Med øye for detaljer

: Utflyttet valdris Vilde Bjørnødegård (23) er tidligere moteblogger, stylist og student, med en bachelor i estetiske studier og snart fullført mastergrad i medievitenskap.

Vilde Bjørnødegård (23) har stylet de fremadstormende, norske modellene Lea Meyer og Anna Skavlan. Hun var også med i kulissene da «Skam»-skuespiller Henrik Holm stilte som modell for første gang.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

– Man kan vel si at jeg har fått en fot innenfor, sier 23-åringen. 15 år gammel startet Vilde, som vokste opp i Aurdal, moteblogg fra jenterommet. Dette ble etter hvert også lagt merke til utafor dalføret, og valdrisen ble i 2012 invitert til å blogge under en av Sveriges største motebloggere, Caroline Blomst, sin bloggportal Carolines World. Da hun ble nominert til «Årets nykommer» under Vixen Blog Awards 2013, stilte hun i valdresbunad på rød løper.

Praksisplass i Pudder

Etter å ha delt bilder av egne hverdagsantrekk i flere år, bestemte hun seg imidlertid for å legge ned bloggen «Lady Vilde» og rette fokuset over på andre – som stylist. – Jeg startet bloggen for å inspirere andre, ikke for å skrive dagbok. På bloggen måtte jeg vise fram antrekkene selv, men jeg fant vel egentlig ut at det er vel så morsomt å kle opp andre, forteller Vilde. En gevinst i en julekalender åpnet så nye dører for den moteinteresserte ungjenta.

Vilde beskriver sin egen stil som tidløsog klassisk, men samtidig full av personlighet.

– Jeg hadde vunnet en konkurranse i Pudder Print og skulle egentlig bare plukke opp premien min, men det var en fotografagent der, som sikkert hadde sett litt på noe av det jeg hadde gjort tidligere, som lurte på om jeg kunne tenke meg å jobbe litt hos dem, forteller Vilde. Det hele endte med noen måneders praksisplass hos Pudder Agency, et av Norges ledende stylingbyråer.

– Det var noe jeg virkelig trivdes med, sier 23-åringen, som tok med seg nyttige erfaringer og knyttet til seg nye bekjentskaper. Blant annet ble hun her kjent med stylist, tidligere Acne-designer og nå designer under eget navn, Michael Olestad Nybråten, som ble en viktig mentor, også etter at praksisperioden var slutt.

«Skam» og Givenchy

Da Olestad Nybråten stylet Henrik Holm – eller «Even» fra den populære NRK-serien «Skam», om du vil – for det som var skuespillerens første modelloppdrag, var Vilde med som stylingassistent og hjalp til med å gjøre klar antrekk, kle opp modellen og bistå stylisten.

Lea Meyer (t.v.) og Anna Skavlan (t.h) fester blikket i kameraet under en fotoshoot, stylet i klær fra det franske merket Sandro av Vilde Bjørnødegård i 2015. Foto: Katrine Gade

– Michael er veldig inkluderende og tar gjerne imot innspill, så det har vært veldig morsomt å få være med ham på slike oppdrag, smiler 23-åringen. Selv har Vilde stylet den nevnte «Skam»-skuespillerens modellkjæreste, Lea Meyer, som sammen med Holm har figurert i britiske Vogue og nylig prydet forsiden av norske Elle.

– Jeg og fotografen jeg samarbeidet med, Katrine Gade, så igjennom «new faces» hos Team Models og la merke til blant andre Lea, forteller Vilde. En annen de la merke til og ville ha med på fotoshoot var Anna Skavlan, en annen, norsk fremadstormende modell, som få måneder etter seansen stilte på catwalken for den franske motehusgiganten Givenchy under New York Fashion Week i 2015.

– Det er litt gøy, innrømmer 23-åringen, som har en bachelor i estetiske studier fra Universitetet i Oslo.

Musikkvideo med Alaska

Da den populære, norske artisten Jonas Alaska skulle spille inn musikkvideo for låten «Summer», som han slapp i 2015, sto Vilde for stylingen av  samtlige involverte i den 90-tallsinspirerte videoen.

Valdrisen stylet samtlige involverte i Jonas Alaskas musikkvideo «Summer». Pressefoto

– Det var en kjempemorsom oppgave å få. Det er også annerledes å skulle jobbe med levende bilder på den måten. Budsjettet var stramt, og jeg hadde mange å finne antrekk til, så jeg gikk på Fretex på jakt etter Buffalo-sko og andre plagg med skikkelig 90-tallsvibe, forteller Vilde. Nylig stylet hun en annen norsk artist, Norah Benatia, for Bast Magazine, et islandsk, nettbasert motetidsskrift.

Inspirert av bestemor

Utover våren blir det imidlertid liten tid til stylingoppdrag. Vilde er i ferd med å fullføre en mastergrad i medievitenskap, med fokus på film. Hun legger imidlertid ikke stylistkarrieren på hylla og håper mote- og filminteressen kan kombineres i framtida. Å ha et godt øye for stil og mote, kommer bra med også i filmanalyse.

– I film har alt en effekt, også klærne utgjør sin del av estetikken, sier 23-åringen, som særlig har en forkjærlighet for moderne, europeisk kunstfilm.

Skal Vilde investere i noe nytt til garderoben, blir det gjerne en veske av god kvalitet.

Sin egen stil beskriver Vilde som tidløs og klassisk, men samtidig full av personlighet. I 2014 brukte amerikanske Teen Vogue bilder av valdrisen som eksempel på hvordan man kan style tanktopper lag på lag på sin nettside.

– Jeg har mange enkle, svarte blazere og dressbukser i klesskapet samt noen spreke, fargerike innslag fra 60-tallet, som jeg har arvet fra bestemora mi, Gudveig Bjørnødegård. Hun gikk nylig bort og er dypt savnet. Hun kledde seg alltid opp og har nok helt fra jeg var liten av vært en inspirasjon, uten at jeg har tenkt så mye over det selv. Det betyr masse for meg å kunne bære smykkene hennes. Jeg kjøper sjelden smykker, men bruker ting jeg har fått eller arvet, forteller Vilde, som mikser nytt og gammelt og dyrt og billig når hun styler både seg selv og andre. Skal hun skeie ut, er det vesker av god kvalitet som kan bli værende i garderoben lenge, hun legger pengene i.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


two + 1 =