Valgte Gamlestølen framfor Colorado

Hyttedrøm: På Gamlestølen har det amerikanske ekteparet Margo Thiel og Jeff Spangler fått bygget drømmehytta som de akter å bruke mye. Til sommeren kommer også familie og venner på besøk.

Hytte-Valdres trekker til seg mennesker fra mange verdensdeler. På Gamlestølen i Etnedal har det amerikanske ekteparet Jeff Spangler (60) og Margo Thiel (61) bygget sitt paradis.

Tekst og foto: Torbjørn Moen

Det amerikanske ekteparet er på norgesbesøk et par ukers tid for å fullføre hytteprosjektet. Høstfargene har festet seg i fjellheimen. Det har vært massivt regn i mange dager, men det er ikke noe de har tenkt så mye over.

– Vi har mye arbeid med å innrede hytta, og det har blitt en del turer til Møbelhuset på Leira og andre steder, forteller Jeff Spangler. Han får ikke fullrost måten alle har stilt opp på. Vi angrer ikke et sekund, sier norgesvennene
Jeff Spangler (60) og Margo Thiel (61). De er overbevist om at de har funnet sitt fritidsparadis i Bakkebygda og på Gamlestølen. De lover også at hytta vil bli mye brukt, de fø- ler at de har mye ugjort i naturlandet Norge.

GJENNOMTENKT LØSNING: Jeff og Margo kjøpte nøkkelverdig hytte etter en
omfattende prosess. Familiehytta matchet det meste av kravene de stilte til en fritidsbolig.

Nøkkelferdig hytte

I utgangspunktet har Spangler/Thiel kjøpt en nøkkelferdig hytte levert av Kjell Bergum, som er grunneier og utbygger på Gamlestølen i Etnedal.

– En «key on hand»-løsning passet oss utmerket, da kan vi konsentrere oss om innredninga, og vi skal dessuten gjøre en del av arbeidene på tomta. Nå venter vi på at skigardmannen skal komme og sette opp gjerde, forteller
de med entusiasme i øynene. De valgte etter en lang og grundig prosess Familiehytta, som også benytter seg av en rekke lokale leverandører. Men før det landet de hytteprosjektet som altså falt ned på Norge …

Noe så utradisjonelt valg som at amerikanere bygger seg hytte i fjellheimen i Norge, krever en utdjupning, ber vi …

Ekteparet er i utgangspunktet veldig bereiste. Jeff reiser verden rundt for å bygge golfbaner. Firmaet han jobber for har hovedkontor i Dubai og det har brakt han til mange av verdens mest eksotiske steder. Bare en eneste golfbane har han vært delaktig i Norge. Det var i Lofoten.

MYE LYS: Løsninga har store vindusflater som gir mye lys. Det har vært viktig for
dem, slik kan de få naturen og utsikten inn i stua.

Overbevist av norgesvenn

Det var en norgesvenn av familien, fra Gjøvik-kanten faktisk, som satte dem «på Norges-sporet». De hadde lenge vurdert å bygge seg fritidsbolig i Colorado hvor de har reist mange ganger for å ake på ski. I tid er det ikke så
vesentlig lengre til Norge. Så de var i utgangspunktet for lengst modne for å investere i fritidsbolig.

– Vi trives svært godt med nordmenn. De er vennlige, er seg selv, og vi liker veldig godt den skandinaviske designen, forteller Margo. Hun er til forskjell fra mannen utdannet sykepleier. Når anledninga byr seg drar hun sammen med Jeff når han er på oppdrag.

Etter grundig overveielse falt valget på familiehytte på Gamlestølen. Da hadde de evaluert vekk Kvitfjell, Beitostølen, Sjusjøen, Skeikampen, og de ramser opp en rekke steder de hadde besøkt og studert nærmere. De brukte
til dels Finn.no, og de besøkte mange av stedene.

Omfattende evaluering

– Vi ønsket ikke å ha hytte der vi kunne risikere å gå i kø i skiløypa. Det var en totalløsning som bidro til at vi falt ned på dette området, pris, kvalitet og løsninger tatt i betrakting, forteller de.

– Å ja, så har vi vært på hyttesenteret på Hellerud samtidig som Kjell (les Bergum) har tatt oss med rundt omkring for å se på forskjellige hytteløsninger. Overalt er vi møtt av mennesker som har stilt opp for oss, sier Jeff og Margo, som understreker at de bare har blitt sterkere i troa på at valget de har gjort er riktig.

PEISOVN: Jeff er imponert over hvor varm hytta egentlig er, men vedpeisen er likevel
kjekk å ha, ikke minst gir det kos og stemning å høre vedkubbene gnistre.

– Ja, hadde vi kunne fått tilsvarende kvalitet for det vi betaler i Norge, «over there», hadde vi bygget hytte i Colorado, smiler Jeff. De er imponert over kvalitet og utførelse. Det har også vært en spennende prosess å delta i framdrifta av hytteprosjektet.

Valgt trygge løsninger

Innredningsmessig skiller neppe løsningene og valgene til det amerikanske paret seg så vesentlig ut fra det, for eksempel, en nordmann har. Store vindusflater, mye lys inn, utbygg i stua, åpne løsninger, fargevalg som hvilken som helst annen og så videre. To bad, badstu og uteplattinger. Utsikten er upåklagelig mot fjellene i retning Jotunheimen, Hemsedal og Hallingdal. Fra stua og tomta ser de rett ned på et lite idyllisk tjern, og bebyggelsen rundt er diskré bygget inn i landskapet med duse farger på veggene og torv på taket.

– Ekteparet blir lettere ekstatiske når de får høre at tjernet de ser ned på er fullt av «panneørret». Neste er at de også vil prøve ut fiskelykka. Fra de bestemte seg for løsning til at de kunne ta i bruk hytta har det gått ti uker, det er vesentlig kortere enn man vanligvis opererer med.

– Normal byggetid er 30 uker basert på precut fra leverandøren på ferdig plate eller grunnmur. Her bygger vi året rundt, det er ingen problem med løsningene som er i dag, sier Bergum.

– Helt klart, kvaliteten vi har fått her er bedre enn vi ville fått heime. For oss er dette en drøm som har gått i oppfyllelse, sier de begeistret.

Skientusiaster

Men at det ble Norge krever ytterligere forklaring …

– Vi elsker å gå på ski, det har vi gjort i en årrekke. Det er stor oppmerksomhet heime på skisport, og det har også bidratt til at sporten og interessen for ski har bredt om seg i USA. Vi har mest erfaring med nedoverski, og å gå
på ski i løyper er slik sett nytt for oss. Men det er fantastisk, spesielt i denne naturen vi har rundt her, sier Margo. De begynner å bli litt kjente med omgivelsene, for hver ny dag utforsker de en ny bit av naboskapet på Gamlestø-
len.

SKRYTER UHEMMA: Margo Thiel (t.v.) og ektemannen Jeff Spangler er svært godt
fornøyd med måten Kjell Bergum (midten) har løst hytteprosjektet på og alle dets detaljer for dem.

– Vi sier bestandig at den siste turen alltid er den beste vi har hatt, sier Jeff. De er i denne sammenhengen ingen noviser, i sommer gikk de på Besseggen. Vi har også rukket å gå til både Jomfruslettfjellet og Spåtindtoppen,
og mange flere steder.

– Det flotte med Norge og fjellheimen er at det ikke er trengsel, her kan man leve et godt og rolig liv, og folk har dessuten tid til deg. Naboene her er kjempetrivelige. Vi liker livsstilen, det er opplagt mer «healthy» å leve slik, sier Jeff Spangler.

Utforsker ferielandet

– Vi har kommet til Norge uten å snakke norsk, men det har gått utmerket. Vi har overalt møtt mennesker som legger til rette for oss, og framfor alt er veldig hyggelige. For oss ble det også totalløsninga, kostnad og verdi, som
ble avgjørende. Vi har fått en komfortabel hytte som oppfyller våre behov og ønsker, sier de.

Hver gang de besøker Norge bruker de mye tid på å utforske landet. Neste dag etter vårt besøk skulle de kjøre via Filefjell og Kongevegen til Gudvangen. Neste gang de kommer er det rakfiskfestival på Fagernes og de har allerede planlagt å dra dit. Før den tid lover Kjell Bergum at de skal få teste både rakfisk og pultost.

Tiltrukket av Norge

– Det er mye ved Norge som vi blir tiltrukket av, ikke minst maten og fokuset på sunn mat. Lokalprodusert mat er også en spennende side ved Norge, trekker de fram og nevner Gardsisen fra Etnedal som allerede har blitt en
favoritt.

De reagerer heller ikke på det norske
prisnivået.

– Jo, bensin er dyrt her, men ellers er prisnivået stort sett det samme som heime i USA.

Men reisetida da?

NATURELDORADO: Fra uteplatten ser de blant anna ned på et lite tjern og det er ellers vid utsikt til fjellene omkring så langt øyet rekker. Naturen er noe av det vi falt for, sier Margo og Jeff.

– Vi bruker omkring ni timer fra vi setter oss på flyet heime til vi lander på Gardermoen. Og etter to og en halv time fra Gardermoen er vi på Gamlestølen. Det kan vi leve godt med, sier ekteparet. Heime for dem er Orgion i
California. Sjøl er Jeff oppvokst i Los Angeles så kontrastene kan fort bli store til Gamlestølen.

Naturligvis er en nordmann opptatt av hva det hele koster, nøkkelferdig hytte på 123 kvadratmeter fordelt over to plan med passe fasiliteter, høg kvalitet, men langt fra overdrevet?

– Vi har betalt mindre enn i USA, er svaret vi får. Og om man bor i Norge eller USA betyr i grunnen lite, før de setter seg på flyet heime ringer de bare hytta varm, og på vinteren vet de at det er garantert brøyta til døra og at
skiløypene rett rundt hushjørnet er oppkjørte.

– Selvsagt skal vi gradvis gjøre oss bedre kjent i Valdres og Norge, ambisjonen er også å lære norsk mer enn noen gloser, smiler de om kapp. Norge og Gamlestølen er bare «fantastic!», vinker de farvel.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


nine − eight =