– Vel 40 år i faget får holde

Når du er under saksa til Morten Austdal (t.v.) eller Gunnar Skogen (i stolen) hos Karklypp vet du hva du får. – Det enkle er gjerne det beste, er deres varemerke. Nå har Gunnar valgt å pensjonere seg, og Karklypp blir derfor enmannsbetjent.

Godt og vel 40 år i frisørfaget får jammen holde, tenkte Gunnar Skogen på Fagernes. Nå har han lagt vekk saksa.

Tekst og foto: Torbjørn Moen

Svært mange valdriser, karer må vite, har sittet i frisørstolen mens Gunnar Skogen (64) eller Morten Austdal (53) på Karklypp på Fagernes har svingt saksa eller maskinen. De har gjennom årene gjort mang en kar staut og vakker. Nå har Gunnar takket for seg og syns godt over 40 år i faget får holde for sin del.

Vemodig for begge

– Men jeg skal innrømme at det var litt rart og vemodig å vakne opp første mandagen og ikke skulle dra i salongen. Å jobbe som frisør er jo en livsstil, så det blir helt klart en overgang, sier Skogen. Den nybakte, unge pensjonisten frykter likevel ikke for at hverdagene skal bli kjedelige. Kanskje kan det bli litt mer tid til å svinge fiskestanga, drive med vedhogst og ta vare på hyttene og huset. Og i garasjen står en veteran Honda motorsykkel som blir altfor lite brukt. Så skulle du treffe på en kar med ryggsekk på gammel, staselig motorsykkel, og som raster med termos og matpakke ved en stølsveg, så er det kanskje nettopp Gunnar som lever livet. Han elsker fjord og fjell. I disse dager er han nok å finne på fjellet på jakt etter ryper.

Trofast til yrket

Gunnar har faktisk ikke hatt noe annet yrke enn å gjøre folk pene på håret. Med et par små forbehold … Køllstadbygdingen dro til Oslo samme året som han ble konfirmert, 15 år gammel til byen aleine for hybelliv, for
å begynne i frisørlære hos AS Frisør med sju dame- og sju herresalonger. Men bylivet varte bare i to år etter at læretida var over.

– Jeg ble lei av bylivet, og det var Valdres som sto i hodet på meg. Jeg ville tilbake, sier han. Og innimellom var gutten også i militæret og i en liten mellomfase jobbet han tre måneder på daværende Helle slakteri. Tre uker som brødkjører for Eggums Bakeri på Fagernes hører også med til karrieren før Ole Hagaseth, som da drev frisørsalong over Cirkek K, det som da var BP-stasjon på Fagernes, ønsket å ansette den unge og lovende øystreslidringen. Etter hvert gjorde han fagernesing av seg.

Gunnar begynte hos Hagseth i Combi frisør i 1975, og i 1986 begynte en annen ung og lovende kar i salongen. Det var året da gjøvikenseren Morten Austdal gjorde valdris av seg.

Jobbet sammen siden 1986

– Så vi har jobbet sammen siden i 1986, forteller Gunnar. I desember 1994 startet de to gutta egen salong, Karklypp. Salongen ligger i bakken ned til parken, gården som i sin tid huset Valdres Elektriske, forteller de to da avisa ber om en prat. Det betyr at de har jobbet sammen i 31 år, og av disse årene har de drevet salong i hop i omkring 21 år.

Det er neppe hverdagslig. – Og det har skjedd uten av vi har røket i tottene på hverandre, repliserer Morten.

– Å være frisør er et veldig sosialt yrke, ja en livsstil. Man kommer nært på kundene, og det er ikke fritt for annet enn at vi blir betrodd både det ene og andre. Og selvfølgelig faller det oss ikke inn å fortelle noen av «hemmelighetene» videre. Vi kan i gitte tilfeller bli nesten psykolog for kundene, sier Gunnar med største alvor, og legger til at det har vært artige år. Mang ei historie er blitt servert i årenes løp, og det gjelder begge veier.

Gunnar Skogen har over 40 års karriere i frisørfaget, nesten hele tida
på Fagernes. – Ja, litt vemodig er det naturligvis å slutte, medgir han til Valdresmagasinet.

Etterspurte frisører

– Vi tror folk har likt stilen vår, noe av konseptet vårt er at det skal fungere for kundene. Det enkle er gjerne det beste, og det er det kundene våre har villet ha. Vi har ingen bestillinger og det er drop-in som gjelder, og det er
åpent stort sett hele året. Ei uke i året, i sommerferien, har de holdt stengt, lørdager har de jobbet på omgang. Morten akter å fortsette i samme ånd.

Karklypp-gutta har vært populære og de har kunder fra mange steder … I stolene finner man i tillegg til valdriser fra alle kriker og kroker, både sogninger, hallinger og i økende grad hyttefolk. Spesielt de siste 10 åra har innslaget av hyttefolk økt på, forteller Morten. Og de har stamkunder som nekter å la seg klippe andre steder enn nettopp i stolene hos Karklypp.

– Favorittkunder, spør vi?

– Du veit, her hos oss gjelder det å gjøre alle fornøyde og alle blir underlagt samme behandlinga, uansett hvem av oss som har svinget saksa, sier Morten. Gunnar føler behov for å takke kundemassen for tilliten alle disse årene. Det har vært litt av en reise når man skuer tilbake.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


fifteen + 4 =