Veikro på nye veier

Helen Austdal jobba på Tonsåsen Rehabiliteringssenter i til sammen 25 år, de siste seks–sju åra som kjøkkensjef, før hun ble veikrodriver. Her lager hun vegetarlasagne sammen med Peter Laymay.

I over åtte år har Espen Blåfjelldal og Helen Austad drevet Valdres Mathus i Bagn. Noe som har blitt satt pris på av både matkritikere, hyttefolk og lokalbefolkning. De har verken løvstek eller biffsnadder på menyen.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

– Veikroer har hatt et dårlig rykte, så det har tatt tid å bygge opp Valdres Mathus til det det er i dag. Noe av det første vi gjorde var å ta løvstek og biffsnadder av menyen. Vi har pleid å få ett og annet spørsmål etter det, men det er ei stund siden nå, sier de to som siden sommeren 2009 har drevet veikroa på Valdrestunet med fokus på tradisjonskost og bruk av lokale råvarer.

På det meste leverer Valdres Mathus 200–300 middagsporsjoner om dagen, forteller Espen.

90 prosents økning

De legger ikke skjul på at gode skussmål i veikroguider og store aviser har hatt stor betydning. Seinest i 2016 ga magasinet Motor, som utgis av NAF, Valdres Mathus utmerkelsen «Årets veimat», i 2013 trilla VG en sekser på terningen og både i 2011 og 2012 ble mathuset i Bagn rutevinner langs E16 Oslo-Bergen i DHL sin test av veikroer.

I ni år har Helen Austad og Espen Blåfjelldal drevet Valdres Mathus sammen.

– Det har nok gjort at flere har funnet fram til oss. Etter utmerkelsen i fjor, økte omsetninga med 90 prosent, men vi lå allerede før det ble kjent at vi hadde vunnet, an til omtrent 20 prosents økning, forteller Espen.

– Vi har en del hyttefolk som pleier å komme innom her hver fredag før de reiser videre på hytta, forteller Helen.

Det siste året har Valdres Mathus dessuten levert mat til de om lag 80 veiarbeiderne i området daglig og skal gjøre dette også de to kommende åra.

«Positivprisen»

For flere søraurdøler er mathuset et viktig samlingssted.

– Det er jo ikke så mange andre plasser å møtes her i Bagn. Dessuten har de jo veldig god mat her da, sier Josef Kamben og Stein Skogstad, begge fra Bagn, samstemt mens et par andre sjenerte stamgjester fort forsvinner fra bordet når Valdresmagasinet kommer bort.

: – Valdres Mathus er et viktig samlingssted, sier Josef Kamben (t.v.) og Stein Skogstad, begge fra Bagn.

I sommer mottok Valdres Mathus «Positivprisen» av Sør-Aurdal kommune, som er en påskjønnelse til personer eller bedrifter som har utmerka seg i lokalt næringsliv.

Fra Myanmar til Bagn

– Vi har i dag mellom åtte og ni årsverk, men totalt omkring 18 personer er innom her i løpet av året, forteller Espen. Peter Laymay, som opprinnelig kommer fra Myanmar, har bodd i Norge i sju år og jobba ved Valdres Mathus i nesten fem av dem.

– Han var her på arbeidspraksis, men endte med å bli fast ansatt som kokk og er en viktig ressurs her. De dagene han ikke arbeider her, er han på bakeriet i Bagn, sier Espen og gir ham et klapp på skuldra.

– Jeg trives kjempegodt her og vil ikke bo noe annet sted. Dette er drømmen min, smiler Peter, som tidligere jobba som servitør på en koreansk restaurant i Malaysia, før han legger til:

– Jeg liker spesielt godt kraftig, norsk mat som karbonader og klubb.

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


twenty − 3 =