På sykkelen senhøst og vinter

Kaldere: Det går mot vinter og vintersykling.

Snøen kryper ned fra fjellene, gradene er blå, det går mot vinter. Men, det er ingen grunn til å sette bort sykkelen.

Det å sykle utover høsten og også igjennom vinteren kan gi fine opplevelser. Fram til snøen kommer og deretter på veier det brøytes er det bare å sykle. Kanskje velger du å bruke sykkelen på fritiden fram til det er skiløyper å boltre seg i? Eller kanskje er du den som sykler til jobben hele året – eller lurer på om du skal gjøre det? Så lenge veiene blir brøytet egner de seg til sykling. Det kan være fint å sykle seg igjennom vinteren uansett mål så lenge du er riktig skodd. Vintersykling krever litt annet utstyr enn om sommeren, som andre aktiviteter som regel også gjør.

Dekk: Velger du piggdekk, vær raus med piggene!

Piggdekk

Skal du ut på snø- og isføre er piggdekk obligatorisk! Velg dekk med mange pigger, minst 240. Dekkene sitter som brodder under skoa gjør på isen, de kan du stole på.
Varme sko er nødvendig, sykkelsko som brukes om sommeren duger ikke i kuldegradene. Føttene sammen med fingrene er der du først fryser. I tillegg til dekk og sko, er dette tipsene til utstyr som gjør at du får en god opplevelse som vintersyklist:

  • Vær synlig, påmontert lys foran og bak er påbudt.
  • Bruk reflekser og gjerne refleksvest
  • Trekk over skoene, kanskje passer trekket du har til skistøvlene?
  • Varmesåler er bra, men de tar plass, så skoene må være større enn din vanlig størrelse
  • Varme hansker, på de kalde dagene er min favoritt den gode, gamle polvotten fra Helly Hansen, har ikke funnet noe som slår den!
  • Buff eller tynn ullue under hjelmen
  • Er det ekstra kaldt, duger en finlandshette eller lignende for å varme ansiktet
  • Passe med klær på kroppen. Du blir varm av å tråkke, så ta ikke for mye på deg.
Polvotter: Duger som sykkelvotter.

Tursykling

Fjellveiene i Valdres ligger der nesten tomme for biler på denne tiden av året. En tidlig morgen på en stølsvei med barfrost er gjerne, i tillegg til en fin tur, et møte med ryper, orrfugler og kanskje en fjellvåk. Veier som ikke brøytes byr på sykkelføre frem til snøen kommer og så snart snøen smelter og det tørker opp er de igjen klare for syklistene. Blir det kort skivinter er også syklingen fin som aktivitet mens man venter på skiføret. Og for de ivrige, bruk gjerne sykkelen hele vinteren. Med riktig utstyr gir det magiske øyeblikk og en god porsjon frisk luft og trening!
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


8 − 1 =