Med hjerte for Hedalen

Den moderne Bete/Beitskihytta til Jannicke Hexum og Stig Grydeland ligger fint til på Fledda i Hedalen. Den er laga på bygdas egen hyttefabrikk – som i dag heter Hedda Hytter.

Når de handler i Hedalen kan de bruke ti minutter på å handle og en halvtime på å prate. Det sier alt om det gode forholdet Jannicke Hexum og Stig Grydeland har til bygda og bygdefolket.

Tekst og foto: Ola Onstad

– I snart 20 år har vi hatt hytte på Fledda, og er blitt godt kjent med mange hedølinger som vi synes er flotte folk. Vi prøver å bruke de tjenestene og tilbudene som finnes i bygda, og er med på mange arrangementer. Vi er glade stavkirka, Bautahaugen og historia i Hedalen og Vassfaret, sier Stig Grydeland.

Han er nyvalgt formann i Fledda hytte- og velforening som nettopp er stifta for de 65 hyttene der. For vel ti år sia leda han hyttegruppa i småsamfunnsprosjektet i Hedalen. Jannicke Hexum og Stig Grydeland er mer engasjert i bygdemiljøet og hytteområ- dets ve og vel enn hytteeiere flest. Det er slike som dem hyttekommunene i Valdres ønsker seg flere av.

Jannicke Hexum og Stig Grydeland er mye på hytta på Fledda. De handler hos kjøpmannen i bygda, og er med på mange lokale kulturarrangementer.

I ett med naturen

Begge har travle jobber innen helseadministrasjon. Jannicke er HR-sjef i Helsedirektoratet og Stig har hatt direktørjobber på sjukehus. De siste ti åra har han vært en av lederne i Helse Sør- Øst. Som ansvarlig for private leverandører av helsetjenester har han hatt ansvar for blant anna alle helseinstitusjonene i Valdres. Han er nettopp
blitt pensjonist, og driver nå eget konsulentfirma.

– Tanta til Stig har Bete/Beitskihytte på Syndin. Vi likte den hyttetypen svært godt og kontakta hyttefabrikken i Hedalen som hadde lagd den. Ikke lenge etter hadde vi bestemt oss for tomt og ei lignende Bete/Beitskihytte som ble bygd her på Fledda, sier Jannicke.

– Hytta ligger fint i naturen, og med store vindusflater i sittehøyde føler vi at vi nesten sitter i naturen når vi er inne. Det er ei moderne hytte med smarte løsninger, fortsetter Stig.

Hver gang de kommer på hytta setter Stig i gang med fyring mens Jannicke mater fuglene.

Enkel standard

Det er ikke strøm på hyttene på Fledda, og ikke offentlig vann og avløp. Det er et kvarter å kjøre bil fra Hedalen opp til Fledda som ligger på 900 meter over havet mot Vassfaret. Hytteeierne i området synes det blir for langt og for dyrt å få strøm dit.

Nå lages det en egen vann- og avløpsplan for området slik at hyttefolket får mulighet for mer moderne vann- og doløsninger.

– Vi har sett på høgstandardhytter andre steder, men trives så godt her at vi har bestemt oss for å ha denne hytta videre framover, sjøl om vi ikke får det så lettvint med strøm, vann og avløp, sier Stig.

– Før vi bestemte oss for å ha hytte
på Fledda møtte vi et par karer med hytte der. Vi spurte hvordan det er å ha hytte på Fledda. Det er lykkeland, svarte de – og det er det blitt for oss også, sier Jannicke.

Jannicke Hexum koser seg med det yrende fuglelivet på Fledda, og passer på å gi fuglene godt med mat.

Fugler og dyr

Fra Lysaker der de bor bruker de bortimot to og en halv time fram til hytta. Når de kommer fram har de hver sine gjøremål.

– Stig begynner å fyre og jeg må rett ut med mat til fuglene mine. Det er et rikt fugleliv her med mange arter. Det å mate og følge med på fuglene er blitt en kjær hobby for meg, sier Jannicke.

– Vi ser også mye dyr og dyrespor. Nå er det så mye harespor inntil hytta at vi lurer på om det kan bo en hare under hytta. De siste årene er det blitt mye mer ekorn, og fuglelivet har alltid vært bra, sier Stig.

Rundt hytta er det mye dyrespor, og det kan se ut til at det bor en hare under hytta denne vinteren.

Klimaforandring

Ikke langt fra hytta går det en bekk hvor de har laga en badekulp. Siste morgenbadet denne høsten ble tatt der i månedsskiftet oktober – november.

– Tidlig på høsten er det obligatorisk med multeturer. Jeg koser meg med det, og finner alltid noe. Det er så godt å komme hit fra en stressende hverdag og bare kose seg med naturen og alt det spennende den gir oss, sier Jannicke.

Jannicke og Stig synes klimaet har forandra seg på de åra de har vært på Fledda. Det er oftere glatte veger, og mer varierende skiforhold enn før.

Koselig hyttetun

Hytta har i årenes løp fått selskap av anneks og uthus, og den har fått større stue. Det er et ypperlig sted å ha med barna med familier. De seks barnebarna storkoser seg ute i det fri, på hemsen i hytta eller i annekset.

«HEKSEGRYTA»: Det måtte navnet på hytta bli – etter Hexum og Grydeland.

– Barnebarna bor gjerne i annekset, så det kaller vi Småtrollbua. I annekset har vi også badstue der vi har fin utsikt mot skiløypa. Vi er tidlig på’n, og sitter ofte i badstua etter skitur og ser på andre som skal ut på tur.

– Vi har god kontakt med koselige hyttenaboer. På tre av hyttene er det barn, og det er ni barn til sammen. Vi pleier å si at vi har fjellbarnebarn i tillegg til våre egne, sier Jannicke.

Fine turområder

– Det er mil på mil med oppkjørte løyper i flotte turområder til alle årstider her. Vi bruker stort sett bare fjellområdene i nærområdet, vi trenger ikke noe mer. Sæterknatten på 1147 meter over havet er favoritten vår. Manfjellet er et anna fint turmål, eller vi kan gå Bertestien der Vassfarboeren Berte Skrukkefyllhaugen gikk da hun skulle
til og fra bygda. I dårlig vær kan vi gå ei løype ved Busuvann som på folkemunne kalles Flimmerløypa. Den er altså så lett å gå at du ikke får vondt i brystet, sier Stig.

Jannicke Hexum og Stig Grydeland er opptatt av den lokale historia i Hedalen og Vassfaret. Boka om Vassfarboeren Berte Skrukkefyllhaugen har Jannicke lest flere ganger.

Under hytta ligger to kajakker klare til nye sommerturer på Aurdalsfjorden og Nevlingen i Vassfaret.

– Padling er en flott aktivitet med nærheten du får til vannet og naturen.

Bjørnen er borte

Vassfaret var i gamle dager kjent som et bjørneområde, og for lenge sia kan det ha luska noen bamser i traktene der Jannicke og Stig har hytta si.

– Vi har sett bjørnehi i Vassfaret, og vi har besøkt bopplassene der det bodde folk. Vassfaret har ei spennende historie. Bjørnebrøl har ikke vi hørt, men vi kjenner Olaf Søbekkseter som hørte det som smågutt. Ordet busu som vi har i Busuvann betyr for øvrig ei sovegrop for hannbjørn, forteller Stig.

– De første årene vi var her var vi mer på turer enn nå. Vi er fremdeles spreke og friske og liker fine skiturer og gåturer og padling sommerstid. Med åra merker vi at vi er blitt litt roligere, og kan nå kose oss bare med å være i eller rundt hytta også. Vi er glade i området her og glade i naboene. Etter hvert som vi blir eldre er det viktig at hytta er så lettvin som mulig, og at vi har en ordentlig bil som tåler smale, svingete veier på all slags føre.

Lokalpatrioter

På det meste har Jannicke og Stig vært 80–90 døgn på hytta i året. Julekvelden feires på Lysaker, men de tar seg alltid en tur i romjula, og de har hatt mange nyttårsaftener på hytta. De handler lokalt og bruker tilbudene bygda har å tilby.

Sola skinner inn i den moderne hytta gjennom store vindusflater. Hytta gir Jannicke Hexum og Stig Grydeland god avkobling fra krevende jobber.

– Vi har gått i 17. mai-tog i Hedalen, men da gikk vi bakerst …

Når det har vært behov for det har Stig lånt kontor i kontorparken i Hedalen, og til regnskapet sitt bruker han Valdres Regnskap og Revisjon som holder til der. De abonnerer på avisa Valdres, og dette er vel stedet for litt skryt av den.

– Ja, den liker vi. Det er fint å slippe å bare lese om krig, elendighet og konflikter. Det som står i Valdres’n er stort sett slik verden er i Norge. Vi lever jo tross alt i en relativt fredelig verden, sier Stig.

Jannicke Hexum og Stig Grydeland

■ Hytteeiere på Fledda i Hedalen i snart 20 år.
■ Hedalspatrioter som er opptatt av historia i Hedalen og Vassfaret.
■ Handler lokalt og er med på arrangementer i lokalområdet.
■ Stig er formann i nystarta hytteforening for Fledda.
■ Begge har lederjobber innen helseadministrasjon.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


eighteen + fourteen =