viktigste er at Eiril har det bra, og det har gått veldig fint å reise med henne. Dessuten har jeg fått god hjelp av mamma og svigerforeldrene mine – og Hallgrim selvfølgelig, men vi har jo en toåring heime også, så han har måttet holde fortet heime mens jeg har vært ute og reist og omvendt. Jeg føler meg heldig som har den familien jeg har – vi er et godt team, sier tobarnsmora.
Mellom mammaperm, plateinnspilling og festival blir det også tid til en julekonsert. Det var i fjor Valdres Sommersymfoni og Hemsingfestivalen starta tradisjonen med å ha en felles julekonsert. I år holdes konserten i Tingens kirke 9. desember, hvor Ragnhild skal opptre sammen med blant andre Guro Kleven Hagen og Svein Erik Sagbråten.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


2 × two =