Med Valdresdagen 24. juni åpnes Valdres for sommeren

Handelstandene på Fagernes og Leira har slått seg sammen med Valdres Sommersymfoni, Mat frå Valdres, Valdresgildet og øvrige, lokale aktører for å markere at Valdres åpner for sommeren den siste lørdagen i juni.

Sett av datoen lørdag 24. juni. Da står Fagernes og Leira, matprodusenter, musikere, ordførere, butikker og ballettdansere, kunstnere – ja, hele Valdres på hodet for å åpne vår region for sommeren.


Tekst: Lene Hovi


VALDRES: – Det er ikke uvanlig at starten på sommeren markeres med både bugnende matmarkeder, storslått musikk, familievennlige aktiviteter og gode tilbud i butikkene, men i år har flere sterke, lokale aktører valgt å legge dette til en felles dag under felles fane i vår region. Valdresdagen finner sted på Fagernes og Leira og målet er å gi alle tilreisende, gjennomreisende og fastboende en flott start på sommeren, sier Jørand Ødegård Lunde, daglig leder i Valdres Natur- og Kulturpark.

– I år har altså handelsstandene på Fagernes og Leira slått seg sammen med Valdres Sommersymfoni, Mat frå Valdres, Valdresgildet og øvrige, lokale aktører for å markere at Valdres åpner for sommeren den siste lørdagen i juni. Vi i Valdres Natur- og Kuturpark er initiativtakere for Valdresdagen 2017, men her har mange kloke hoder stått på for å yte sitt til et felles prosjekt.

Det enkle er ofte det beste

Navnet Valdresdagen ble til da samarbeidspartnerne hadde luktet på ulike forslag og konkluderte med at navnet at verken skulle fremme noen eller ekskludere andre. I tillegg har navnet Valdresdagen eksistert tidligere som den dagen da regionen viste seg fram i Spikersuppa i Oslo.
– Det er akkurat det som er formålet den 24. juni også, men konseptet legges til vår egen hjemmebane og inkluderer både Fagernes og Leira, fortsetter Ødegård Lunde.

Blir kurven den nye rakfisken?

«Kurv frå Valdres» har siden 2011, og i liket med «Rakfisk frå Valdres» (2006), hatt det gjeve merket «Beskyttet geografisk betegnelse» fra Mattilsynet. Denne matmerkingen setter blant annet krav til produktets «særegne kvalitet, omdømme eller andre kjennetegn må kunne tilskrives det definerte området eller stedets geografiske miljø».

På Skiferplassen kan publikum smake seg gjennom et godt utvalg kurv og stemme på sin favoritt.

– Interessen for kurv fra vår region er svært stigende, og under Valdresdagen vil Valdresgildet (som årlig kårer beste kurv i Valdres) toppes med kåring av en publikumsvinner i tillegg til den tradisjonelle fagprisen. På Skiferplassen kan publikum smake seg gjennom et godt utvalg kurv og stemme på sin favoritt. Tre heldige stemmegivere får ta med seg en kurv fra vinneren av publikumsprisen hjem, forteller Ødegård Lunde som sammen med to kolleger skal betjene stemmeboden.

Sansing, smak, gode tilbud

– Sommersymfoniens gratiskonsert er kanskje «rosinen i pølsa» under Valdresdagen, men lokalmat-bodene byr på fast føde av det mer konkrete slaget. Kortreiste og lokalt produserte matvarer blir stadig mer etterspurt blant turister og hyttefolk, og nå kan du handle rett fra bonden og få historien bak produktene i samme slengen.
En entusiastisk Ødegård Lunde trekker pusten før hun avslutter med å skryte de to involverte handelsstandene isolert:
– Jeg er så stolt av handelsstanden på både Fagernes og Leira. Et historisk samarbeid mellom disse gjør at du kan plukke med deg heftige tilbud og god stemning begge steder under Valdresdagen. De to handelsstedene blir koblet sammen av Bybussen, som den 24. juni kun koster 10 kr pr. tur. Takk til Opplandstrafikk som var villige til å sette ned prisen på Valdresdagen.

Eldbjørg Hemsing holder konsert sammen med Guro Kleven Hagen på Valdresdagen 24. juni. (Foto: Cathrine Dokken)

Program

Fagernes på Valdresdagen

• Valdres Sommersymfoni – konsert kl. 13.00 med Eldbjørg Hemsing og Guro Kleven Hagen
• Valdresgildet – kurvekåring kl. 14.00
• Lokalmatmarked på Skiferplassen
• Tax-free dager på Fagernes Kjøpesenter
• Ballett i sentrum
• Kunstutstilling på Perrongen
• Sommersalg i alle butikker

Leira på Valdresdagen:

• Sommerklatring i Valdres Storhall
• Ballongslipp m/ premier på Amfi Valdres kl. 15.00
• Vannskuter-demo på Leira Camping
• Stolpejakten på Leira
• Sommersalg i alle butikker
• Møt Ninjago Kai fra Lego
Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din publiseres ikke.


*


thirteen − nine =