30 år med brøyting i Aurdal og på Aurdalsåsen

Knut Harald Onstad driver garden Sørre Onstad, men har mer enn nok brøyting på vinteren. Oppstarten var i 1988, som er 30 år siden.

Det blir lange dager for brøytemannskapene i Aurdal og på Aurdalsåsen når snøen laver ned som det har gjort i vinter. Knut Harald Onstad i Aurdal Maskin & Transport har med seg dyktige hjelpere i jobben.

Tekst og foto: Geir Helge Skattebo

Det er bokstavelig talt «bustint» da avisa Valdres møter Norvald Bråten ved Aurdal Fjellpark en ettermiddag i januar. Det føyker og blåser og bare brøytestikkene viser klart hvor vegen går hen. Rundt en sving møter vi Valtraen til Bråten og med et bredt smil ønsker han oss velkommen inn i hytta.

– Jeg liker det godt og varmt. Det er kanskje fordi jeg har blitt eldre, men så må jeg holde rutene reine for snø også, sier Bråten og tar oss med ned mot Storstøllie.

Hyttene har anselig størrelse og ligger tett langs vegen. Snøen ligger som kapper over hustakene og bretter seg over kanten.

Norvald Bråten har brøytet på Aurdalsåsen i i 22 år.

– Det er mange som begynner å bli bekymret for snømengdene og det skjønner jeg. Det har kommet svært mye, sier Bråten.

Opp før fuglene fiser

Bråten forteller om lange dager for å sikre framkommelig veg.

– Vi begynner gjerne klokka 05,00 om morgenen og tar hovedvegene først. Deretter må vi sørge for at snekkerplassene er ryddet for snø. De skal jo arbeide. Så er det avstikkerne til hyttene. Vi har brøyteansvar for 600 hytter her oppe på Aurdalsåsen. Men, jeg trives godt i jobben og det er kanskje derfor jeg har drevet med dette i 22 år, sier Bråten og smiler.

Det er onsdag og en forholdsvis rolig dag, selv om det er skikkelig uvær til fjells.

– Mot helga drar det seg til, for da kommer alle opp på hytta. Vi må rekke å rydde snøen til de kommer, sier Bråten – og har allerede et annet ærend.

Skal vegen holdes oppe på Aurdalsåsen, så blir det lange dager for Norvald Bråten og de andre i Aurdal Maskin & Transport. (Foto: Knut Nes)

– Det er en kar som har kjørt seg fast med bilen. Jeg må reise ned til Danebu en tur, sier han og slipper meg av. Dermed bærer det ut i snøføyka igjen og turen går kjapt ned til Bjødnaflata nedenfor Aurdal sentrum. Det er her daglig leder og eier, Knut Harald Onstad, holder til.

Valtra er tingen

– Jeg liker Valtra-traktorene og ser ingen grunn til å bytte ut noe som fungere godt, sier Onstad og klapper på kjøretøyet.

– Jeg har én heime på garden fra 2001 som har gått 9.500 timer. Det er fortsatt mye traktor igjen her, legger Onstad til med et smil. «Heime» for Knut Harald er garden Sørre Onstad, som ligger på nedsida av E16 mellom Aurdal og Noraker. Der bor han med sin kjære, Kari Rabben Moen. To døtre har de fått sammen, som nå har blitt 23 og 30 år.

– Jeg har samdrift på garden med Ole Magnus Lihagen. Han holder dyra, mens jeg står for avlinga. Slik har vi drevet det siden 2001 og det fungerer godt, forteller Onstad. Men, om vinteren er det ikke gardsdrifta som er største jobben.

Holder 11 km gangveg oppe

– Brøyting startet jeg opp med i 1988, så det har blitt noen år i traktoren. Nå har jeg ansvar for 11 kilometer med gangveg mellom Onstadmarke og Bjørgo, men rydder også snø til flere eiendommer i Aurdal sentrum. For eksempel bofellesskapet ved tidligere Aurdalsheimen er mitt ansvar, forteller Onstad.

Aurdal Maskin & Transport AS brøyter snøen til 600 hytter på Aurdalsåsen.

Selskapet som han driver i dag, kjøpte han av Magne Bergli i 2005. Da ble Bergli pensjonist og Onstad drev selskapet videre. Nå er det på det meste fem mann i arbeid når det står på som verst.

– Ved juletider hadde vi fem traktorer i sving, men det var nesten for lite det også, sier Onstad, som også har enda et bein å stå på.

Graving om sommeren

– Når det ikke er brøyting om vinteren, så blir det graving om sommeren. Det er nok å ta seg til, sier Onstad og smiler.

Så er det ut på nye oppdrag. Vinteren i Valdres i 2018 blir nok husket som svært snørik, men det var den også under OL i 1994.

Skal vi tro avisa Valdres sin elektroniske søkebase, så var også vintrene i 1998, 2001, 2007 preget av svært mye snø. Men, det rekker nå. Vi klarer oss godt med det som har kommet.

Slik kan det også være ved Aurdal fjellpark en vinterdag.Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


eight + nineteen =