Tøff vinter for proffe takmåkere

Realt kroppsarbeid: Over 200 hyttetak måker Ole Fritjhof Sletten, Odd Roar Hedalen-Heggset og de andre i Arves Vaktmesterservice på Beitostølen denne vinteren.

– Dette er god trening. Her kommer sommerkroppen av seg sjøl. Det sier Odd Roar HedalenHeggset, som tørker seg i panna og smiler etter ei hardøkt på et hyttetak på Beitostølen.

Tekst og foto: Ola Onstad

Sammen med brødrene Ole Fritjhof og Espen André Sletten jobber han med snøen med en dybde på vel en meter og tjue. De bruker spader og snømåker. Det er realt og hardt arbeid, men de trives med det.

– Etter en dag med måking kjenner en det i armene og hele kroppen. Det gjelder å ta det pent første uka, ellers er det fort å gå på en smell. Nå er det bra vær og vi har flott utsikt, så det er fint å drive med dette også. Vi liker at det er en skikkelig snøvinter igjen, og for firmaet vårt er dette viktig, sier Ole Fritjhof Sletten. Han eier Arves Vaktmesterservice AS sammen med Odd Roar Hedalen-Heggset.

De kjenner det i hele kroppen etter en arbeidsdag med håndtering av slike snømengder. Ole Fritjhof Sletten og Odd Roar Hedalen-Heggset lemper snø fra taket og Espen André Sletten måker den videre.

Full rulle

Firmaet har ti spreke karer som måker hyttetak, og greier å ta unna ti tak om dagen. Likevel greier de ikke å hjelpe alle.

– Det er over tusen hytter på Beitostølen,mange leilighetsbygg og hoteller. Sjøl om vi har ekstra bemanning og samarbeider med andre som måker tak, har vi dessverre ikke klart å ta alle forespørsler om takmåking. Mange, særlig eldre, kan være fortvila fordi de ikke får måkt hyttetaket som fort som de ønsker, sier Hedalen-Heggset.

Mye snø, men ingen krise

Sjøl om det er mellom en- og halvannen meter snø på hyttetakene, ser det ifølge snømåkerne på Beitostølen ut til at snøen ikke er så tung at det er kritisk for hyttene. Det kan sjølsagt forandre seg utover våren, og særlig om det kommer enda mer våt, tung snø. Karene med snøskuffene står på alt de kan, og prøver å hjelpe så mange som mulig.

Det er ikke mange pauser disse gutta tar – denne er til ære for fotografen. Fra venstre Ole Fritjhof Sletten, Odd RoarHedalen-Heggset og Espen André Sletten.

For hytteeieren koster det mellom tre- og fire tusen kroner å få måkt et hyttetak på ei hytte på rundt 80 kvadratmeter. Må det også måkes ved inngangsparti og på veranda blir prisen noe høyere.

Tegn på at det bør måkes

På en del hytter kan det være en halv meter snø på ene sia av taket og halvannen meter på den andre. Da er det lurt å finne fram snøskuffa. Hvis hyttas dører og vinduer går tregt er det et tegn på at det kan være i tyngste laget på taket.

Det finnes mange smarte snømåkere å få tak i der en for eksempel bare kan stå på bakken og dra snøen ned. Med så mye hardpakka snø disse karene møter på hyttetakene er det best å bruke spade og skuffe.

Nye tak venter på måking i flottvinterlandskap for  Ole Fritjhof Sletten og Odd Roar HedalenHeggset.

Med halvannen meter snø kan tyngden bli på 3–400 kilo på kvadratmeteren. Skavlene de får med i hvert tak på snøskuffa kan fort veie 200 kilo. Det kjennes på kroppen, og en skal vite hva en driver med.

Sikkerhet og ansvar

Med tanke på sikkerhet jobber karene i Arves Vaktmesterservice flere sammen.

Det er fint å få en dytt av Ole Fritjhof Sletten synes Odd Roar Hedalen-Heggset når han skal opp på et hyttetak med så mye snø.

– Det er også mer motiverende, vi kan backe hverandre opp, hjelpe og støtte hverandre. De ferske har alltid med en som er erfaren. Vi er nøye med å sikre oss med seler. Det er spesielt viktig på hotelltak og leilighetsbygg hvor det ofte er langt ned. En del steder bruker vi lift, og vi sperrer av der snøen faller ned. Vi prøver å jobbe med riktige og hensiktsmessige arbeidsstillinger. Hvis en av guttene får vondt et sted av denne jobbinga, blir han satt til andre og lettere arbeidsoppgaver ei stund. Skulle vi få bruk for det, har vi alle forsikringer i orden, sier Hedalen-Heggset.

– Der vi kommer til, bruker vi snøfreser på bakken og verandaer. Noen ganger kjører vi freseren på planker på snøen for å komme til. Vi har et varierende, hardt og fint arbeid, legger Sletten til.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


nineteen − 16 =