Her har de funnet sitt sommerparadis

Veteraner: Terje Sandnes (f.v.), Reidar Belgum, Karin Kløvstad (nr. to f.h.) og Asbjørn Sandnes (t.h.) er de som har feriert på Søndre Svennes lengst. Lengst har Terje vært her, han og familien rulla inn i 1978. Dermed har han vært her lenger enn forrige eier og driver, Grethe Kari Westerbø, og kjenner både henne og mannen, Lage Westerbø, godt.

På Søndre Svennes Camping har mange funnet den komplette sommeridyllen. Campingplassen, som fyller 70 år neste år, har egen festkomité, årlige konkurranser og tilstellinger, og trofaste gjester som vender tilbake – tiår etter tiår.

Tekst og foto: Linn-Helene Larsen

Når vi møter opp til årets avslutningsfest, er det en feststemt gjeng vi treffer. Stedets egen festkomité, som har vært operativ siden 1992, har stelt i stand til lek, fest og moro. Camping-fellesskapet er nå klare til å feire- og legge bak seg en av de fineste sesongene de har hatt. Hele sommeren har komiteen loddet ut årer, holdt løpende fiskekonkurranser for store og små, og stelt i stand aktiviteter og hyggelige sammenkomster for fellesskapet. Under avslutningsfesten er det duket for loddtrekning, premieutdeling, koldtbord, og sist men ikke minst, festligheter i hyggelig samvær for den sammensveisede gjengen.

Eldst: Grethe Kari Westerbø viser fram kontrakten med NAF, som Olav og Gjertrud Westerbø undertegnet i 1949. Brosjyren viser også bilder fra oppstarten som teltplass, og ble laget i anledning femtiårsjubileet til campingplassen av Herdis og Halvard Moe, som selv ferierte her i 23 år.

Lager liv

Grethe Kari Westerbø, som har drevet campingplassen gjennom førti år, setter stor pris på gjestenes engasjement for fellesskapet.
– Vi er heldige som har så kreative gjester, og vil gjerne fremheve den dyktige festkomiteen vår. År etter år sørger de for liv og røre her, og skaper hygge for fellesskapet. For oss har campingplassen alltid vært en bigeskjeft ved siden av gårdsdriften, og vi har derfor ikke hatt mulighet til å sørge for dette selv, forteller Westerbø. Hun beskriver campinggjestene som et helt eget samfunn, nærmest som en stor familie, som hun er glad for å være en del av.

 

Idyll: Brødrene Asbjørn (t.v.) og Terje Sandnes har funnet sitt sommerparadis på Søndre Svennes Camping. Årdølene har nå feriert her i førti år, og har begge bygget spikertelt med egen uteplass og brygge. Her avbildet utenfor Terjes sommerperle.

Trolig Valdres’ eldste

Det var Westerbøs svigerforeldre, Gjertrud og Olav Westerbø, som i sin tid etablerte campingplassen på Søndre Svennes.
– Den gangen slo de gresset på jordet her for å gjøre plass til telt, til de gjennomreisende som kom forbi på sykkel. I 1949 inngikk Gjertrud og Olav en kontrakt med NAF, og campingplassen ble offisielt etablert. Men, det har nok vært campingvirksomhet her noe lenger enn det. Søndre Svennes er trolig Valdres’ eldste campingplass, forteller Grethe Kari Westerbø.

 

 

Vanskelig å gi slipp

Sammen med ektemannen, Lage Westerbø, har hun nå drevet campingplassen i førti år. På tross av at de to for fem år siden overlot roret- både på gården og på campingplassen, til sønnen, Olav Westerbø, er det stadig hun som betjener resepsjonen, står for renholdet, og sørger for gjestenes vel og ve. Alt på frivillig basis.
– Olav og samboeren, Aud-Marit, gjør det veldig bra, men når en har drevet her i førti år er det litt vanskelig å slutte. Dessuten er det en veldig trivelig jobb. Også har man jo blitt kjent med veldig mange kjekke folk gjennom alle disse årene, forteller Westerbø, som har mange gode venner blant gjestene.

Lager liv: Siden 1992 har campingplassen hatt sin egen festkomité, som årlig arrangerer åpnings- og avslutningsfester, samt en rekke aktiviteter, for campingfellesskapet. Foran fra venstre: ukjent, ukjent, Morten Sebakk, Lillian Bekkelund, (bak f.v.) Kjetil og Klara Brotnow og Åge Furuseth.

Årdølenes sommerparadis

Flere av de fastboende har feriert på stedet i flere tiår. Én av dem har til og med vært her lengre enn Grethe Kari Westerbø selv, nærmere bestemt siden 1978. Terje Sandnes fra Årdals-tangen har i år tilbrakt sin førtiende sommer på Søndre Svennes, og han er i godt selskap med flere andre Årdøler. Året etter han, rullet broren, Asbjørn Sandnes, inn på campingplassen, og flere har kommet etter dem. Blant annet har ungene til Terje nå hver sine vogner her.
– De har skodd seg godt på årdøler på Søndre Svennes, flirer Asbjørn.
Han og broren tilbringer enhver ledig stund i Valdres om sommeren. Helt nede ved vannkanten har hver av dem bygget seg spikertelt, flotte uteplasser, og ikke minst egne brygger.

Den fineste plassen

Når fire av de lengstboende samles hos Asbjørn Sandnes for å fortelle om sin tid her, går diskusjonen over bordet om hvem som har bodd hvor, hvem som har vært her hvor lenge, og ikke minst hvem som har den fineste plassen. Samtlige er de sikre på at det er dem selv. Det de alle er enige om, er at det ved Strandefjordens bredder er et utmerket sted å være.
– Her er det stille og rolig, og ikke minst en veldig familievennlig og fin plass å være. Det må jo være en årsak til at vi har vært her i så mange år nå, spør Reidar Belgum retorisk, og får samtykke fra samtlige rundt bordet.
Vangsgjeldingen Belgum, som er utvandret til Gjøvikområdet, har fast feriert på Søndre Svennes i 31 år. Han berømmer alt fra rensligheten på stedet, til familien Westerbøs vilje til å stille opp, og strekke seg langt for sine gjester.
– Vi kan ikke bedre ha det enn det vi har her, fastslår Belgum.

 

Søndre Svennes Camping

  • Etablert i 1949, trolig Valdres’ eldste campingplass
  • Startet som teltplass for reisende til sykkel
  • Har siden oppstart vært drevet av familien Westerbø
  • Utvidet i 2001
  • Besøkes hovedsakelig av nordmenn, derav mange fastboende
  • Gjennomreisende kommer fra en rekke nasjoner, tyskere og nederlendere er mest representert
  • Lengste fastboende camper har vært på Søndre Svennes i 40 år
Familiefoto: Gjengen som ferierer på Svennes har blitt en sammensveisa gjeng hvor alle kjenner alle, nærmest som en storfamile.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


seventeen − 14 =