Høgthengende villmarksopplevelse

Komfort i villmarka: Seks meter over bakken henger den lekre tretopphytta med strøm, vann og avløp. Både på verandaen og nede på bakken står bålpanner klare til grilling.

Tretopphytta Fosstopp i Hedalen byr på hotellkomfort i villmarka. Fra terrassen seks meter over bakken har vi flott utsikt over skogen og fossene like ved. Det snør og bålpanna varmer. Snart skal vi trekke oss inn i designhytta som er bygd ved inngangen til sagnomsuste Vassfaret. 

Tekst og foto: Ola Onstad

Tettere på naturen enn dette kommer vi ikke. Vi hører fosseduren, ellers er det helt stille. All snøen demper alle lyder og lukter i naturen. Fossestrykene er lyssatt og vi ser
flammene i bålpanna, ellers er alt mørkt. Stemningen er nærmest magisk. Det er godt å komme hit fra en travel hverdag og bare nyte. Nyte nærheten til naturen, og ja – jeg innrømmer det – nyte den flotte moderne hytta oppe mellom trærne som vi skal overnatte i. Den har høg standard med innlagt vann og strøm. Hytta med stue, kjøkken bad og hems er rett og slett lekker.

Truger og spark

Det er laga bilveg til fem meter fra trappa opp til tretopphytta. Der står to sparker parkert, så en sparktur på snødekte skogsveger hører med. De fleste av oss hadde vel spark i oppveksten, så dette vekker barndomsminner. Vegen er litt bakkete, så det er morsomt. Vi ser elgspor, men møter verken dyr, folk eller biler.

Trugetur langs elva: Sjøl midtvinters buldrer og fosser Aurdøla friskt forbi tretopphytta. En tur på opptråkka trugestier langs elva er en flott opplevelse.

Langs elva er det laga til løyper for dem som vil gå på truger, og det må prøves. Kona mi Hilde spenner dem på seg og legger i veg. Jeg kjenner at løypa er så hardtråkka at jeg prøver uten. Det går fint. Dette blir en spesiell tur i halvmørket. Nærheten til rennende vann, buldrende vann, fossende vann og stien som snor seg langs snøtunge trær langs elva… Det må bare oppleves. En tur som dette i sakte tempo er noe vi travle, moderne mennesker kjenner er godt for kropp og sjel. På veg ned igjen langs elva ser vi tretopphytta som glir fint inn i naturen. Hedølingene som har bygd hytta traff virkelig med beliggenheten.

Tøft og moderne

25 trappetrinn opp, og vi er seks meter oppe fra bakken og inne i tretopphytta, Den er bolta fast i store, utvokste furutrær og har ekstra påler i tillegg. Her er det ingen grunn til å frykte verken for sikkerheten eller høgda over bakken. Det er platting rundt hele hytta, som er bygd rundt trærne den er festa i.

Kjøkken i buskene: Det er ikke slik standard på kjøkken en venter å finne oppe mellom buskene.

Det er ikke spart på noe verken ute eller inne. Du ser det på materialvalget, møbleringa, på kjøkkenet og badet. Det er moderne og fint. Plassen er svært godt utnytta. Det virker som tretopphytta er mye større enn sine 20 kvadratmeter. Vi kommer inn gjennom kjøkkenet. Rett fram er det stige til hems og bad. På venstre side er stua med sittegruppe og det er ei svær dobbeltseng i en egen avdeling. På hemsen er det tre liggeplasser. Store vinduer slipper inn mye lys og gir oss følelsen av å være ute i naturen
når vi er inne. Verandarekkverket er i glass slik at vi ser naturen rundt oss over alt.

I ett med naturen

Det er flott å legge seg til å sove i ei seng der vi har store vindusflater og ser rett ut i naturen. Enda finere er det å våkne på et slikt sted. Ligge i senga og være med på at naturen der ute våkner til liv. Oppleve hvordan en vintermørk morgen blir stadig lysere og blåere, og se hvordan sola kommer på den første fjelltoppen og brer ser nedover lia. Tunge greiner med snø like utenfor vinduene som beveger seg litt i svak vind. Det er ingen fugler nå, men utover våren blir det nok mer liv i trærne.

Så opp for å ta dagens første kaffekopp og ut for å kjenne på nærheten til naturen og høre på koselig fossedur. Inn igjen i den varme hytta etter noen minutter ute i minus 20 – for å lage mer kaffe til karene som kommer for å fortelle om dette spennende prosjektet.

I ett med naturen: Tretopphytta har store vindusflater som slipper inn mye lys og gir nærhet til naturen.

Tretopphytter i Hedalen

◗ Selskapet Fosstopp AS med lokale aksjonærer bygger høgstandard tretopphytter ved inngangen til Vassfaret

◗ Første tretopphytta er klar, to til skal bygges i 2018. Så tre til, og de kan bygge åtte i alt.

◗ Flott beliggenhet ved elva Aurdølas fossestryk.

◗ Skal tilby aktiviteter som hundekjøring, turer på ski, sykkel, truger og spark.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


three × four =