Lager gapahuker på gardssaga

STASELIG GAPAHUK: Arild Bjørnstad og sønnene hans lager kraftige og koselige gapahuker på gardssaga i Hedalen. Vassfarhuken kaller de den.

En gapahuk forbindes med kos, kaffe, sosialt samvær og nærhet til naturen. Mange har ønska seg en slik, men den har ikke vært lett å få tak i. Før nå.


Tekst og foto: Ola Onstad


Det har vært stor interesse for de første gapahukene Arild Bjørnstad i Hedalen i Sør-Aurdal har bygd sammen med sønnene Jon Gudbrand og Bjørnar Andre. De har nettopp satt i gang produksjon av kraftige og koselige gapahuker.

De bor på Bjørnstad gård som ligger like ved vegen, midt i bygda. Folk ble straks interessert da de så den første gapahuken de hadde satt opp.

– Vi satte opp en gapahuk på prøve i vår egen hage, og folk i Hedalen så den fra vegen og ville kjøpe. Det var artig, og viste at dette kunne være noe å satse på. Det er blitt mange bestillinger etter hvert – både fra folk i bygda og fra andre, sier Arild Bjørnstad.

Vassfarhuken ble navnet
– Vassfarnavnet er kjent, og det var naturlig for oss å spille på det da vi skulle bestemme hva gapahukene våre skulle hete.

Den koselige Vassfarhuken er bygd i kraftig treverk. Taket er i lerk som er impregnert fra naturens side. Øvrige treslag som benyttes er osp eller gran og furu. Den leveres i byggesett bestående av seks elementer og seks stolper som enkelt kan settes sammen.

Standardstørrelsen gir plass til ni personer, og Vassfarhukene kan lages så store at det blir plass til tjue. Noen vil ha lenger takutbygg for å få plass til bålpanne under tak.

Uttelling på hytteutstilling
Det virker som mange har venta på at noen skulle begynne å lage gapahuker. Ved påsketider deltok Bjørnstadkarene med Vassfarhuken på den store hytteutstillinga på Hellerudsletta. Da
viste de fram det nye produktet sitt for første gang for et større publikum.

– Vi sto på en stand for Hedalen og Vassfaret ved inngangspartiet. Det ble kjemperespons. Der var det quizspørsmål med en Vassfarhuk i hovedpremie. Vi fikk inn rundt 500 svar. Hovedpremien havna på Synnfjellet. Vi fikk tre bestillinger mens vi sto der, og sju som sa de ville kjøpe av oss. I etterkant har vi fått mange henvendelser. Dette var morsomt og viktig for oss, så vi har meldt oss på de to kommende hytteutstillingene der også. Hedda Hytter med Helge Nordby i spissen var til stor hjelp før utstillinga. Det er flott at vi har en hyttefabrikk i bygda med offensive folk, sier Arild Bjørnstad.

 

FERDIGE ELEMENTER: Etterspørselen etter gapahukene til Arild Bjørnstad er stigende. Bra at han har ferdige elementer på lager.

Arbeidsplasser
Arild Bjørnstad er vokst opp i Oslo, og overtok garden i Hedalen etter besteforeldrene. Interessert i skog og jord som han var, tok han skogbruksutdannelse, og jobba både i skogen og som snekker før han fikk lederjobber. Han var blant anna daglig leder i Bagn Møbelindustri i 24 år. Det er sterk musikkinteresse i familien, og Arild har dirigert musikkorpset i Hedalen i 36 år.

Den eldste av sønnene, Jon Gudbrand, bor med sin familie på garden og jobber på Hønefoss. Yngstemann, Bjørnar Andre, er nettopp ferdig med sin mastergrad i musikk, og har fått en deltidsjobb i musikkskolen i Sør-Aurdal.

– Håpet mitt er at Vassfarhukene og andre ting vi kan lage på garden, kan være med å skape arbeid for guttene mine her i Hedalen, sier Arild Bjørnstad.

Bygde sagbruk
I 2013 kjøpte Arild og guttene et komplett sagbruk som var avertert på Finn.no. Samme høst ble bygginga av sagbrukshuset oppe i skogkanten ovafor garden satt i gang. Året etter var alt klart – med sagbruksdel i ene delen av huset og snekkerverksted i den andre delen. De ønska å bruke tømmeret fra egen skog, og ideen med gapahukproduksjon dukka opp. De har også laga utemøbler, grinder, søppelhus og andre ting. De tar på seg leieskur og hogging for andre, og har kjøpt traktor og bil for transport. Ei egen smie står på ønskelista.

– Nå har vi bestemt oss for å reindyrke gapahukprosjektet. Dette er noe vi virkelig har tro på, og vil satse for fullt på det. Vi får heller bruke litt mindre tid på det andre nå framover, sier Arild Bjørnstad.

ORIGINAL LOGO:
Med en slik logo som Arild Bjørnstad her viser fram er det ikke tvil om hva de driver med.

Lukta av tre
– Det er noe spesielt med lukta av tre. Det er spennende og givende å foredle og se ferdige produkt av eget tømmer. Dette vi har satt i gang med ser udelt positivt ut, sier han videre.

Arild Bjørnstad bidrar positivt på mange måter i bygdemiljøet i Hedalen. Ikke bare er han en av krumtappene i musikkmiljøet, han brenner for ungdomsarbeid gjennom prosjekter i Lions, og han er med i styret for museet i bygda. Bautahaugens Samlinger som det heter, restaurerer nå Hedalssmølla, og i det arbeidet er Bjørnstad en av de ivrigste.

Mange som bor i Hedalen har bestilt Vassfarhuk, og nå kommer hyttefolket fra hele Østlandet etter for fullt. Hytteforeninger og løypelag har også bestilt gapahuker for å ha en koselig samlingsplass. Det kan bli mange Vassfarhuker å se utenfor hytter i Valdres framover.
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


thirteen − 7 =