Musikken førte han til Beitostølen

Koselig og personlig: Inne i stua i huset på Beitostølen har Per Grønneberg møbler, gjenstander og kunst som gir en helt egen stemning.

Vennskap med Flaaten-familien, som bygde Beito høyfjellshotell, gjorde at den unge pianisten Per Grønneberg havnet på Beitostølen.

Tekst og foto: Ola Onstad

– Jeg har drevet med import av Pentax- og Nikonkameraer. En dag kom Carl Flaatens sønner på kontoret mitt og ville se på kameraer. Kort fortalt endte det med godt vennskap, og at jeg begynte å spille på hotellet i påskeferier og ellers. Jeg stortrivdes på Beitostølen og så meg om etter en eiendom her. Carl Flaaten ordnet med tomt til meg, og nå har jeg hatt eiendommen min her i 51 år, sier Per Grønneberg.
– Like nedenfor Rogne kirke sto det den gangen en nydelig gammel bygning som skulle rives. Den fikk jeg kjøpt av Knut Einar Hovi, og brukte det fine tømmeret i huset jeg bygde på Beitostølen. Det var Hovi og broren hans som satte opp huset mitt. Det var flinke karer som var løsningsorienterte.

Flotte utskjæringer: Utskjæringene til den kjente treskjæreren Rolf Taraldset omkranser vinduer og dører i stua til Per Grønneberg.

Solide saker

Halve huset er bygd med det gamle tømmeret, resten er i vanlig reisverk. Hele huset er kledd med spesielt kraftig panel fra et sagbruk på Randsverk. Det er satt inn med ekte tjære. Grønneberg har sine egne smarte løsninger på så mangt. Den liggende panelen er satt sammen slik at det tåler vær og vind og fuktighet bedre, og på torvtaket har han lagt mineralull over knappeplasten for å holde bedre på fuktigheten.

– Mange som har satset på Beitostølen etter Flaaten er blitt holdne menn, og det kan de takke nettopp Carl Flaaten for.

Unikt og personlig

Inne i huset til Per Grønneberg er det gamle møbler og gjenstander som gir en egen stemning. Det tøffe, røde teppet på gulvet passer fint til alt det andre som er der. I stua er det blant annet fantastiske utskjæringer av den kjente Rolf Taraldset fra Hornindal.
– Med sin dypskjæring som det kalles, er hans verk uvurderlige i norsk sammenheng. Han har også laget en himmelseng til meg. Veggmaleriene på noen av dørene står Sigmund Aarseth for.
Inngangsdøren er omkranset av en kopi av en stavkirkeportal fra Hyllestad stavkirke. Det er kopi etter en tusen år gammel original fra denne stavkirken. Det har motiv fra sagnet der Sigurd Fåvnesbane drepte dragen.
– Jeg synes et hjem skal gjenskape noe av den personen som bor der og noe fra forfedrene, sier Per Grønneberg.

Pust i bakken: Agnar Bakken fra Ranheimsbygda har hjulpet Per Grønneberg med å sette opp laftede hus.

Flaaten gull verdt for Beitostølen

– De to, tre årene byggeprosessen pågikk bodde jeg på det store hotellet, og fikk et nært og godt forhold til familien Flaaten som har betydd så mye for Beitostølen.
– Det har vært en utrolig utvikling på Beitostølen de 55 årene jeg har hatt tilknytning her. Carl Flaatens dristige hotellsatsing satte det hele i gang. Mange som har satset på Beitostølen etter Flaaten er blitt holdne menn, og det kan de takke nettopp Carl Flaaten for. Han har satt store spor etter seg på Beitostølen med satsingen på hotell og skiheiser. Kanskje han burde få sin egen statue.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


nine + three =