Full fres etter femti år

Står på: Harald og Astrid Aastveit har vært turistverter på Yddin i Øystre Slidre i 50 år. Harald har ingen planer om å gi seg.

Astrid og Harald Aastveit har i alle år hatt et nært og positivt forhold til gjestene og hyttefolket på Yddin i Øystre Slidre. 73-åringen Harald har ingen planer om å trappe ned.

Tekst og foto: Ola Onstad

– Jeg trives med det jeg driver med sjøl om det kan bli lange dager. Arbeidet gir meg både vitamininnsprøyting og inspirasjon. Astrid har fått litt plager med helsa og må trappe noe ned, men jeg føler meg like god, sier Harald.

Det blide ekteparet synes de 50 åra de har drevet på Yddin har vært ei fantastisk tid.

– Det kunne vel vært skrevet flere bøker om vi skulle vi fått med alt vi har opplevd. Vi er glade i folk, og har heldigvis aldri hatt bråk med noen gjester. Er du blid og positiv kommer du langt.

– Harald kan noen ganger bli borte ei lita stund. Når han kommer igjen sier han at han har vært på hyttetur. Da har han blitt bedt inn på kaffe hos gjester på ei hytte, sier Astrid.

Karakteristiske hytter: Feriehyttene på Yddin har mest tyske gjester vinterstid. På sommeren huser de folk fra alle verdensdeler.

Ungdommelig mot

Harald var bare 23 år da han i 1967 begynte å jobbe på tomta i de flotte, åpne fjellområdene på Yddin. Unggutten satte i gang med å bygge fjellstue. Han bygde den sjøl – sammen med to brødre. Fra han var 16–17 år hadde han drevet kiosk på høgda, noen hundre meter før du kommer ned til fjellstua.

– Varene ble kjørt opp med hest, og det var stor trafikk. Det ble bygd en del fjellstuer på den tida, og jeg tenkte at Yddin måtte være et ypperlig sted for fjellstue. Vi åpna kafeteriadelen til påske i 1969. Fjellstua med sine 840 kvadratmeter, 14 rom med dusj og WC, spisesal og salong tok imot sin første gjest i 1971. Da kosta det 53 kroner døgnet i påska. Mannen som hadde regning nummer en, ferierte her i mange år. Flere av gjestene våre kommer igjen år etter år. Vi og gjestene blir nesten som en stor familie, forteller Harald.

Fjellstue og hytter

Etter at fjellstua var kommet vel i gang, venta nye utvidelser. I 1973 ble det ble satt opp høgstandardhytter i nærheten av fjellstua slik at Astrid og Harald kunne ta imot flere gjester. De solgte fjellstua i 1985, og bygde heller flere hytter. Nå driver de Yddin Feriehytter med 17 hytter og kafeteriaen «Smuget».

Kafeteria: I alle år har Astrid og Harald Aastveit drevet kafeteriaen ”Smuget” på Yddin. – kjent for sine gode vafler.

Det går mye i vafler på «Smuget», så vi kunne kanskje heller kalt den «Vaffelstua», smiler Astrid.

– Vi bygde hus her i 1978. Før det hadde vi leilighet i fjellstua. Da bodde vi jo på jobben og jobba nesten døgnet rundt. Astrid lagde mat og jeg gjorde alt anna – fra servering til snekring. De to guttene våre var med blant gjestene og hadde det svært så bra. Det var godt å få hus noen meter unna, slik at vi kunne komme oss litt unna innimellom, sier Harald.

Løypekjøring i 40 år

I hele 40 år kjørte Harald snøscooter og løypemaskin på Yddin. Det blir det mange timer og kilometer av.

– Jeg har regna ut at det til sammen blir så mye som fire ganger rundt jorda. I gjennomsnitt var det 80 kilometer i all slags vær. Det var opp klokka fire og kjøring til i elleve-tida. Sesongen var fra starten av desember til over påske–cirka 300 turer i året. Jeg ga meg i 2009. De siste åra fikk jeg litt for kjøringa, ellers kjørte jeg gratis og holdt alt drivstoff sjøl. Jeg fleiper med at jeg kunne vært mangemillionær om jeg hadde tatt skikkelig betaling for kjøringa, sier Harald. Han kaller naturopplevelsene og møter med fugler og dyr sitt teater – det har vært flott.

Løypekjøring: Harald Aastveit kjørte løyper for egen regning på Yddin i omkring 40 år. Han har fremdeles den første løypeleggeren.

Løypekjøringa er nå overtatt av et eget løypelag med svær løypemaskin. Hytteeierne bidrar til løypekjøringa med frivillig innbetaling.

Mange utlendinger

Når du svinger inn til Yddin Feriehytter blir du slått av hvor velstelt og ordentlig det er. Det påvirker også gjestene slik at det blir mindre søppel og skadeverk mener vertskapet.

De siste 25 årene har Astrid og Harald hatt fullt av tyske turister i hyttene vinterstid. De kommer i busser på turer arrangert av et tysk reisebyrå. Mange stortrives og kommer igjen og igjen.

– De er ute på ski uansett vær, og koser seg i den store badstua vår, og tar snøbad og får massasje etterpå.

 

Badstue for 30: Astrid og Harald Aastveit nyter sola utenfor badstua de har på området sitt. Den må være en av landets største og flotteste.

Ros på Booking.com

Etter at Astrid og Harald for fem-seks år sia la bedrifta inn på det internasjonale nettstedet Booking.com har de hatt gjester fra hele verden sommerstid.

Der får de fin ros av tidligere gjester. Særlig hvordan vertskaper er, får høg score. «Veldig hyggelig eier av stedet. Store fine hytter med fin beliggenhet», skriver en tidligere gjest, mens en annen skriver «Stille, koselig, bra turmuligheter. Hyggelig vertskap, mye info når man spør!».

– Mange asiater og amerikanere fra store byer er imponerte over de åpne, flotte fjellområdene her. De spør hvor alle folkene er, og skjønner ikke at det kan være så stille og fredelig, sier Astrid.

Satsing på reiseliv

I forhold til store reiselivsdestinasjoner som Beitostølen og Hafjell er det stille og rolig på Yddin. Mange vil helst ha det slik.

Ros på nettet: På den internasjonale nettsida Booking.com får Yddin Feriehytter, og vertskapet spesielt, svært god omtale. Det gir mye trafikk.

– Det er ikke langt til Beitostølen herfra, og jeg mener Yddin og Beitostølen kan utfylle hverandre. Jeg veit ikke om alle er klar over den store betydningen reiselivet har for bygdene. Vi som driver i bransjen fortjener å bli støtta og møtt positivt. Arbeidet vi gjør er krevende og gir store ringvirkninger, sier Harald Aastveit.

Etter intense perioder med fullt belegg på hyttene og masse vaffelsteiking og anna i kafeteriaen reiser Astrid og Harald noen uker høst og vår til rekkehuset de har i Spania.

– Da er det godt å lade batteriene igjen i sol og varme. Etter ei stund der begynner vi å glede oss til å komme heim igjen der vi bretter opp ermene og står på.

Det er ikke mange ektepar som har drevet som turistverter på samme sted sammenhengende i 50 år. Astrid og Harald Aastveit er fremdeles ivrige og entusiastiske.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


8 + 8 =