To bestekompiser som er gira på VW

Alt tatt fra grunnen av: Sist høst fikk Roar Garli kjøpe Golf GTI-en av bestekompisen Morten Bergene. Han berømmer Morten Bergene for sin etterrettelighet og genuine evne til skru og fikse gamle biler. Bilen har vært gjenstand for gjennomgripende renovering.

At videregåendelæreren Morten Bergene (48) ble VW-entusiast, skyldes nok verken genfeil eller tilfeldigheter. Det gjør det nok heller ikke for bestekompisen Roar Garli (52).

Tekst og foto: Torbjørn Moen

Både hr. Bergene og hr. Garli er produkt av 1980-åras trender og stil, begge med oppvekst på Leira. Siden barndommen har de holdt sammen, og dyrket blant anna den felles bilinteressen. De er vel det man kan betegne som litt over snittet «bilgale». Eller for å si det med ordene til Roar:

– Vi er vel ikke bilinteresserte, men vi er VW/Audi-entusiaster. –

Men er dere likevel litt gale?

– Vi er i tilfelle gale i positiv betydning av ordet. Bil er et viktig innslag i hverdagen og i våre liv. Dette er helt normalt, sier Morten Bergene.

Han byr på kaffe, den neste ettermiddagstimen er satt av til bilintervju med rom for litt utenomsnakk også, og om andre merker enn VW.

Restaurert fra grunnen

Morten forteller at han lenge hadde drømt om en VW Golf GTI, som han kunne bygge opp fra grunnen av. Etter at han ble «vaksin», som han sjøl sier det. Han kjente bilmerket meget godt fra tidlig ungdom.

– Drømmen ble til en klar forestilling i hodet om at jeg ville anskaffe en slik. Det var bare å finne en, det er nemlig ikke flust av dem. 1970-tallerne var nesten ikke til å oppdrive, så det måtte bli en 80-taller. Det harmonerte jo også bra med vår tidsalder. Så en dag mens jeg tittet inn på forumet til Folkevognklubben i Norge, kom jeg over en gammel annonse for et slitt eksemplar. Jeg fikk napp, og turen gikk sporenstreks til Trøndelag for å hente den heim til Leira. Morten forteller i nærmest blomstrende vendinger om hvordan det arta seg.

US-utstyrt Golf

– Dette var en UR-GTI med en del gromt utstyr, den gang den var ny. Kjørecomputer, farga ruter, turteller, motor med direkte innsprøyting og mange instrumenter. Tenkt deg bare hvor fancy det var med en slik bil med et slikt utstyrsnivå på 1980-tallet, forteller Morten engasjert. Nå er han i sitt ess…

Bilen han hentet heim var et svært godt utgangspunkt for en totalrenovering. – Jeg hadde bestemt meg for å gjøre alt fra bånn av, forteller Morten. Han gikk i gang med jobben med å plukke bilen ned, skiftet pakninger, rust ble sveiset, bulker ble rettet, alle løse deler ble sandblåst og lakkert. Alt ble satt tilbake til original stand. Det var noe av vitsen, forteller en entusiastisk Morten.

Berømmer Morten

– Morten er jo mekkeren av oss, skyter kameraten Roar Garli inn, og fortsetter: –For egen del fikser jeg best vaskefilla og poleringskluten. Barndomskameraten Morten er til de grader fagmannen, skryter han.

Morten forteller at faren under oppveksten på Leira dro til Lundgård og kjøpte ei gammel Boble som fikk plass i hagen på Leira. Den ble tumleplass for en særs aktiv smårolling.

– Ja, slik ble bilinteressen vekket, sier Morten. Roar husker godt hvor stolt han var da far hans hentet ut en helt ny 1303 S gullfraget Boble på Valdres Auto. For en bil! Mortens far var også god kunde der og det ble noen Passater der gjennom årene.

NYTT OBJEKT: Straks GTI-en var solgt, gikk Morten Bergene i gang med et nytt objekt. Denne gang en 1980-taller Golf Cab.

Hekta på Golf

Jeg har regna over at jeg har hatt sju slike Golf-er, mener han, Han stilte nærmest på moro skyld opp på gatebiltreffet i fjor, der mange av hans gamle og nåværende elever også var med. Det ble tilnærma reint bord for hr. Bergene. Golf GTI-en fikk både fagjuryens pris, ble Årets europeer og han fikk publikumsprisen.

– Ja, artig, det er alltid moro å få kredit for arbeidet en har gjort, sier han.

Solgte til kompisen

Så skjer det at Morten velger å selge, ikke til hvem som helst, men til bestekompisen, Roar. Han hadde for lengst tinga på Golfen om den en dag kom for salg.

– Ja, Morten er jo i en klasse for seg når det gjelder å sette i stand gamle biler. Og han er lett å spørre. Kameratskapet er jo skapt gjennom dette, forteller Roar, som til forskjell fra Morten stort sett har virket som kjøpmann. Nå er han butikksjef hos Kiwi i Røn.

Gikk skole hos Stavedal

Vi er fortsatt litt nysgjerrige på hvorfor det blir som det blir og hvordan en genuin interesse for en hobby blir skapt …

Morten åpner opp: – Jo, som 16-åring var jeg skoletrøtt, da fikk jeg tilbud fra Kjell Harald Stavedal som den gang drev Stavedal Bil på Leira. Jeg vasket og polerte biler, blant anna.

– Der lærte jeg veldig mye om bil. Stavedal var jo en feinschmecker når det gjaldt bil; han utstyrte bilene med fine felger og dekk, polerte og fiksa, og gjorde dem lekre. Han lærte meg at bilene skulle skinne, og det var som sagt en utrolig lærerik tid, forteller Morten. Etter et par år her var han tilbake på skolebenken og fikk til slutt lærekontrakt hos Johs. Høe på Valdres Auto Etter mange år der jobbet han på NAF-senteret, som var i Valdres en periode før det ble jobb på billinja ved Valdres vidaregåande skule og lærerstudier på deltid. Nå har han vært på Valdres vidaregående skule i 10 år og han stortrives.

– Det er en berikende jobb og det er givende å oppleve at man lykkes med elever.

– Hvor mange timer har du på Golfen?

– Da jeg gikk i gang med dette prosjektet, bestemte jeg meg for ikke å regne timer og kostnader.

– Men har du gjort deg noen refleksjoner?

– Alt trenger ikke komme fram, sier han med et lurt smil, og begge de to bilentusiastene sender en tanke til konene. Konene vet kanskje noe om timeforbruket på prosjektet.

Har dilla: Hver sin grombil: Morten Bergene (t.v.) med sin Audi Coupé og Roar med Golfen som han kjøpte av Morten.

Hentet grombil i Nederland

Ett prosjekt avløses gjerne av et annet. Da Morten bestemte seg for å selge Golfen til Roar i fjor høst, var han ikke sein med å gå i gang på et nytt. Fingrene liksom klødde etter å skru og mekke på en VW. En Golf GLI ble hentet heim. Det er også en 1980-taller, men kabriolet. Morten innrømmer at den nok var litt sjaber, men allerede nå framstår den halvvegs klar for sitt nye livsløp. Bilen er på det nærmeste klargjort for lakkering, den er rustsveiset, syreprima og grunnet. Før snøen kommer skal den være på vegen, håper han.

Interessen omfatter også en Audi Coupé, enfemsylindret og nokså uvanlig modell.

– Ja, den var Morten i Nederland og hentet, og kjørte den heim på egne hjul, forteller Roar før Morten kommer til orde.

Morten minner om at bilen hadde gått bare sine 74.000 km, var strøken og i hundre prosent original stand, og i sannhet kanskje den eneste i Norge i tilsvarende skikk.

– Men gutter, er det slutt med dette?

– Hm hm mmmm, Roar har nok drømt om en Audi A7, så hvem vet, sier Morten.

– Ja, Morten måtte bare si det, sier bestekompisen Roar. Men enn så lenge er han veldig vel med å ha fått i hus Mortens Golf GTI.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


14 − 12 =