Norsk Ostefestival startet i det små

Norsk Oste­fes­ti­val star­tet i det små. Før­s­te året var det sju bo­der i sent­rum av Bei­to­stø­len. Mu­sik­ken var jazz­in­spi­rert, og det ble holdt munt­re kon­ser­ter både på Bei­to­stø­len og på Ole­stø­len.

Norsk Ostefestival så i helga dagens lys på Beitostølen. Et jamt tilsig av kunder bidro til at de som sto i de sju utsalgsbodene var fornøyde, med tanke på at dette var starten. Norsk Ostefestival satser på å bygge seg gradvis opp, men vil ikke bli for store.

Tekst og foto: Kåre Strande

BEITOSTØLEN:  – Vi har ingen intensjon om å bli så store som Norsk Rakfiskfestival. Vi starter i det små, så får vi se hvordan dette utvikler seg. Det viktigste for oss er å vise fram stølsriket Valdres, og by på lokale kvalitetsprodukter, sier prosjektleder Øystein Granhus, som er bosatt i Aurdal, men han kommer opprinnelig fra Lofoten.

Lokale arrangører innen næring

Arrangørene av festivalen, Beitostølen Resort, Barcraft Beitostølen og Bergo Drift, driver alle tre sine virksomheter på Beitostølen, så det er ikke aktuelt å arrangere festivalen for eksempel på Fagernes.

– Det har vært jamt god trafikk, og vi har hatt foredrag med Alice Gudheim, Katharina Sparstad og Helge Gudheim. Søndag var det stølsjazz på Olestølen, og restaurantene på Beitostølen har servert retter som har vært inspirert av ost; blant annet ostetapas, forteller Granhus.

Jaz­zet opp: Norsk lin­je spil­te jaz­zen­de ryt­mer mens de som sto i bo­de­ne solg­te ost av man­ge slag.

Ingen fjelljazz i år

– I og med at det ikke ble noe fjelljazz i år, så tenkte vi å «jazze opp» ostefestivalen. Det har vært en suksess, sier Granhus, som både håper og tror at festivalen har kommet for å bli.

– Potensialet er der. Det vet vi, og ser man på interessen for denne typen festivaler i Mellom-Europa så har vi et håp om gradvis å ekspandere i volum, sier Granhus, som kunne swinge seg gjennom heftige Charleston-rytmer fra husbandet Norsk linje det meste av helga. Det var for øvrig ikke bare ost som ble solgt i bodene. Flatbrød, honning og heimelaga syltetøy var noen av de andre produktene som var populære.

– Høst og ost hører sammen

Tidspunktet for festivalen er diskutert.

– Vi mener at ost og høst er en kombinasjon som går an å selge.

Samtidig må det ikke kollidere med Landbruksdagen, som i år ble holdt den siste helga i august, sier Granhus.

Hel­ge Gud­heim (t.v.) såd­de ide­en om en oste­fes­ti­val i Vald­res, og Øy­stein Gran­hus har vært med på å set­te ide­en ut i li­vet.

– Det er mye vi kan forbedre oss på til neste år, og jeg tror dette kan bli en bra festival på sikt. Vi har ikke jobbet med noen knallhard markedsføring, så her har vi en god del å gå på, mener Granhus.

– Søndagens stølsjazz med Eirik Vildgren og bandet Tiur kunne gjerne hatt litt flere tilhørere, men det ble ei flott stund oppe ved Olestølen uansett, avslutter «ostegeneral» Øystein Granhus.

Norsk Ostefestival

  • Den første utgava av festivalen ble arrangert på Beitostølen fra fredag til søndag
  • Ulike foredrag ble holdt, og det var også sju salgsboder som solgte ost og annen tradisjonsmat til en jamn strøm av kunder
  • Deler av næringslivet på Beitostølen står som arrangørI år var gjennomgangstonen jazz, med Norsk linje og stølsjazz med to band på Olestølen
  • Prosjektleder er Øystein Granhus, bosatt i AurdalVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


3 × four =