Full klaff med koselig felleshus

Trives under samme tak: Anne-Margrethe Wilter, Ragnhild og Kjell Eriksen og Bror Eriksson har bygd hus i Hedalen sammen De to parene har hver sine leiligheter og store fellesarealer.

De to parene føler seg svært godt mottatt i Hedalen, og er sjøl aktive på mange måter i lokalsamfunnet. Der det før var butikk, er det nå blitt nytt hus med leiligheter og fellesarealer for to familier.

Tekst og foto: Ola Onstad

Ragnhild og Kjell Eriksen og AnneMargrethe Wilter og Gunnar Arne Eriksson bodde i mange år i nærheten av hverandre i Troms. De gode vennene ønska å finne seg et sted lenger sørover hvor de kunne bli gamle sammen. Drømmen var å finne et sted hvor de kunne bo under samme tak samtidig som de kunne ha sitt eget privatliv.

– Vi ønska å bo landlig, men ikke så veldig langt fra Oslo. Da vi så den gamle butikken sør i Hedalen avertert til salgs tente vi til. Valdres hadde vi hørt om før, men ikke alle hadde hørt om Hedalen. Vi slo likevel til, og her er vi – og stortrives, sier Kjell Eriksen.

Høyt under taket: Kjell og Ragnhild Eriksen i stua i leiligheten sin.

Egne leiligheter og fellesareal

Kjell har ei søster som er arkitekt. Hun tegna huset slik de ville ha det. Ikke lenge etter at butikken var kjøpt starta bygginga av det nye huset. Ragnhild og Kjell flytta inn i sin del til jul i 2010. Bror, som Gunnar Arne kalles, og Anne-Margrethe flytta inn noen måneder seinere. Hun er for øvrig datter av Arne Wilter som var sokneprest i Øystre Slidre.

I huset har de hver sin leilighet på 70 kvadratmeter pluss hemser på 30 kvadratmeter. I leilighetene har de stue, kjøkken, soverom, gjesterom, bad og hems. I midten har de et fellesareal på nye 70 kvadratmeter med stor stue, kjøkken og hems. Utenfor er det store verandaer og dobbeltgarasje. I kjelleren er det seks gjesterom, peisestue og to bad til felles bruk. De synes det er flott med så stor plass siden de har mye besøk av familie og venner. De har fire barn og svigerbarn hver. Ragnhild og Kjell har ti barnebarn, Anne-Margrethe og Bror venter sitt femte.

Besøk hos bestefar: I det store huset er det god plass til å ta imot barn og barnebarn. Vesle Willy og mamma Astri koser seg sammen med bestefar Bror Eriksson.

– Vi brukte lokale snekkere med Nils Harald Huset i spissen, og de gjorde en kjempejobb med bygginga her. Jeg var også med som snekker, og det var morsomt og lærerikt, sier Kjell Eriksen.

Ressurspersoner

Ragnhild og Kjell bodde på Finnsnes i mange år. I 2004 flytta de til Oslo. Kjell, som er tidligere NRK-fotograf, driver sitt eget dokumentarfilmfirma og Ragnhild er psykiatrisk sjukepleier. Anne Margrethe er lærer, og Bror var i mange år lærer og rektor på Soltun folkehøgskole på Evenskjær på grensa mellom Troms og Nordland.

De to parene ble kjent med hverandre i metodistmenigheten. I møte med de fire merker en med en gang hvor gjestfrie og positive de er. De bidrar i lokalmiljøet – særlig på kulturfronten. Anne Margrethe mest, hun er en ypperlig pianist som spiller på mange arrangementer i bygda.

Fjell og hav

Ragnhild og Anne-Margrethe fikk jobber i bygda med en gang. Ragnhild på Fekjær psykiatriske senter og Anne-Margrethe på skolen i Hedalen. Bror er blitt pensjonist og Kjell er i ferd med å bli det. Kjell har et redigeringsrom i kjelleren hvor han redigerer filmene sine. Når Kjell og Bror trenger avkopling tar de turer ut i en av garasjene hvor de lager trapper og andre treprodukter.

– Anne-Margrethe og Bror er friluftsentusiaster som er blitt svært glade i turmulighetene i Hedalen til alle årstider. Ragnhild og jeg liker oss også godt på tur, men er ikke så ivrige som de andre to. Jeg liker meg på havet, og er blitt fisker sammen med min sønn. Vi har kjøpt oss sjark, og på våren drar jeg fire-fem uker til Finnmark der vi håper å ta opp 40 tonn torsk. Det er et flott liv. Om bord i båten stopper liksom tida opp samtidig som den går fort. Det er en utrolig frihetsfølelse. Vi bor i båten og står opp i tre-fire tida. Vi fisker gjerne i 12 timer før vi drar mot land igjen. Begge parene har feriehus nordpå, så vi vil fortsatt ha kontakt med den flotte landsdelen og folkene vi kjenner der, sier Kjell.

Må ikke være sammen

– Når vi bor to familier tett i tett kan vi være sammen, men vi må ikke. Det er koselig å være sammen, men av og til trenger en å være aleine også. Det må vi respektere. Vi spiser middag sammen nesten hver dag i fellesarealet.

Staselig hus: Den nye huset til de to familiene er bygd sør i Hedalen der det før var en butikk. Det er mye sol og fin utsikt fra eiendommen. Dronefoto: Kjell Eriksen

– Vi stortrives med denne måten å bo på, og vi er glade for at vi havna i Hedalen. Det er ei bygd med masse hyggelige folk. Vi prøver å delta på mye av det som skjer. Dugnadsånda er sterk her, det er ei livskraftig bygd med mange fine aktiviteter og lite nedsnakking av andre. Her har vi funnet stedet vi har lyst til å bli gamle, fortsetter Kjell Eriksen.

Hundre dokumentarfilmer

Ved redigeringspulten: Kjell Eriksen er dokumentarfilmskaper og har arbeidsplassen i det nye huset. Her har han lagt ut bilder av husbygginga på skjermene.

Kjell Eriksen har et kjent navn i filmkretser i Norge. Som ung hadde gutten fra Kongsvinger tenkt å bli marinbiolog, men så kom han inn på programingeniørutdanninga til
NRK og ble bitt av filmbasillen. Etter en del år i NRK starta han i 1985 sitt eget firma, AS Videomaker, med base på Finnsnes. Det vokste til 12 ansatte, og fikk kontor også i Oslo. På disse åra har Kjell og medarbeiderne hans laga cirka hundre dokumentarfilmer som er vist på NRK.

– Nå når jeg er i slutten av -60 åra trapper jeg ned. Jeg driver nå aleine med base her i Hedalen og leier med meg hjelp ved behov. Jeg koser meg med passe mye jobbing.

Kjell Eriksen avslutter nå en film om en norsk soldat som ble drept i Afghanistan og en annen film om en kvinneaktivist fra Saudi-Arabia. Neste år skal han jobbe med en film om en brasilianer som sies å være sanndrømt. Det er bare å følge med, filmene kommer snart på TV.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


seven − 4 =