Satser sammen for framtida

Mor og sønn: Karin Rosendal Slette med sønnen Torje Bakken Rosendal i malingsseksjonen på Interiørsenteret Valdres.

– At vi har hyttemarkedet,er alfa og omega for å drive butikk i Valdres, sier Karin Rosendal Slette og Torje Bakken Rosendal. Mor og sønn deler nå sammen ansvaret for Interiørsenteret Valdres.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

Du har jo nesten vokst opp i butikken her, sier Karin Rosendal Slette (60) og ser bort på sønnen Torje Bakken Rosendal (28) der de sitter på kontoret de deler på Interiørsenteret Valdres midt i Fagernes sentrum, hun som daglig leder og han som butikksjef for Fargerike-avdelinga.

– Jeg mener å huske at jeg fikk et par kroner hver gang jeg trykka «start» og «stopp» på ristemaskinen med maling da jeg var liten. Jeg var vel rundt fem år første gang jeg begynte å få noen småpenger, og så ble jeg ansatt som sommerhjelp da jeg var 13, humrer han.

– Ja, og før det sto du ute her og solgte vafler et par somre, skyter Karin inn.

– Da var storebroren hans sommerhjelp inne her. Han synes det var så urettferdig at Torje tjente mye mer på å selge vafler enn det han gjorde som sommerhjelp, forklarer hun lattermildt.

27-åringen ved ristemaskinen, hvor han starta sin karriere for over 20 år siden.

– Jeg tror topplønna mi var på var på 500 kroner timen en dag, men da sto jeg bare i to timer mens det var lunsj. Mutter’n sto for vaffelrøra og dekka alle utgifter, så alt gikk rett i lomma også, sier han med et smil.

– Godt å få inn friskt blod

Småmynter og vaffelsalg er det imidlertid slutt på. Nå deler mor og sønn ansvaret for bedriften; siden nyttår har de to eid hver sin halvpart i Interiørsenteret AS.

– Mutter’n kommer til å være daglig leder her til hun stryker med – det er bare å innse at man er nummer to. Hun kommer til å gå igjen her, så du kommer til å høre at det knirker i veggene hvis man gjør for store forandringer, sier Torje med glimt i øyet.

– Ja, blir det leiligheter over her, kommer jeg til å sitte med stokken og banke i golvet, kontrer Karin lattermildt. Det er ingen tvil om at de to har en god tone seg imellom.

Trond Slette (t.v.), Karin Rosendal Slette og Torje Bakken Slette side om side i butikken.

– Det er stort sett bagatellene vi krangler om. Vi er en familiebedrift. Det er ingen som legger ned veto. Vi blir enige om ting i fellesskap, men Mutter’n har jo mest ansiennitet, så hun har siste ordet,  fortsetter Torje.

– Jeg synes det er viktig at Torje skulle få slippe til tidlig mens han har gløden og interessen. Mange lar ikke neste generasjon komme til før de er godt voksne. Det er godt å få inn litt friskt blod, sier Karin. I nærmere 40 år har hun vært del av bedriften som i si tid ble starta av Torjes bestefar, malermester Ivar Bakken.

– Det er gøy å få muligheta til å bli med på eiersida så tidlig. Det gir en egen giv når du ser at det arbeidet du legger ned, får du igjen for, sier Torje.

Vil bo i Valdres

Helt siden han starta på videregående har Torje visst at han ville ta over familiebedriften. Etter militæret og et årsstudium i bedriftsøkonomi ved BI, venta to år på interiørlinja ved Norges Kreative Fagskole. Som ferdigutdanna interiørkonsulent var han blant anna med på oppstarten av Fargerikes den gang nye butikkonsept og flaggskip på Alnabru i 2015.

Interiørsenteret Valdres ligger midt i Fagernes sentrum og rommer Fargerike, Bergersen Flis, Varmefag og Hyttetorget.

– Det var givende og fint å lære av noen andre enn mor, men så ble jeg headhunta hjem, smiler 28-åringen. I 2016 flytta han tilbake til Fagernes, og året etter begynte han å kjøpe seg inn i familiebedriften.

– Jeg har alltid villet bo i Valdres. Dessuten er det noe med det å kunne fortsette i familiens fotspor. Jeg har alltid syntes det har vært veldig gøy å drive med dette. Det er givende å hjelpe folk med å ta ut farger og få kunder innom som forteller om hvor fint de har fått det etterpå, fortsetter han.

– Det er spennende å kunne være med å skape hjem for folk. Ingen dager er like. Dessuten liker jeg også den administrative delen av det å drive egen bedrift, sier mor og makker Karin.

Karin viser fram interiørkroken som trekker flere kunder fra gaten inn i malingsbutikken.

Dobla omsetninga

I 2014 tok Interiørsenteret AS over hyttebutikken som lå vegg i vegg og gjorde den til en integrert del av de allerede eksisterende lokalene. Med et butikkområde på totalt 1100 kvadratmeter rommer Interiørsenteret med Fargerike, Bergersen Flis, Varmefag og Hyttetorget under samme tak, egne avdelinger for både maling, tapet, golv, flis, interiør, peiser og ovner, vannsystemer og hytteutstyr.

– For oss var det naturlig å overta Varmefag og hyttebutikken med tanke på at dette var beslekta varegrupper i forhold til det vi allerede dreiv med, sier Karin. I flere år har hun drevet Interiørsenteret med god hjelp fra mannen Trond Slette, som er avdelingsleder for Varmefag.

Avdelingsleder Trond Slette (t.v.) og fagansvarlig Arve Espelien i Varmefag.

– Noe av det første folk som bygger seg hus eller hytte må ta stilling til er å velge ut peis og pipe. Det har gjort at vi kommer i kontakt med kunden på et tidligere tidspunkt. Vi har med det også fått et tettere bånd til utbyggere og håndverkere fordi vi da kan være en helhetsleverandør for dem. De kan da også sende sine kunder direkte hit, fortsetter den daglige lederen, som synes det er viktig med lokalt samarbeid i næringslivet. Hun forteller videre at omsetninga i første driftsår etter overtakinga i 2014 dobla seg. Den positive trenden har fortsatt for bedriften med åtte faste ansatte, som har en omsetning på 25 millioner kroner, ekskludert moms.

– At vi har hyttemarkedet, er alfa og omega for å drive butikk i Valdres, mener driverne sjøl, som anslår at hyttekundene står for halvparten av omsetninga. Karin roser hyttefolket for å benytte seg av lokalt næringsliv og får støtte fra sønnen:

Trond Slette viser fram et vannsystem til bruk for folk som har hytter uten innlagt vann.

– Det er mange som kjører et ekstra kvarter for å handle på nærmeste matbutikk når de skal på hytta, for da veit de at den butikken er der den dagen du mangler en rømmeboks for eksempel. Slik føler jeg ikke alltid lokale er like flinke til å tenke, sier Torje.

Uten vann og strøm

Interiørsenteret-driverne tror det å satse på flere varegrupper er en viktig nøkkel for vellykka butikkdrift for deres egen del:

– Det var flere som kom hit for å kjøpe beis før, men der har Vyrk tatt mye av markedet fordi de selger ferdigbehandla panel. Da snur man litt på det og utvider golvavdelinga, som vi har gjort, for eksempel.
At ikke alt er tilpassa tida vi lever i, er på si side noe som gjør ei anna varegruppe nødvendig. For mens stadig flere moderne hytter føres opp, er det fortsatt også mange små hytter uten innlagt vann og strøm rundt om.

– Jeg tror det er mange som ikke er klar over hvilke muligheter som finnes. Med 12V solcellepanel og aggregat kan du få lys og strøm til lamper og mobilladere også uten innlagt strøm, for eksempel, sier Karin. Ektemann og avdelingsansvarlig for Varmefag, Trond Slette, nikker enig og nevner både forbrenningstoalett, vakuumtoalett og gasskjøleskap som øvrige eksempler på tilgjengelige produkter som kan gjøre hyttelivet enklere for dem uten innlagt vann og strøm.

Karin Rosendal Slette (t.v.), Torje Bakken Rosendal og Trond Slette utafor bedriften på Fagernes.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


19 + 17 =