Pass på hytta når det er kaldt

Det er en del ting å tenke på for å sikre hytta mot skader vintertid. Foto: Trygve Lien

– Vi står foran en kuldeperiode flere steder i landet. Så om du har glemt å stenge vannet eller skrudd av varmen etter sist besøk bør du ta en ny tur til hytta denne helgen, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.

Skadeforebyggeren råder alle hytteeiere til å stenge vanntilførselen hver gang de forlater hytta. Regler fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, samt vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette gulv og sluk.

– Det er noen år siden vi har sett et stort antall frostskader på fritidsboliger. Vi må tilbake til vinteren 2010 da vi fikk omlag 500 frostskader på våtrom på hyttene. Da var det ekstremt kaldt i lange perioder, sier Nielsen.

Etter du har stengt stoppekranene bør du tømme rør for vann. – Husk at det alltid være vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett og sluk. En bør derfor alltid ha oppvarming i en hytte med vanninstallasjoner.

Har hytta strøm, finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme og kontroll med temperaturen, sier Nielsen. Pass også på hyttetaket Flere steder i Norge har det allerede kommet mer snø enn i hele fjor. – De siste to årene har vi bare hatt fem tilfeller av skader forårsaket av snøtyngde. Men vi forventer at det blir mer i år, sier Nielsen.

Dessverre er ikke alle – og spesielt eldre hytter – dimensjonert for å tåle store snømengder. Det er hytteeiers ansvar å følge med på snømengden på hyttetaket og iverksette snørydding før hytta skades av snøtyngde.

– Du må gjerne lene deg på gode hyttenaboer, men husk at det er hytteeiers ansvar at taket ikke har for store snømengder. Måker du ikke, står du i fare for å få mindre igjen på forsikringen om uhellet skulle være ute, avslutter skadeforebygger Nielsen.

Råd for å unngå skader på hytta

  • Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta
  • Tøm rør for vann før du drar
  • Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)
  • Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme
  • Unngå snøskader – måk snø av hyttetaket
  • Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta



Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


one × 5 =