Sara med lykt og lupe

SKATTKAMMER: Midt i en kald kjeller har auksjonssjefen sin kontorplass, omringa av hyller fulle av esker med fine viner klare for auksjon.

Det var dirigenten i Øystre Slidre Sanglag som i si tid vekka vininteressen hos Sara Frimanslund (31). I dag er den utflytta øystreslidringen sjef for Vinmonopolets auksjoner.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

En pappeske leveres på døra til det tradisjonsrike auksjonshuset Blomqvist i Tordenskiolds gate i Oslo. Sara Frimanslund kaster seg over esken og tar en rask titt på innholdet, før hun løfter ut flere vinflasker én etter én mens hun studerer etikettene nøye.

13 grader på kontoret

Mens det i lokalene innenfor gjøres klar til kunstauksjon med flere verk av Edvard Munch blant objektene, tar Sara trappa ned til sin vante plass i kjelleren på auksjonshuset.

– Jeg har alltid på meg ull innerst, smiler Sara i det hun låser opp døra til sitt eget «kontor». Temperaturen ligger fast på 13 grader, til beste for vinflaskene, som store deler av tiden fyller opp auksjonskjelleren. For øyeblikket er knapt et hulrom ledig i hyllene. Den aller første vinauksjonen Sara skal gjennomføre helt på egen hånd er rett rundt hjørnet.

ARGUSØYNE: Sara Frimanslund, utflytta øystreslidring og Vinmonopolets auksjonssjef, studerer etiketten på noen vinflasker som er kommet inn til verdivurdering for å
forsikre seg om at de ikke er forfalska.

– Drømmejobben

Det var i sommer den utflytta øystreslidringen gikk inn i det hun beskriver som «drømmejobben» da hun ble sjef for Vinmonopolets auksjoner, som gjennomføres i samarbeid med Blomqvist.

– Dette er helt klart drømmejobben. Det har til og med vært enda gøyere enn jeg hadde sett for meg at det skulle bli, stråler Sara.

– Helt siden jeg starta å studere vinsmaking for ti år siden, har det vært et mål å få jobbe ved kjedekontoret til Vinmonopolet, fortsetter 31-åringen. Foruten utdanninga innen vinsmaking fra Universitetet i Stavanger, har Sara vært kjellermester ved Altona Vinbar i Bergen i fire år. I tillegg har hun jobbet som butikkmedarbeider på Vinmonopolet i flere år, ved siden av siviløkonomutdannelse ved Norges Handelshøyskole.

Vil ikke ha kunstnervin

Dagene tilbringer hun vekselvis på kjedekontoret i Akersgata og sitt eget «kjellerkontor» i Tordenskiolds gate.

Hovedoppgava er å ta imot vinflasker folk av ulike årsaker ønsker å kvitte seg med og verdivurdere dem før auksjon. Stadig kommer nye objekter inn, og kvoten til den nært forestående auksjonen er for lengst fylt opp. Auksjonssjefen understreker at det ikke bare er rådyre, fine viner og samlerobjekter som legges ut for auksjon. Alt slipper imidlertid ikke igjennom nåløyet til Vinmonopolets auksjoner.

– Nesten hver uke må jeg si nei til folk som ønsker å selge kunstnervin fra 80-tallet, forteller hun. Det er ikke etiketten på flaska, men de edle dråpene inni, det dreier seg om når auksjonsobjektene plukkes ut. Likevel må auksjonssjefen ha øynene med seg når hun verdivurderer flaskene.

– Det er ikke så utbredt i Norge, men forfalskninger forekommer.

Hadde mareritt

At flaskene har blitt lagra riktig, er dessuten et viktig kriterium for at Vinmonopolet kan ta imot flaskene.

– Hvis det kommer en ny kunde som vil selge en hel vinkjeller, og jeg er usikker på hvor godt vinene har ligget lagra, hender det at jeg må ta ut ei prøve og åpne ei flaske for å sjekke at det ikke er varmeskade, for eksempel, forklarer hun.

Av de omkring 2000 objektene som Sara månedlig får inn til verdivurdering, tilhører 60–70 prosent det øvre sjiktet.

– Jeg har ikke hatt noen ulykker heldigvis, men jeg hadde veldig mye mareritt om det da jeg fikk jobben. I flere måneder drømte jeg om at jeg knuste flasker, ler Sara.

– Forrige måned skulle jeg bære ei trekasse med ti flasker som koster til sammen 150.000 kroner, så da gikk jeg veldig forsiktig. Det var en absurd opplevelse, konstaterer hun.

Rødvin til 75.000

Det dyreste objektet i årets siste auksjon, er ei rødvinsflaske, RomanéeConti Grand Cru 2009, fra Domaine de la Romanée-Conti, som er verdivurdert til 75.000 kroner – en pris som i skrivende stund mens de siste budrundene pågår, for lengst er oversteget.

– Det er faktisk 75 flasker fra den produsenten med i denne auksjonen, så det blir en helt legendarisk auksjon. Jeg er veldig spent. Få ganger i verden har det skjedd at det er så mange flasker tilgjengelig. Det er ikke alle flaskene som er like dyre som det nevnte objektet. Du får flasker fra samme produsent ned i 3000 kroner også – for dem som synes det er billig da, humrer Sara. De ti dagene auksjonen, som går over nett, pågår, følger hun nøye med på utviklinga.

TRADISJONSRIKT: Vinmonopolet samarbeider med Blomqvist om vinauksjonene, som det årlig gjennomføres
fem-seks stykker av. Her står auksjonssjefen utafor det tradisjonsrike auksjonshuset i Oslo.

– Særlig de siste timene, idet auksjonen er i ferd med å avsluttes, er det spennende å følge med. Da taper folk budet på det de egentlig hadde sett seg ut og begynner å by på andre objekter i stedet – enkelte går helt «bananas», så man blir spent på hvor det skal ende, sier 31-åringen. Under forrige auksjon i september ble det solgt over 800 objekter for til sammen 2,2 millioner kroner.

– Denne auksjonen er helt fulltegna med 1080 objekter til en verdi av over tre millioner kroner, fortsetter auksjonssjefen.

35 vinslott på fem dager

Foruten nødvendige kvalitetssjekker, er det sjelden Sara får anledning til å smake på de fine vinene hun omgir seg med til daglig. Sammen med kolleger i Vinmonopolet, som står for utvalget til Vinmonopolets spesialutvalg, var hun imidlertid på rundreise i et av verdens fremste distrikter hva vinproduksjon angår, Bordeaux,
i Frankrike, og besøkte 35 vinslott i løpet av fem dager. Med sju vinslottbesøk om dagen og vinspytting fra ni på morgenen til sju på kvelden, gjelder det å holde tunga rett i munnen.

– Det er intensivt. Man merker at det til tider kan bli vanskelig å skille smakene fra hverandre, så det krever full konsentrasjon, sier Sara.

– 2016-årgangen fra Bordeaux er for øvrig helt fantastisk, mye på grunn av perfekte værforhold. Vinen kan sikkert ligge lagra i hundre år framover, tilføyer auksjonssjefen begeistra.31-åringen avviser at hun er velsigna med ekstraordinære smaksløker – god trening, samt en stor interesse for vin, ligger til grunn.

Dirigenten inspirerte

Sara vokste opp et hjem i Moane i Øystre Slidre der foreldra knapt rørte alkohol. Likevel var det nettopp her vininteressen vokste fram.

– Både mora mi, faren min, søstera mi og jeg var med i Øystre Slidre Sanglag. Daværende dirigent Kjell Viig pendla fra Oslo til Valdres hver gang det var korøving og bodde hjemme hos oss. Han kunne blindteste vin. Jeg husker at jeg synes det var så utrolig absurd at det gikk an. Mine foreldre drakk nesten ikke, så jeg kommer ikke fra en familie der det er tradisjon for å drikke vin. Jeg likte ikke vin engang, men jeg synes konseptet var så gøy. Jeg tenkte: «Det har jeg lyst til å lære meg en dag», så da jeg ikke visste
hva jeg skulle gjøre med livet og fant ut at jeg kunne få penger fra Lånekassen for å studere vin, tenkte jeg: «Hvorfor ikke?».

Har vinkjeller i Valdres

Saras engasjement for god vin har med åra også smitta over på foreldra, som gjennom besøk på vingårder i blant annet Sør-Afrika, allerede hadde fått trigga vininteressen.

Sammen med faren, Einar Eriksen, har hun lagd seg sin egen vinkjeller i barndomshjemmet.

VINKJELLER I VALDRES: Sara har si samling fine viner trygt forvart i kjelleren i barndomshjemmet i Moane, som har blitt til vinkjeller, bygd av naboens gamle peis. Foto: Privat

– Jeg har all vinen min i Valdres, der er det kaldt og fint. Jeg er født i 1986, som er en god årgang for Bordeaux, så jeg samler på gode viner fra den årgangen, sier Sara, som forteller at samlinga ellers består av blant annet tysk riesling, burgund og vin fra Rhônedalen.

– Nå har jeg nettopp kjøpt meg leilighet i byen, så de dyreste vinene er det nok andre som får gå til innkjøp av nå, smiler hun. 31-åringen forteller videre at det som allerede finnes i vinkjelleren ikke bare blir stående til pynt.

– Da jeg bodde i Bergen, pleide mamma og pappa og ta med ei flaske hver gang de var på besøk, så da ble det to gode flasker i året. Nå som jeg har flytta til Oslo, er reisevegen blitt en god del kortere, så jeg får passe på at vinkjelleren ikke tømmes helt, humrer hun.

– Drikk mer god vin

Auksjonslederen er opptatt av at man ikke behøver å vente til de store anledningene med å sprette ei god flaske vin.

– Det jeg synes folk gjør litt feil, er at hvis de har en skikkelig god vin, så må de ha ei anledning for å åpne den. Jeg mener vinen i seg selv bør være selve anledninga, slik at man får kost seg ordentlig med den. Når det skjer noe viktig i livet, er det så mye annet man er opptatt av, at man heller kan feire med ei billig flaske sprudlende, mener Sara. Da hun fikk vite at hun hadde fått jobben som auksjonssjef i Vinmonopolet, feira hun imidlertid med et godt glass champagne.

– Jeg hadde vært på konsert og var på vinbar i Bergen da jeg fikk beskjeden. Da jeg fortalte at jeg hadde fått jobben, spratt de champagnen umiddelbart, smiler hun stolt.

– Det blir nok litt god vin når jeg er hjemme hos mamma og pappa i romjula, sier Sara som avslutter med ei oppfordring:

– Folk bør bli flinkere til å unne seg god vin litt oftere og heller drikke litt mindre. Ordentlig god vin blir ofte litt for dyrt for mange, men man kommer langt med å gå opp en hundrelapp i pris også.

 

 
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


four + twelve =