Valdresdagen åpner Valdres for sommeren

Populær lokalmat: Et stort lokalmatmarked er rigget rundt Skiferplassen under Valdresdagen. Bildet er fra Valdresdagen i 2017 (Foto: Lene Hovi)

I fjor flyttet Valdresdagen «hjem» og fylte opp Skiferplassen og butikkene på Fagernes og Leira med både valdriser og tilreisende. Lørdag 23. juni gjentas suksessen!

Tekst og foto: Lene Hovi

Kurv og symfoni

Et av hovedelementene på Valdresdagen er kåring av beste kurv, med både fagjury- og publikumspris. Publikum kan smake seg frem til sin favoritt fra kl. 11.00, og når stemmene telles opp holder Valdres Sommersymfoni gratiskonsert på Skiferplassen.

– I fjor hadde vi rekordmange påmeldte til Valdresgildet, som er det offisielle navnet på kurvekåringen i Valdres. Vi lanserte også en publikumspris, og stemmeurnen var smekkfull ved opptelling. Det å legge kurvekåringen og lokalmatmarkedet til en felles dag med andre flotte aktiviteter på Fagernes og Leira har løftet oppmerksomheten rundt kurven som nasjonal matskatt og lokalmat generelt, sier Bente Rakstad fra Moahaugen Gard.

Publikumspris: Fremmøtte stemmer frem vinneren av Publikumsprisen for beste kurv (Foto: Lene Hovi)

Valdres Sommersymfoni rigger om fra åpningskonsert dagen før, 22. juni, til gratis lunsjkonsert på Skiferplassen under Valdresdagen.

– Å la gratiskonserten bli en naturlig del av Valdresdagen er hyggelig for alle parter, og i år er det konserten «Arvestykker» som blir oppført på Skiferplassen, forteller daglig leder Mona Kleven.

«Arvestykker»: Valdres Sommersymfoni holder gratis lunsjkonsert kl 13.00 (Foto: Valdres Sommersymfoni)

– Vårt publikum storkoste seg på lokalmatmarkedet rundt scenen i fjor, og mange av de ble observert med matposer og handlenett da konserten var over og Valdresdagen nærmet seg slutten. Kombinasjonen av et trivelig matmarked og musikk løfter stemningen, mener Kleven.

Stor aktivitet i butikkene

Handelstanden på Fagernes og butikkene på Leira hadde god omsetning under Valdresdagen i fjor. Begge handelsstedene kjører også i år kampanjer og aktiviteter hele helgen, så både voksne og barn får en hyggelig handleopplevelse. Bente Anti fra Amfi Leira og Heidi Arnesen fra Fagernes Handelsstand sitter begge i arbeidsgruppa for Valdresdagen, og synes det er fruktbart å samarbeide om å lokke folk til Valdres.

– Når vi samarbeider om et slikt arrangement, når vi ut til flere markeder, vi markedsfører hverandre og Valdres, noe som gir gode ringvirkninger for alle parter, mener Bente Anti.

Stappfullt på Skiferplassen: Kombinasjonen av Sommersymfoni og lokalmatmarked fyller godt opp på Skiferplassen (Foto: Lene Hovi)

Helgrillet gris

Med fullt belegg kommende sankthanshelg, har hotelldirektør på Scandic valdres, Berit Lunde, bestemt seg for å fyre opp grillen og invitere til en matbit i hagen bak Scandic, ned mot vannet.

– Alle er velkomne til å komme ned i hagen og kjøpe seg en grilltallerken her hos oss under Valdresdagen. Det er Stølsvidda AS som leverer grisen og Knut Ødegård skal selv stå ved grillen denne dagen. Vi gleder oss veldig, og håper både tilreisende og lokalbefolkningen kommer innom oss i løpet av dagen, sier Berit Lunde.

Valdresdagen er et samarbeid mellom Valdres Natur- og Kulturpark, Fylkesmannen i Oppland, Valdres Sommersymfoni, Fagernes Handelsstand, butikkene på Leira, Kurv frå Valdres og Scandic Valdres.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


five × one =