Allergivennlig kakedisk på veg til hytta

Wenche Bergli holder fram noen av de hjemmelaga, glutenfrie kakene som er å finne i kakedisken på Valdres Mathus.

Bakelysta har økt i takt med Wenche Bergli (47) sine matmessige utfordringer. Det tjener kakedisken på Valdres Mathus godt på.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

– Jeg fikk først påvist cøliaki i 2001, og seinere laktoseintoleranse i 2006. For halvannet år siden fikk jeg også irritabel tarmsyndrom (IBS), som innebærer at det også er en del øvrige matvarer magen min har problemer med å fordøye, forteller 47-åringen åpenhjertig idet hun er i ferd med å lage ei ostekake med hvit sjokolade, gløgg-gelé og glutenfri pepperkakebunn.

Lei av dårlig utvalg – lager selv

Få og dårlige glutenfrie alternativer, spesielt med tanke på bakst, gjorde at Wenche brukte stadig mer tid på kjøkkenet for å prøve ut nye oppskrifter.

– I butikken selger de vakuumpakka brød som er holdbart i flere måneder. Det vil jeg ikke spise. Jeg blir nesten litt trist av å se utvalget. Derfor lager jeg all maten jeg spiser selv. I tillegg til fine og grove glutenfrie melblandinger, bruker jeg gjerne mandel- eller kokosmel når jeg baker. Det går dessuten fint å knuse gresskar- og solsikkekjerner og
glutenfritt havregryn og bruke dette som mel.

Vil bli kokk

Da Wenche begynte hos Valdres Mathus for halvannet år siden, etter flere år som ansatt ved Bagn Byggsenter, tiltok bakinga ytterligere, med et nytt «publikum» å servere kakene til.

– Sjøl har jeg reist mye rundt og ofte slitt med å finne glutenfrie alternativer. Jeg har fått tilbakemelding fra flere som setter pris på at det finnes noe glutenfritt i kakedisken her.

– Kjeder jeg meg, så leser jeg oppskrifter eller baker, sier Wenche, som her er i gang med å lage glutenfri pepperkakebunn til ostekake.

– Hvis jeg har ferie, går det fort tomt. Det er stort sett jeg som står for de glutenfrie kakene, for det er så lite som skal til – plutselig har noen pynta med kakepynt med gluten i, og det er nok til at man blir dårlig som glutenallergiker, forteller Wenche, som har flere års fartstid fra både Danebu Kongsgård og Fagerlund Gjestehus som servitør.

– Jeg er vant til å være ute i restauranten for å servere, ikke på kjøkkenet, sier Wenche. Nå er det imidlertid der hun trives aller best, og 47-åringen er i ferd med å ta fagbrev i kokkefaget.

– Jeg fullførte den teoretiske delen 7. juni, så nå har jeg bare den praktiske delen igjen, smiler Wenche, som synes det er en inspirerende å se kollegene på Valdres Mathus i aksjon. Når det gjelder kakeoppskrifter, finner Wenche mye inspirasjon både i blader og på internett. Boka «Det søte liv», av Kristine Ilstad, er også en viktig kilde.

– Jeg bytter ut og eksperimenterer med råvarene, for å få oppskriftene mest mulig magevennlige. Når jeg kjeder meg hjemme, leser og finner jeg alltid nye oppskrifter.

Lomper av potetmospulver

Selskaper, kan være utfordrende for en glutenallergiker.

– I ferdigsauser, krydderblandinger og marinader er det gjerne gluten, det samme er det også i en del jevninger. Noen bruker også et par spiseskjeer hvetemel når de lager surkål, så det er ei fallgruve.

– Dessuten er det alltid kjedelig å skulle tine glutenfrie lefser, for de faller så lett fra hverandre når man skal smøre dem. Mitt tips er å tine dem i et fuktig håndkle og ha dem fire sekunder i mikroovnen før servering – da blir de lettere å smøre og rulle sammen, sier Wenche og fortsetter:

– Har man lyst på helt ferske, glutenfrie lomper eller lefser, funker det veldig bra å lage det med potetmospulver. Du blander da bare opp innholdet i en slik pose – jeg bruker ei blanding uten tilsatt melk – med 2,5 desiliter vann, 1,5 desiliter fin melblanding og ei halv teskje salt, lar det svelle og kjevler ut, før du steiker dem i ei teflonpanne.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


17 − two =