Fram i lyset fra mørke kjellerlokaler

Mye brukt: The Rebels, bestående av Andreas Bærøy Nordsveen på trommer, William Alexander Dalen på bass og vokal, og Espen Austdal på gitar og vokal, har Lydkåken Rockeverkstad på Heggenes som sitt faste møtested når de skal øve.

Tre fremadstormende, lokale, rocka unggutter var blant dem som stod for underholdninga på Norsk Rakfiskfestival. Grunnlaget er lagt i en gammel kjeller i Heggenes.

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland

– Jeg vet ikke om jeg hadde fortsatt å spille om det ikke var for Lydkåken, sier Espen Austdal. Allerede i seks– sjuårsalderen begynte 17-åringen fra Heggenes å spille i band på Beitostølen hos Tommy Hansen, som driver Lydsmia. Da han for drøyt fire år siden fant sammen med William Alexander Dalen og Andreas Bærøy Nordsveen og danna bandet han i dag er vokalist og gitarist i, The Rebels, ble musikkverkstedet påHeggenes viktig.

– Vi har ikke øvd andre plasser. Hadde vi ikke hatt Lydkåken, hadde vi slitt med å få øvd. Det blir som en andre heim. Jeg liker godt å spille sammen med andre, så dette er perfekt for meg, konstaterer Espen, som øver sammen med bandet ukentlig.

Lydisolering på dugnad

Unggutten sitter blant trommesett og forsterkere i et lite kjellerrom i Heggenes.

– Jeg vet at bassisten i bandet vårt, William, har skrevet en låt inspirert av kjelleren her.

Øverste halvdel av veggene mangler trepanel og er dekka av svart filt. På veggene rundt henger konsertplakater. Det sitter etter hvert en del historie i veggene.

ROCKEKJELLER: Lydkåken Rockeverkstad holder i dag hus i en kjeller på Heggenes. Håpet er å flytte øvingsrommet til et eget tilbygg ved det nye ungdomshuset i kommunen.

– Vi har lydisolert rommet på dugnad to ganger, seinest for tre år siden, forteller Øystein Skattebu. 32-åringen, som i dag jobber som ungdomskonsulent
i Øystre Slidre kommune, har siden 2000 gått i bresjen for den frivillige organisasjonen. Allerede på 90-tallet hadde forløperen, Valdres Rock’n’roll kåmpæni, sin oppstart i
det gamle ungdomshuset på Fagernes, før Lydkåken Rockeverkstad etablerte seg på Heggenes på midten av 2000-tallet.

– Jeg husker jeg pleide å ta bussen ned til Fagernes i starten, sier Øystein som sjøl fortsatt bruker øvingslokalene sporadisk med ulike band.

Spillejobber med lånt utstyr

– Vi har i dag 33 medlemmer i alderen 16 til 35 år. I tillegg er det en del andre folk innom her i løpet av året. I fjor ble det gjennomført totalt 150 øvinger her, fortsetter han. Mot en liten, årlig medlemsavgift kan medlemmene fritt benytte seg av øvingslokalene med moderne lyd- og studioutstyr samt låne med seg lyd- og lysutstyr til egne konserter.

– For oss har det vært helt avgjørende for at vi har kunnet ta på oss spillejobber der det ikke er utstyr også, sier Espen. Sin unge alder til tross er han og bandkollegene etter hvert blitt scenevante.

IMPONERTE: Et av landets største rockeband, Oslo Ess, inviterte i sommer The Rebels til å ta over hovedscenen for dem under Trollrock på Beitostølen. Her står de lokale ungguttene foran festivalpublikummet på heimebane.

Bandet har gått videre til landsfinale i både UKM og The Global Battle of the Bands. Det første året de stilte i Valdresmesterskapet i Trollrock i 2013, vant de si klasse – en bragd de gjentok i den eldste klassa i år. Siden har de vært å finne på artistlista til festivalen på Beitostølen, seinest i år da de også fikk overta scenen etter et av landets største rockeband, Oslo Ess, etter invitasjon fra bandet sjøl. Etter å ha gitt ut EP og flere singler, håper The Rebels nå å skaffe nok penger til å kunne spille inn en full-lengder neste år.

Store planer

De unge øystreslidringene i The Rebels er ikke de eneste talentene som har vokst fram i Lydkåken oppigjennom. Vestreslidring Anne Marit Bergheim, kjent fra Katzenjammer, og mangeårig samarbeidspartner Mats Rybø, Staut-vokalist Gaute Lein Ausrød og bandkollega Torgeir Bolstad samt andre lokale helter som Måndag
og The Gamasamas har brukt rockeverkstedet hyppig.

PRIMUS MOTOR: Øystein Skattbu (32) ivrer for at flere skal benytte seg av øvingsrommet, som han sjøl også brukte flittig
som ung.

Nå håper organisasjonslederen at enda flere i den oppvoksende generasjonen vil benytte seg av øvingstilbudet. Ønsket er å flytte ut av de gamle
kjellerlokalene – som Lydkåken får låne gratis av Øystre Slidre kommune – til et nytt tilbygg, tilknytta det nye ungdomshuset i kommunen, som åpner på Tingvang neste år. Som ungdomskonsulent, har Skattebu fått klarsignal fra kommunen om at mulighetene ligger til rette for dette. Nylig mottok Lydkåken 37.500 kroner fra Musikkutstyrsordningen til forprosjektering av akustikk i nytt lokale.

– Sjøl om det er lydisolert her, er det et gammelt og lytt bygg vi holder til i i dag, så vi får litt dårlig samvittighet for dem som bor over – og det har hendt at vi har måttet avbryte øvinger. Vi har et ønske om å kunne stå friere til å øve når vi vil – uten å måtte plage noen, avslutter Skattebu.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


nine − 3 =