Ny kunnskap blant brukt og gammelt

Borddekking: Rajaa Mohammad (44), som kom til Valdres fra Syria for fire år siden, plukker opp både noen nye ord og ny lærdom om borddekking på norsk vis når arbeidsleder i bruktbutikken, Irene Strand, snakker og viser hvordan det skal gjøres.

Ny kunnskap vokser fram i bruktbutikken på Valdres Kompetansevekst på Leira.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

Gamle damer stiller masse spørsmål – da er det noen ganger vanskelig å svare, humrer Rajaa Muhammad. De siste månedene har 44-åringen, som kom til Valdres fra Syria for fire år siden, tilbrakt bak disken i bruktbutikken på Valdres Kompetansevekst på Leira.

– Dessuten er det vanskelig å forstå dialekt, fortsetter hun.

– «Ikkji mykji» og «heimatt», svarer Rajaa kontant på spørsmål om hun likevel har plukka opp og lært seg noen dialektord.

17 år i storbutikk i Syria

– Og dette vet du vel kanskje hva er, spør arbeidsleder Irene Strand og holder opp en pose.

– «Pøse», svarer Rajaa etter litt betenkningstid. I Syria jobba hun i storbutikk i 17 år. Håpet er å kunne få jobb i en butikk eller en barnehage her, forteller hun. Først må imidlertid norskkunnskapene skikkelig på plass. Når man daglig omgir seg med rom på rom fylt med stort og smått i en bruktbutikk, kommer nye ord raskt inn i vokabularet.

– Man kan absolutt gjøre noen funn her. Blant annet har vi mye gammel, norsk porselen, forteller arbeidsleder i bruktbutikken, Irene Strand (i midten). Rundt henne står Rajaa Mohammad (t.v.), Laila Sølvi Johansen og daglig leder i VKV, Sølvi Listøen

– Rajaa har kommet langt med norsken sin den tida hun har vært her i bruktbutikken. Her får man masse trening i dagligtale. Skal man ut i jobb, må man kunne norsk, og det er gjerne det som er bøygen for mange av våre nye landsmenn, sier arbeidsleder i bruktbutikken Irene Strand.

Eget treverksted

I rommet ved siden av bruktbutikken har Valdres Kompetansevekst sitt eget verksted. Her produseres treprodukter både etter egen mal og på bestilling. I flere dagligvarebutikker i regionen står brød- og avisstativ som kommer fra verkstedet på Leira. De fargesterke skiltene som preger bybildet på Fagernes når Jørn Hilmestemnet arrangeres om sommeren, er det også verkstedet, som drives med tømrer Sverre Haugen som arbeidsleder, som står bak.

Det produseres mange trekasser som dette i verkstedet på Leira. Med trekassene har det også blitt laga hylleanordninger.

Trekasser, som også brukes som moduler til hylleanretninger, er blant det det lages mest av, i tillegg til utebord, søppel- og postkassestativ og overbygg til varmepumpe.

I bruktbutikken og i verkstedet er det til sammen tolv plasser for personer som trenger arbeidstrening for å kunne ta neste steg videre inn i en ny jobb. Arbeidsoppgavene tilpasses etter den enkeltes ferdigheter. Valdres Kompetansevekst påtar seg også transportoppdrag og har blant annet fast utkjøring for Hageland og Jysk.

– Nylig hadde vi en her som var veldig flink med data. Det gjorde at vi fikk bruktbutikken mer synlig i sosiale medier blant annet. Omsetninga fordobla seg der denne sommeren, men gjenbruk er jo også en trend i tiden, forteller daglig leder for Valdres Kompetansevekst, Sølvi Listøen.

– Utfordrende bransje

Listøen overtok som daglig leder 1. mars i år. Hallingdølen, som har bakgrunn fra bankbransjen og daglig pendler fra Gol til Leira, forteller at den kommune- og fylkeseide bedriften befinner seg i et tøft marked.

– Dette er en framtidsretta, utfordrende bransje i den forstand at alt skal ut på anbud. Om man vinner anbudet, er man prisgitt at noen trenger tilbudet. Man er derfor nødt til å tenke nytt. Tenker vi vidt nok, kan vi brukes til det meste, men det må være noen i andre enden som innser det og vil ha oss. Vi skal være best på å folk ut i jobb, sier Listøen.

– Nylig hadde vi et halvårig kurs i arbeidsretta norsk for fremmedspråklige der 73 prosent av deltakerne kom ut i jobb etterpå.

Valdres Kompetansevekst utgjør et mor- og datterselskap med til sammen åtte ansatte som fordeler seg mellom de to etasjene i det gamle isfabrikkbygget på Leira, der det i etasjen over bruktbutikk og verksted ligger undervisningslokaler der det gjennomføres kurs for NAV samt introprogram for innvandrere i Etnedal og Øystre Slidre. «Husk å snakke norsk!» står det skrevet over et smilefjes som viser to tomler opp på en plakat på døra som skiller de to etasjene.

Rama Alhaji (fremst t.v.), Amal Alhemedi og Jwan Sharaf følger med når Kari Sandvik viser
verbbøying på tavla mens veileder Lene Jordet (borterste pult t.v.)

– De som er med i introprogrammet får nokså intensiv norskopplæring med 30 undervisningstimer i uka, forteller programrådgiver Bergit Ødegård. Hva som venter dem ute i arbeidslivet er et viktig fokus.

– Her er det mange flinke arbeidere som trenger en sjanse til å få vise hva de kan. Det er viktig at de får en praksisplass som kan gi dem en fot inn i arbeidslivet, fortsetter Ødegård, som i likhet med Listøen beskriver samarbeidet med lokalt næringsliv som helt avgjørende.

Verdifulle faddere

Veileder Kari Sandvik mener at også flere blant lokalbefolkningen kan gjøre en innsats for flyktninger og asylsøkere som er nye i landet.

– Noen kommuner er flinkere enn andre når det gjelder fadderordning. Vi ser at de som har en fadder å forholde seg til glir lettere inn og får en annen tilhørighet. De har noen de kan spørre om småting i hverdagen, sier Sandvik, som tror dette er viktig for kulturforståelsen.

– Det er jo også fint å kunne være den fadderen for noen som kan dele av sin kultur og kanskje lære mer om en annen – da ser du kanskje din egen kultur fra en ny vinkel også.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


three + thirteen =